Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kültür ile Medeniyet Arasında

İkondan Kanona

Besim Dellaloğlu

İkondan Kanona Sözleri ve Alıntıları

İkondan Kanona sözleri ve alıntılarını, İkondan Kanona kitap alıntılarını, İkondan Kanona en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye'de devlet sadece politik bir aktör değildir, aynı zamanda teolojik bir aktördür. Türkiye'de devlet Vatikan'dır. Dinin, dindarlığın ne olduğunu, nasıl olması gerektiğini devlet tanımlar. Bu, 1930'larda da böyleydi. Bugün de böyle. Türkiye'nin politik teolojisinin temel kuralı budur.
Sayfa 121Kitabı okudu
Siyasal laiklik uzun süre Türkiye’de toplumsal sekülerleşmeye bir ket işlevi de görmüştür. Laiklik politikaları özellikle son yıllarda Türkiye'de çok yaygın olarak kullanılan "vesayet" kavramının işaret ettiği anlamda kamusallaşma filtreleri oluşturmuştur. Örneğin, kamusal alanın başı açık olarak girilebilecek bir yer olarak tarif edilmesi bu filtrelerin en önemlisidir. Bir tür “koşullu yurttaşlık" anlamına gelebilecek bu filtreler Türkiye'de dindarlığın sosyolojik anlamda “cemaat”leşerek kalmasını ya da kamusal alanı zorladığında da aşırı siyasallaşmasına neden olmuştur.
Sayfa 116Kitabı okudu
Reklam
Türkiye'deki laiklik siyaseti hedeflediğinin tam tersi sonuçlara neden olmuştur. Devlet, laiklik siyasetiyle, din ile siyaseti birbirlerinden ayırt etmek ya da kendisine göre bunun tek yolu olarak dini kontrol etmek istemiştir. Sonuç, din ile siyasetin birbirlerine daha da yakınlaşması, hatta dinin devleti kontrol edebilir hale gelmesi olmuştur.
Sayfa 119Kitabı okudu
Bütün kâinatı dinleyeceğiniz kulağınız, bütün kâinatı konuşabileceğiniz bir diliniz yoksa asla kendiniz olamazsınız.
Sayfa 140Kitabı okudu
Bloom
Estetik gücün kabulü, kendimizle nasıl konuşacağımızı ve kendimize nasıl katlanacağımızı öğrenmemizi sağlar.
Devletin “laik” olması ya da olmaması, yurttaşların tercihleri üzerinden değil, devletin eylemleri üzerinden tanımlanabilir.
Sayfa 112Kitabı okudu
Reklam
Türkiye'de laisizm (laiklik) tıpkı muhafazakârlık, liberalizm, milliyetçilik, sosyalizm, komünizm gibi modern bir siyasal ideolojidir. Yani Türkiye'de devletin bir sıfatı olması gereken bir özellik, siyasallaşarak diğer modern siyasal ideolojilerle rekabete girmiştir. ve bunu da özellikle dindarların inançlarını nasıl yaşamaları gerektiğini tanımlayarak yapmıştır. Bir anlamda dikey eksenin kavramı olan “laik”, yatay eksene taşarak, orada “siyasal” bir yer kaplamıştır. Bu noktada Carl Schmitt'in adını bir kez daha anmama sanırım gerek yok! Yani aslında Türkiye'de dinî siyasallaştıran devlettir.
Sayfa 115Kitabı okudu
"Türkiye'de son yıllarda gerçekleşenin, çevrenin merkeze taşınması olduğunu söyleyenler ve buna şiddetle itiraz edenler mevcut. Bence aslında olan, geniş anlamıyla sekülerleşmedir. İslâm, manastırından çıkıyor."
Sayfa 118
Laik markaj” Türkiye'de sekülerleşmenin Avrupa’ya göre daha “siyasal” bir biçimde gelişmesine neden olmuştur. Bir bakıma modernleşme projesi toplumun sekülerleşmesini hem ertelemiş hem de onu aşırı siyasallaştırarak yatay alanda kalmasına izin vermemiştir. İslamcılığın sivillik probleminin arkasında yatan nedenlerden biri budur.
Sayfa 117Kitabı okudu
Laiklik din ve devlet işlerinin ayrılması değil, devletin dine karşı nötrleşmesidir. Sekülerlik, dindarlığın bu dünya içinde ve içinde yaşanmasıdır. Yurttaşlar başka yurttaşları “laik” olmamakla eleştiremezler. Ama yurttaşlar, devletin "laik" tutumlar almasını talep edebilirler.
Sayfa 113Kitabı okudu
24 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.