İkili Anlaşmaların İçyüzü

Haydar Tunçkanat

İkili Anlaşmaların İçyüzü Sözleri ve Alıntıları

İkili Anlaşmaların İçyüzü sözleri ve alıntılarını, İkili Anlaşmaların İçyüzü kitap alıntılarını, İkili Anlaşmaların İçyüzü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk devlet adamlarının, parti ileri gelenlerinin, genelkurmay başkanlarının, kuvvet komutanlarının Amerika’ya davet edilerek ağırlanmaları ve gezdirilmeleri bir çeşit beyin yıkama ve nötralize ameliyesidir. Amerikalılar, telkin etmek istedikleri fikirleri ve istedikleri tavizleri bu gezilerde ustalıkla aşılarlar ve alırlar. Cemal Tural’ın da bu geziden bir hayli etkilenmiş olduğu anlaşılıyor.
Sayfa 246Kitabı okudu
1945 ile 23 Haziran 1954'e kadar 9 yılı aşan devreyi Amerikalılar, Türkiye'de araştırma, bilgi toplama, deneme, örgütleme ve yerleşmeyi de içine alan geniş bir hazırlık devresi olarak kullanmışlardır. 1954 yılı başında hazırlıklar tamamlanmış ve planin uygulanması için şartları ve ortamı elverişli bulan Amerikalılar, hemen uygulamaya geçmişlerdir. Bu bölümde vermiş olduğumuz anlaşmaların 23 Haziran 1954 tarihini taşıması bir tesadüf değildir. Türkiye’yi her yönden Amerika’nın kontrol ve sömürüsü altına koymak için hazırlanmış olan planların ikili anlaşmalar biçiminde uygulamaya konulduğu bir tarihtir. 23 Haziran 1954 tarihi, Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcıdır. Türk Hükümeti, ekonominin 1954 yılı sonlarında karşılaşmaya başladığı güçlüklerden kurtulma ümidini enflasyonist bir para politikasıyla Amerikan yardımına bağlamıştı. 1954 başlarında artan sıkıntılar karşısında hükümet, Amerika ile birbiri ardına çok ağır şartları olan ikili anlaşmaları imzalayarak Türkiye'yi Amerika’nın bir sömürgesi haline getirmekte bir sakınca görmemiştir. Amerikalılar verdikleri borç ve kredilerle Amerika'dan alınacak her türlü malzemelerle, bunlar için yapılacak hizmetleri, kendi kanunlarına göre vergilendirdikleri halde Türkiye'de yürürlükte olan vergi ve gümrük kanunlarından kendilerinin muaf tutulmalarını bu anlaşma ile kabul ettirmiş olmaları, Amerikan çıkarları için bir başarı ve Türkiye açısından bir yenilgi ve teslimiyettir.
Sayfa 220Kitabı okudu
Reklam
Milli irade ile iş başına gelerek Türk ulusu adına iş gören hükümetler, Türk ulusunun çıkarlarını, bağımsızlığını korumakla görevlidir.
Sayfa 110Kitabı okudu
Türkiye'nin NATO'ya kabul edilmesinden sonra (13 Şubat 1952) Türkiye'de kurulan Amerika Birleşik Devletleri'ne ait üs ve tesisler, NATO Antlaşmasının 3. maddesi uyarınca yapılmış ikili anlaşmalara dayandırılmıştır. İkili anlaşmalara göre Türk toprakları üzerinde kurulan üs ve tesisler, Amerikalılar tarafından işgal edilerek yönetilir.
Sayfa 148Kitabı okudu
CENTO (Bağdat Paktı) içinde asli üye olmadığı halde en çok sivil ve askeri personel bulunduran Amerikadır. Yıkıcı faaliyetlerle iktisadi komitelerin faal üyesi olan Amerika, Türkiyedeki her türlü sağ ve gerici akımları geliştirmekte ve bunları örgütlendirmek suretiyle devrimci ve milliyetçi güçlerin karşısına dikmekte ve bu kanaldan maddi destek almak suretiyle bunları beslemekte ve ayakta tutmaktadır.
Sayfa 135Kitabı okudu
Burada Amerika’ya personel eğitim kursuna giden bir hava yüzbaşısının tanık olduğu olayı nakledeceğim: Amerika dışında vazife almış bir Amerikan astsubayına gideceği ülkede nasıl hareket edeceği konusunda talimat veren görevli Amerikan subayı, sıra götüreceği eşyaya gelince şöyle diyor: “Senin ev eşyanı gideceğin ülkeye Amerikan Hükümeti sembolik denecek küçük bir ücretle ulaştırmaktadır. Amerikan halkının refahını artırmak için gönderildiğin ülkede eşyasını satarak Amerikan işçisinin emeğini değerlendireceksin.” Amerika nasıl zenginleşiyor? Ve Türkiye neden soyulup fakirleşiyor? İki sorunun cevabını da bu küçük hikâyenin içinde bulmak mümkündür.
Sayfa 186Kitabı okudu
Reklam
114 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.