Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbnü'l Arabi Sözlüğü

Suad El - Hakim

İbnü'l Arabi Sözlüğü Gönderileri

İbnü'l Arabi Sözlüğü kitaplarını, İbnü'l Arabi Sözlüğü sözleri ve alıntılarını, İbnü'l Arabi Sözlüğü yazarlarını, İbnü'l Arabi Sözlüğü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ayrılığa ulaşabilseydik, ona kendi acısını tattırırdık."
748 syf.
10/10 puan verdi
bu hacimli eserde ibnul arabinin metafizik kavramlarının izahları yapılmıştır,fena,bka,cem,fark,sekr,sahv,ferdiyet..liste uzar gider..ibnul arabi nihayeti olmayan bir denizdir..kitablarını okurken özellikle fütuhat ve füsus da bu tarz "hand book " gereklidir ehline..!!
İbnü'l Arabi Sözlüğü
İbnü'l Arabi SözlüğüSuad El - Hakim · Kabalcı Yayınevi · 201613 okunma
Reklam
748 syf.
10/10 puan verdi
Eşsiz bir kaynak
Lübnan'lı akademisyen Suad el Hakim'in bu eserini okudum. Hayatı ve eserleriyle insanlara halen ışık tutan Muhyiddin ibn Arabi'nin neredeyse bütün eserlerini inceleyerek eserlerinde geçen temel kavramları bir başvuru kitabına dönüştürmek kolay bir iş değil gerçekten.Ama kitabı okuduğunuzda bütün eserlerinden konulara ait başlıklar altında alıntılar ve ara açıklamalar yapıldığını görebiliyorsunuz.Bir bilgi havuzu ve bir rehber niteliğinde çok güzel bir eser ortaya çıkmış. Batıda İbnul Arabi konusunda bizden daha fazla araştırma yapıldığı bir gerçek.Onun düşünce dünyasını keşfedebilmek için çalışan W.Chittick, C.Addas gibi akademisyenlerin eserleri son derece yararlı.Ancak bu kitap bir başvuru kitabı niteliğinde yegane eser. Okuması zor, ama bir o kadar da değer, bu eseri okumanızı tavsiye ederim.
İbnü'l Arabi Sözlüğü
İbnü'l Arabi SözlüğüSuad El - Hakim · Kabalcı Yayınevi · 201613 okunma
" Her varlık kendisinde tecelli eden Hakk’a ulaştıran bir tecelligâhtır. "
Sayfa 727 - Kabalcı Yayınları
" İnsan muhtaç ve aciz yaratılmıştır. Bu nedenle kendisine eşlik edecek kimseyi aramış, Hakk'ı en güzel refakatçi bulmuş, O’nunla beraber olmanın -başkasına izafe edilse bile- gerçekte âlemdeki her türlü beraberlik olduğunu öğrenmiştir. Beraberliği başkasına izafe eden, “Her nerede olursanız o sizinle beraberdir” (57:4) ayetini bilmeyendir. Hak, bulunduğumuz her yönde bizim refikimizdir. Şu var ki bizler, bundan perdelendik. Duyularla idrak edilen bu varlıktan ‘ölüm’ vasıtasıyla ayrılışımız, “Allah’a kavuşmak” diye isimlendirilmiştir. Bu bir kavuşma değildir, aksine bize eşlik edeni görmektir. Allah gözlerimizi ondan alıkoymuş ve şöyle buyurur: "Allah’a kavuşmak isteyen kimsenin Allah da kendisine kavuşmasını sever.” (Fütûhât, IV:277) "
Sayfa 707 - Kabalcı Yayınları - (Hadîd Süresi 4.ayet)
" Varlıklarda her nefes yenilenme, akılla bilinir. "
Kabalcı Yayınları - (Fütûhât, III:404)
Reklam
" İnsanın yaratılışı her nefes yenilenir ve o bunun farkında değildir. Bu durum “bilmediğiniz şekilde sizi inşa ederiz” (56.61) ayetinde dile getirilmiştir. Burada kastedilen her nefes yaratmadır. Bu yüzden her nefeste Allah’ın bizde yeni bir yaratışı vardır. Bunu bilmeyenler, yeniden yaratmadan kuşku içinde olanlardır. (50:15) (Fütûhât, ll:46) "
Kabalcı Yayınları (Vâkı'a Süresi 61.ayet - Kâf Süresi 15.ayet)
" Her vakit sen yeniden yaratılırsın Bu nedenle yok olursun ve diriltilirsin. (Fütûhât. IV:8) "
Kabalcı Yayınları
" Âlemin cevheri, esasta birdir, hakikatini yitirmez; kendisinde ortaya çıkan her suret ise arazdır ve her bir zaman diliminde başkalaşır. Hak, sürekli benzerleri yaratır, çünkü O sürekli Yaratandır. Mümkünler ise, daima yokluk ve varlığı kabule hazır halde bulunur. (Fütûhât, III:452) Hak sürekli yaratandır. Âlem ise, sürekli ve özü gereği Allah’a muhtaçtır. (Fütûhât, II:208)
Kabalcı Yayınları
" Hakka’l-yakîn nedir? diye sorarsan deriz ki, o, sebebin bilgisinden meydana gelen şeydir. Fakat bu ayne’l-yakînden sonra gerçekleşir. Ayne’l-yakîn nedir diye sorarsan deriz ki, müşahede ve keşfin kendiliğinden ve bilgiden sonra verdiği şeydir. (Fütûhât, II:132) Nefsini bilen Rabbini bilmiştir. Aynı şekilde nefsini müşahede eden de Rabbini mü şahede etmiştir. Bu durumda insan bilgi kesinliğinden görme kesinliğine intikal eder. Onun zirvesine ulaştığında ise, görme kesinliğinden bilgi kesinliğine değil, hakke’l-yaklne ulaşmış olur. (Fütûhât, III:390) "
Kabalcı Yayınları
Reklam
"Hak varlığın aynasıdır. (Fütûhât, IV:193) "
Kabalcı Yayınları
" Nurun velayetiyle aydınlık ortaya çıkar, böylece insana eşyanın varlıkları gözükür, sıkıntı ve kederler dağılır. Artık görülen her şeyde onun için bir dinlenme, bilgi ve açıklık vardır. (Fütûhât, IV:439) "
Kabalcı Yayınları
" Varlığın kalbi* âlemin suretine yardım eder; o âlem ve bütün parçaları için bir kalptir. Söz konusu kalp hepsinin [cem] kalbidir. O varlık suretinin içerdiği görünür ve görünmez hakikatlerden ibarettir, (Fütûhât, IIII:199) "
Kabalcı Yayınları - *Eşanlamlı terimler kalbu’l-cem’ [her şeyin kalbi], kalbu’l-âlem [âlemin kalbi]. Varlığın kalbi İbnul-Arabî’de geçen iki anlamıyla insan-ı kâmildir. Nitekim insan-ı kâmilin âlemin suretlerine yardım işlevi vardır.
" Vakt, kendisiyle olduğun şeydir. "
Kabalcı Yayınları
269 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.