İbrani Mitolojisi

2020
Mitoloji Tarihi Yayınları

2024 6. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2024 13:17
Yazarın doğduğu konum dolayısıyla ve ailesinin muhafazakar bir aile olması nedeniyle Yahudi olması, kitaba başlamadan önce okur da önyargılı bir yaklaşım oluşturuyor. Ancak, İbrani inanınışında insanlaşırın soyağacı, mitolojik anlatılar, Nuh tufanı, Cennet ve Cehennem, Hz Yusuf’un kuyudan Mısır Valiliği’ne kadar yükselmesi, hem mitolojik olarak hem de günümüz bilginlerinin anlatımlarından benzerlik taşıması eseri daha çekici hale getiriyor. Anlatım olarak akıcı bir yazım türü ile yazılmıştır. Günümüz de anlatılan olayları farklı örneklerle de pekiştiren yazar, gerçekten uzaklaşmadan belirli bir çizgi üzerinde sunmuştur.
2022 37. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2022 02:35
Yazarı bir Yahudi dolayısıyla kitapta abartı cümlelerle karşılaşacağımı beklemiştim. -Onların öyküsü, başka hiçbir milletinkiyle mukayese kabul etmeyecek kadar kadim ve enteresandır. syf 40 -Öyle ki dünyada onlar kadar değişik coğrafyada hayat bulmaya çalışan başka bir millet yoktur. syf 40 -İbrani Tanrısı Yehova, İbrani halkını kutsar ve yüceltirken diğer halkları lanetlemektedir. Zor zamanlar yaşadıkları en zorunu onların yaşadıkları anlamına gelmiyor. Bu cümleler ister istemez sinirimi bozuyor. Kitabın başlarında ırk üstünlüğünü çoğu cümlede hissettirmesi en ufak bir anlatıda kadim diye vurgu yapması beni kitaptan soğuttu. Ama akıcı bir şekilde ilerliyor, bir mitolojidense bir din olduğundan bahsediyor. Tevrat gibi kutsal kitaplarından onun dışında az da olsa Kur-an'ı Kerim'den alıntılar yapıyor bazı durumları açıklarken. Olayları biliyorsanız Âdem'in yaratılışı, cennetten kovulma, kardeş cinayeti, tufan ve Nuh'un gemisi, Yusuf'un kuyudan saraya olan hayatı okumak bazen sıkıcı gelebilir. Biliyor olmama rağmen yine de benim için akıcı ilerledi. Bazı olaylar bizde daha farklı biliniyor o yüzden ilginizi çekecek yerlerle muhakkak karşılaşırsınız daha farklı bildiğiniz için.
Mitoloji
2022 5. kitabı
Din inanmayan için mittir. Mucizenin ispatı sahit olandır. Belgesi olmayanın bilgisi tabiki sorgulanır. O yüzden dinler tarihini okuyunca olağandışı yaşamlar, doğaüstü olaylar ve akıl üstü hikayeler duymak pek mümkün. Önemli olan elden geldiğince belgelere dayalı bir gerçeklikle aklı buluşturmak. Yazar dini bir mitoloji olarak sunup kaynakça ve belgelerden yoksun hareket etmiştir. Kutsal kitaplardan alıntıların bolca yapılabileceği hz Adem, İbrahim, Nuh ,Yusuf ve daha birçok peygamberden bahsederken çok az ayet veya kaynağa başvurmuş. Kitap asla sıkıcı değil, bilgiler her ne kadar destansı verilse de dinle uyuştuğunu söyleyebilirim. Okunabilecek bir kitap..
2017 1. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2017 21:56
Kitapta ibrani (şimdiki Yahudiler) halkının yaşadıkları anlatılmaktadır. Ademin yaratılışı , Havva, Nuh büyük tufan, İbrahim, Yakup ve Yusuf peygamberlerin hayatlarından bahsedilmiştir
2024 6. kitabı
Okuduğum İbrani Mitolojilerine ve İbranilerler ilgili okuduğum kitaplara nazaran daha yüzeysel kaleme alınmış belki çeviriden kaynaklı olabilir. Kitabı beğendim okumaya değer. Mitolojik olarak bakıldığında mübalağa sanatına verilmesi normal ama gerçeklik payı olarak düşündüğümüzde Eski Ahit ve Yeni Ahite göre anlatılmaktadır.
2022 4. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2022 23:43
Kitabın ilk bölümünde İbrani kelimesinin anlamı, İbrani tarihi ve bizi bütün kavimlerin ve ırkların başlangıcına götüren Nuh Tufanı, tufanın ardından Nuh'un üç oğlununun soyundan ileri gelen günümüz uygarlıklarına dair bilgiler verilirken, özellikle Hristiyanlığın ortaya çıkmasından sonra Yahudi kavmine karşı yapılan ayrımcılık, baskı ve zorlamaların had safhaya ulaşarak Yahudilerin kabuğuna çekilip sinmesine neden olduğu belirtilmekte. İbranilerin ilk yurdu olan Filistin'de başlayan sürekli göçleri, aradan geçen yüzlerce yıldan sonra yine Filistin'de sona ererken dünyanın en geniş diasporasını yaşadıkları vurgulanmakta. Kitapta ilgi çeken bir başka detay da 22 harften oluşan İbrani alfabesinin sağdan sola doğru yazılıp okunması da dahil olmak üzere Arap alfabesine olan benzerliği. İkinci bölümde İbrani mitolojisinin yalnızca bir mitoloji değil aynı zamanda dini bir kaynak olduğu da vurgulanıyor. Türk mitolojisi ile İbrani mitolojisinin karşılaştırılması da oldukça dikkate değer. Kitabın üçüncü ve son bölümü Yaradılış efsanesiyle başlıyor. Altı günde göğün ve yerin, doğanın, hayvanların ve Adem'in yaratılışı ve yedinci günde Tanrı'nın dinlenmesi, Havva'nın yaratılışı, Aden'den kovulma, ilk kan dökme, İbrahim'in Nemrut'un zulmünden kurtuluşu, Yusuf ile Züleyha kıssası ve ayrıca Yusuf'un kardeşlerinin zulmüne uğradıktan sonra Mısır'daki yükselişi yer almakta. Adem ve Havva'dan Nuh'a gelinceye değin kısa bir soyağacının da bulunduğu İbrani Mitolojisi, ilginç bilgiler içeren okunmaya değer bir kitap.
Tarih
2020 23. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2020 23:23
Kitaplığında ki mitoloji kitaplarını bitirme adına başladığım bu okuma servünin de İbrani Mitolojisi Yahudi dünyasını anlamam da yardımcı oldu. Bundan önce izlemiş olduğum Unorthodox mini dizisi de tevafuk pekiştirmemi, üstüne eklememi sağladı. İslamda Rabbimiz'in bildirdiği bir çok olayın ana hatları vardı fakat çok eklemeler olmuş üstüne. Ya da olay bambaşka noktalara çekilmiş. Yüce Allah güya insan kılığına felan giriyor, insani özelliklerin olduğu bir çok vasfı kendi sıfatlarından olduğunu söylüyor (haşa). Benim okurken canımı sıkan kısımlarıydı bunlar. Dahası da var ama merak eden okuyabilir tabii. Bir ara ciddi şekilde ruhum sıkıldı. Bırakmayı düşündüm ama kitaplığımda okunmadık kitap bırakmamak için devam ettim. İskandinav ve Yunan Mitolojilerini okurken ciddiye almadığım ve masalmış gibi gülüp geçtiğim için onlarda bu rahatsızlığı hissetmemiştim. Bazen kadim insanlık adına kültür aktarımlarını görüp kafam da süzüyordum. Bunda da böyle oldu ama bir farkla sonuçta ben inanıyorum ki İbranilerin de dini Allah tarafından gönderildi ama böylesine değiştirilmiş olması oku geç yapmama engeldi. Bazen kızdım, bazen üzüldüm bazen neden böyle oldu ki diye düşündüm durdum. Allah'ım sen bu ümmete hidayet, doğruyla yanlışı ayırma gücü ver. Kalbi bunalan seni arayan kim varsa tez zaman da gönüllerine ferahlık ve şifayı ver. Amin. Bu arada kitabın yazarı bende olumlu bir izlenim bıraktı. Bazı çelişkileri ve neden kaynaklanabileceğini anlatmış. Objektif bir bakış sunmaya çalışmış. Güzel tertipli bir çalışmaydı. Yayınevinin bazı imla hataları ve çeviri sıkıntısı var. Çoğu okur için önemli olan bir şey sonuçta bu. Bendeki hissiyatı böyleydi kitabın. Selametle kalın.
Puan vermedi·230 syf.·
2018 25. kitabı
Leblebi çekirdek tadında anlaşılır bir dil fazla detaya girmeden musevi inancının yaradılış hikayesini anlatan ve daha fazla araştırma yapmaya teşvik edebilecek bir kitap
İbrani MitolojisiShamuel Y. Brodsky · Mitoloji Tarihi Yayınları · 0138 okunma
Aralık ayının 11.betiği (2021 yılında okuduğum 116.betik)
2021 116. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2021 16:30
Bu betikte Hz.Yakup (AS) ve oğullarıyla başlanan İbrani tarihini okudukça onların yüreklerindeki alev alev yanan yurt sevgisi ve güçlü devletlerinim asimilasyonlarına rağmen İbranice'ye sımsıkı sarılmaları karşısında saygıyla eğiliyorum. Siyonist İbraniler, ulusun Hz.İbrahim (AS) ile başladığını kabul etse de İbraniler'in doğuşu bellidir. Ayrıca sapkınlıklarından dolayı onları sevmeyenlere rağmen Hz.İsmail (AS)'in günümüzdeki torunlarından biri olarak İbraniler'e karşı sempati besliyorum çünkü kan çekiyor bir yerden sonra. Mitolojilerine (ulamış bilgilerine) bakarsak kozmogoni konusunda yaratılış mitleri, bütün dünya uluslarının ortak ürünü diyebiliriz çünkü ayakları sağlam bir şekilde yere basan mitlerden oluşuyorlar. Mitlerine baktığımızda kendilerine haklı nedenlere ortaya koymak için yalvaçlar öykülerine serptikleri sapkınlarla onlar da bizler gibi günahkarlarmış diye bir algı yaratmışlardır. Oysa onların mitlerini rahatça İslam ışığında yeniden yazılabilir. (mitlerden sapkınlıkları ve çelişkileri çıkarılarak ve İslam mantığıyla yeniden yoğurulur.) Daha önce İbrani Mitleri betiğinde okuduğum mitlerden bazısını okuduğum için yeniden okurken su gibi hızlı aktı. İbrahim ve Yusuf mitlerinde pek sapkın özellikler yoktur. Sadece İbraniler, İsmail (AS)'in ilk kurban olmasını hazmetmedikleri için İsmail (AS)'in o kurban kıssasını İshak (AS) yaşam öyküsüne monte etmişler. İsmail (AS) ve Kantura'dan olan İbrahim (AS) çocukları hep ikinci sınıf olarak görmüşlerdir. Yusuf kıssasında ise Yusuf (AS)'un içki içmesi özelliği sapkınlık olarak göze geliyorlar. Nuh (AS) kıssasındaki Ham'ın Nuh (AS) tecavüz etmesi bence çevirmen tarafında dilimize aktarılmamıştır. Türk Ulamış Bilgisi'nde yer alan Babil Kulesi daha detaylı bir şekilde dilimize çevrilmemiş ne yazık ki. Gönül isterdi
İbrani MitolojisiShamuel Y. Brodsky · Mitoloji Tarihi Yayınları · 2020138 okunma
2021 100. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2021 00:00
Uzun zamandır yeni baskısını beklediğim bir kitaptı görünce hemen aldım. Bu şekilde ibrani mitlerinin düzenli toplandığı türkçede ki ender kaynaklardan. Konunun meraklılarına önerilir.