Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Devletinin Kuruluşu

İki Cihan Aresinde

Cemal Kafadar

İki Cihan Aresinde Sözleri ve Alıntıları

İki Cihan Aresinde sözleri ve alıntılarını, İki Cihan Aresinde kitap alıntılarını, İki Cihan Aresinde en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fatih Mehmed, hükümdarlığı sırasında bir sultan, kağan ve kayser olarak Truva'yı ziyaret ettiğinde, Osmanlıların başarılarını, Avrupa'da bazı kimselerin desteklediği, Türklerin, kendilerinden önceki Romalılar gibi, Yunanlılara misillemede bulunan intikamcı Truvalılar oldukları şeklindeki teorinin farkındaymış gibi görünmektedir. Sultan'ın, o efsanevi mekanda durarak "Aşil, Ajax ve diğerleri" hakkında sorular sorduğu ve sonra ''kafasını salladığı" ve şöyle dediği bildirilmiştir: "B urasını Makedonyalılar ve Teselyalılar ve Moralılar almışlardı. Bunların bizAsyalılara karşı defalarca yaptıkları kötü davranışların intikamını, aradan bir çok devirler ve yılların geçmesine rağmen onların ahfadından aldık."
Sarı Saltuk ayrıca nesl-i Al-i Osman Mehmed adlı bir sultanın çıkıp İstanbul’u fethedeceği, ancak o şehrin eninde sonunda “fesad ve zina ve livata ve zulm” den yıkılacağı: Edirne’nin ise “Müslümanlar gazadan vazgeç”medikçe baki kalacağı kehanetinde bulunur.
Sayfa 273Kitabı okudu
Reklam
...Kendi mutlak iktidar rüyasının peşinden koşup benzer hülya sahiplerini safdışı etmek ya da buyruğu altına almak Osmanoğullarına has bir başarı oldu.
Sayfa 278Kitabı okudu
“Maceranın ‘yanlızca simgesel’ olmasının pek de önemi yoktur; zira o, ‘hakiki’ olduğunda da simgeseldir.”
"metadoksi" Herhangi bir inanç sisteminin ötesinde bulunma, öğretilerden beri olup öğreti meraklısı olmama ve kapsamlı bir ortodoksi tanımı yapıp kendi tanımını katı bir surette dayatmaya çalışan bir devletten azade olma hali .
Sayfa 147Kitabı okudu
Osmanlıların veraset usulünde yekvaris ( yani saltanatın hanedan içindeki intikali sırasında mevcut toprakları, hanedan içinden tek varisin tam kontrolü altında tutma ) İlkesine olan bağlılıkları, onları, Türk Moğol gelenekleri çerçevesinde farklı varislerin haklarını tanıyıp bu nedenle parçalanmaya giden diğer beyliklerden ayıran önemli bir farklılık olarak göze çarpıyor.
Sayfa 225Kitabı okudu
Reklam
Darü'l-islâm ile darü'l-harb(kefere diyarı) arasında daimî bir düşmanlık bulunduğu ve bu nedenle gayrimüslim topraklarına mütemadiyen saldırmanın tüm Müslümanlara farz olduğu varsayımı geçerli değildir.
Sayfa 152
89 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.