Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbnü'l Arabi Sözlüğü

Suad El - Hakim

İbnü'l Arabi Sözlüğü Gönderileri

İbnü'l Arabi Sözlüğü kitaplarını, İbnü'l Arabi Sözlüğü sözleri ve alıntılarını, İbnü'l Arabi Sözlüğü yazarlarını, İbnü'l Arabi Sözlüğü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hayrın mahiyetini öğrenmek istersen, bilmelisin ki: Hayır bütün güzel huyları ken­dinde toplamaktır. Bunlar âdet ve şeriata göre iyi sayılan fiillerdir, (fütûhât, ıv:58)
Hayır!
Hı, ya ve ra "yönelmek" ve "meyletmek" demektir. Ardından başka anlam ka­zanmıştır. Hayır, kötülük anlamındaki şerrin zıddıdır; çünkü her birisi diğerine döner ve o da sahibine döner. Hiyere, "hayırlılar" demektir. İstihare, hayırlı olan işi istemektir. Sonra kelâm anlam değiştirmiş ve "faziletli adam" veya "faziletli kadın" anlamında racülun hayyiretün, imraetün hayyiretün denilmiştir, (mucem)
Reklam
"Ruh kuşkusuz canlıdır, her canlı ruh değildir,..." (fütûhât, ııi:364)
Hayat!
[Hayat kelimesinin kök harfleri olan] ha, ya ve vav iki köktür: birincisi ölümün zıddı, diğeri ise arsızlığın zıddı utanmaktır. Birinci anlamda kelime hayat ve hayevan dır [canlılık]. Yağmur hay [canlı] diye isimlendirilir. Bunun nedeni yeryüzünün canlılığının ona bağlı olmasıdır, (mucem)
Hâtır!
Ha, ta ve ra iki köktür: Birincisi "değer ve mertebe" anlamına gelir. İkincisi ise, "zorlanma ve hareket" demektir. Birinci anlam Arapların bir şeyin benzeri için söyledik­ leri hâtır ifadesidir. Bir şeyin önemini dile getirmek için li-fülanin hatarun "falancanın bende değeri vardır" derler. İkincisi ise Arapların hatere el-bairü bi zenbihi "deve kuy­ ruğuyla hareket ettirildi" deyişleridir. Aynı zamanda hatere bi-bali keza, "aklıma bir şey geldi" denilir. Böyle söylenmesinin nedeni, kalbe o şeyin bir anda gelip gitmesidir. (mucem)
Üç şeyin gerçek varlığı yoktur, Selb [olumsuzlama], hal ve zaman.
Reklam
Hal:
Ha, t/av ve lam tek köktür, anlamı ise "dönmek, dönüşmek" demektir. Havi "dönmek, dönüşmek" demektir (mucem). Ha ve lam pek çok alt anlamı ve meselesi olan bir köktür. Hepsinin aslı bir şeyin açılması ve hiçbir şeyin onun dışında kalmaması­ dır. Bir şey genişletildiğinde "onu genişlettim" anlamında haleltü eş-şeye denir. Keli­menin başka bir anlamı ise "inmek" anlamındaki nezele'dir.
Güvercin...
Güvercin (verha), dört kuştan birisidir. Güvercin, Kartal’ın (ilk mertebe) karşıtı olarak, ikinci varlık mertebesine işaret eder. Bu, İlk Akıl’ın karşıtı Küllî Nefs; Yüce Kalem’in karşıtı Korunmuş Levha; Âdem’in karşıtı Havva mertebesidir.
"Gayb..."
Gayn, ya ve ba, tek köktür ve "bir şeyin gözlerden gizlenmesi" demektir. Ar­dından gayb türetilmiştir. Gayb, sadece Allah'ın bildiğidir, (mucem)?"
♦ Huylar üç türdür: Geçişken huy, geçişken olmayan huy ve ortak huy. Geçişken huy, iki kısma ayrılır: cömertlik ve fütüvvet gibi bir yarar sağlayan; affetmek, hoş­görü ve cezalandırmaya gücü ve kudreti yettiği halde tahammül gibi bir zararı uzaklaştırmakla geçişken olan, (fütûhât, üs, 91)
269 öğeden 161 ile 170 arasındakiler gösteriliyor.