İlk Günah

İkinci Adam Yayınları
Sıralamalar

2025 32. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2025 16:17
Merhaba arkadaşlar! Bugün size #ilkgünah adlı bir eserin incelemesi ile geldim. Şiirlerin çoğunda serbest vezin tercih edilmiş. Bu, anlatının duygusal akışkanlığını destekliyor. Şiirlerin bazıları dramatik monolog havasında yazılmışken, bazıları daha anlatı ağırlıklı, bazıları da duygusal olarak yoğun, düşünsel olarak derin ve estetik olarak içten. Şair; varoluşu, ölümü, aşkı ve yalnızlığı kelimelerle oymuş, adeta ruhun fotoğrafını çekmiş. Eserde ki dizeler, bir şairin değil, zamanla yoğrulmuş bir ruhun kaleminden dökülmüş. Satırlarda öne çıkan duygular melankoli, yabancılaşma, aşkın metafizik boyutu, ölüm ve dönüşüm. “Sarhoş”, “Sıradan” ve “Beyaz Ölüm” gibi şiirlerde kişi, kendini hem dış dünyaya hem de içsel karmaşasına karşı sarhoş bir yalnızlık içinde konumlandırıyor. Bu yalnızlık, sadece bir ruh hali değil; aynı zamanda bir isyan, bir varoluş biçimi. “Onların Destanı”, mitolojik ve kutsal bir aşk anlatısının modern bir yansıması. İki ruhun birleşimi, hem kozmik hem de dünyevi bir düzlemde işleniyor. Burada dilin yükselerek ilahi bir tona ulaşması, bu aşkı sıradan olmaktan çıkarıyor; efsanevi kılıyor. “Dönüşüm” şiiri, sevmenin sınırlarını zorlayan bir sadakat yeminidir. Dize yapısı neredeyse bir dua formunu andırıyor; tekrarlar ritmik bir büyü yaratıyor. Şair burada sevmeyi kendini feda etmeye dönüştürüyor ve bu fedakârlık, neredeyse kutsal bir eylem olarak sunuluyor. “Kıyamet” ve “Tabut” şiirlerinde ölüm, sadece bir son değil; aynı zamanda bir yolculuktur. Ölüm korkutucu değil, davetkâr bir figürdür. Şair burada ölümle konuşur, onunla yürür ve hatta ona aşık olur. Özellikle “Beyaz Ölüm” şiiri, sembolizm açısından zirveye ulaşır. Beyaz, saflığın ve ölümün aynı anda temsili olurken, kar ve ışıkla kurulan imgeler ruhun içsel savaşını yansıtır. “Tek
İlk günah
2025 159. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2025 01:46
Herkese merhaba bugün sizlere gotik edebiyatından bir kitap önerisiyle geldim. Bu kitap şiir tarzında hazırlanmış. Benim için ilk oldu diyebilirim. Farklı tarz şiir okuması sevenlerin de tercih edebileceğini düşünüyorum. Sizlere de sevdiğim bir kısmı paylaşacağım. Keyifli okumalar. Ruhum ebediliğe uzanan bu sonsuzlukta Kaybolmuş acı dolu yolculukta Yatar sebebi yapılan ilk günahda Masumca yapılan kasıtlı hatalarda Karşımda beklerken Cennet'i Sanki ben istiyormuşum gibi Bir anda yaşadım Cehennem'i İçimden gitmemiş günahların kiri
Puan vermedi
Merhaba güne şiir kitabıyla devam edelim istedim. @mehmetarca13_official kalemimden @ikinciadamyayinevi tarafından yayınlanmış İlk Günah adlı kitabı okudum. 4 bölümden oluşan kitapta toplam 55 adet şiir bulunmakta fakat bu şiir kitabını diğer şiir kitaplarından ayıran şiirlerin içeriği kitaptaki şiirler gotik tarzda yazılmış korku,fantastik hayaller, ölüm, cehennem gibi kavramları kullanarak yazılmış. Benim için okurken farklı bir deneyim oldu sizlerede şimdiden keyifli okumalar dilerim yazarın kalemi daim olsun. Fatma Uyar #alinti SEN Sen,uğruna gözyaşlarım akıp gitti. Sen, bir gülümsemen ile var edip beni Sen, bir bakışınla yok ettin kalbimi Sen, ruhumu alıp boşluğa attın hayalimi.
2025 59. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2025 00:00
“Bunalım ve karanlık İnsanın yüreğinde büyüyen yarık İnsan dediğin zaten aciz bir yaratık Tanrı'nın yeryüzüne gönderdiği karanlık...” Şiir ile neredeyse hiç aram yoktur. Daha önce de bahsettiğim gibi şiirlerini sevip okuduğum tek sair Nurullah Genç'tir. Onun dışında pek şiir okumuyorum. Sevgili arkadaşım @mehmetarca13_official bana doğum günüm için kendi yazdığı şiir kitabını göndermek istedi sağolsun 🩷 Mehmet, şiirlerini 2009'da henüz biz lisedeyken yazmaya başlamış ve sadece kendine saklamış; o yıllarda belki de kitap olarak yayımlama hayali bile yoktu, kim bilir. Sonra bir gün neden olmasın diyerek kolları sıvamış ve 2024 yılında kitap olarak şiirlerini toplatmış. Gotik edebiyatı sevdiğimi her fırsatta dile getiriyorum biliyorsunuz; sağır sultan bile duymuş olmalı. Zaten bence şiiri yazdıran, içimizde barınan melankoli ve kalp kırıklığıdır. E, melankoli de gotik edebiyatın unsurlarından birisi olunca ortaya çıkan şiirleri çok sevmiş oldum 🩷 Her bir şiirde şair ile birlikte karanlık dehlizlerde geziyor, kimi zaman özlüyor, kimi zaman düşlerde bir gerçeklik arıyoruz. Kimi zamanda “biz” oluyoruz... Ama en çok ortak paydamız olan kalp kırıklığı durağında buluşuyoruz Evet, belki siz de karanlıkta kayboldunuz ya da kaybolmak istiyorsunuz. Hepimizin istediği de bu aslında, bir gün kaybolmak. Belki İlk Günah size bu konuda yardımcı olur 🩷 Ben seveceğimi hiç tahmin etmemiştim fakat çok beğendim. 2009-2010 yılları kolektif olarak hepimizin melankolik geçtiği için sanırım tam da o yıllara döndüm :)) Üstelik ilk imzalı şiir kitabım oldu kendisi :') Yolunuzun hep aydınlıklara çıkması dileğiyle 🩷
İlk günah
2025 37. kitabı
Gotik türünü bilen bilir ama ben bir kez daha tanımını yapmak istiyorum. Gotik türü 18. yy'ın akılcılığına karşı çıkmış bir türdür . Romanlarda ilk görülse de filmlerde , şiirler de , giyimde de karşımıza çıkıp bir akım olmayı başarmıştır. Daha önce gotik türünde romanlar okumuştum lakin şiir türünde #ilkgünah eseri ile tecrübe etmiş oldum . Mehmet Hocam serbest ölçüde eserinde birçok gotik şiir yazmış . Her şiirin bir haykırışı var kendi içinde . Ölüm , aşk , acı, hüzün , hayaller , hayatlar kısaca insanların temel sessiz kalmış yönleri dizelere dökülmüş. Yarım kalmış herşey ... Gecenin karanlığı, karşılıksız sevdanın acısı , umutların solmuş hâli, hayallerin sesi , korkuların ürpertisi ve fantastik ruha iyi gelecek türde şiirler #ilkgünah ta sizleri bekliyor. İçeriği 4 bölümden oluşuyor . Her bölümün kendine has bir özelliği var . Ben şiir türünde uyak , kafiye uyumunu arayanlardanım . Lakin siz dizelerin sesini rahatlıkla dinleyebiliyorsanız bu esere hemde gotik türünde farklı temaları seviyorsanız keyifle okuyacaksınız. Sizlere birkaç şiirden dize bırakarak keyifli okumalar diliyorum. #alinti " Sürüden ayrılanı sürü sevmezse Acılarını kenara atıp giderse Yaşamamak adına bunlar sebepse İşte o zaman tek gerçekliktir düşler ." " En sevilen günahtır şiir Bulaşılması mutlu eden bir kir Hiç kimse yıkanmaz bu kır için Akıp gideceğini bilir içinin " " Karanlık, dipsiz bir karanlık Gözlerimi açsam da kapasam da Önümde ihtişamlı ile bütün karanlık Titriyorum korkularım yanı başımda."
Şiir
2025 75. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2025 23:54
Merhabalar değerli kitapseverler, Bugün sizlere Mehmet Arca’nın kaleminden çıkan İlk Günah adlı kitabı tanıtmak istiyorum. Kitabımız dört bölümden ve 55 farklı şiirden oluşuyor. Bu şiir kitabı, alışık olduğunuz şiir kitaplarından oldukça farklı. Onu diğerlerinden ayıran en önemli özellik; korku, fantastik, gotik, ölüm, cennet ve cehennem gibi sıra dışı temaları işlemesi. Her bir şiiri büyük bir merakla okudum. Farklı tarzda şiirler keşfetmek istiyorsanız, bu özgün eseri kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Benim gibi şiir severlere keyifli okumalar dilerim. Yazarımızın kalemine sağlık, okuyucusu bol olsun!
2025 23. kitabı
Bugün sizlere farklı tarzda kaleme alınmış bir şiir kitabıyla geldim. @mehmetarca13_official ’nın gotik tarzda kaleme aldığı “İlk Günah” isimli şiir kitabı, karanlık ve derin atmosferle dolu, özgün bir eser olarak dikkat çekiyor. Arca, gotik edebiyatın özelliklerini kullanarak, gerçeklik ile hayal arasındaki ince sınırı genişletiyor ve okuyucuyu gizemli bir yolculuğa çıkarıyor. Kitap, doğaüstü öğeler, melankoli ve çaresizlik, aşk ve ölüm gibi temaları işleyerek, insan ruhunun karanlık köşelerine ışık tutuyor. Yazarımızın betimlemeleri okuyucuya hem huzursuzluk hem de derin bir hayranlık hissettiriyor. Bu tarzda okuduğum ilk şiir kitabı olduğu için benim için farklı ve özel bir okuma oldu. Şiir insanın kendini ifade etme biçimlerinden biridir bence bu bağlamda Mehmet Bey’in kendine has bir tarzı olduğunu belirtmem gerek. Ne diyelim öyleyse yazarımızın yeni kitabı hayırlı kalem yolculuğu uzun olsun. Kitapla ve şiirlerle kalın efendim. En sevilen günahtır şiir Bulaşılması mutlu eden bir kir Hiç kimse yıkanmaz bu kir için Akıp gideceğini bildiği için… Yeniden hissettim canlılığı ve yaşama isteğini Kayıp olan uzun yıllarından beri ilk defa Gözlerinde gördüm kendi aciz kaderimi Bir başkasını sevmedim o andan sonra… Beynimde düşüncelerimde yer alır saklı ütopyam Sadece bana ait bana özel benim dünyam…
İlk Günah ~ Mehmet Arca
2025 10. kitabı
Selam size gotik tarzı bir kitap ile geldim; Karanlığın Şiiri: Mehmet Arca’dan İlk Günah Genellikle duygusal ve yumuşak temalara yönelen bir okur olarak, gotik şiir benim için hem yeni hem de tedirgin edici bir alan sayılır. Ancak Mehmet Arca'nın İlk Günah adlı kitabı, bu ön yargımı kıran ilk eser oldu. Karanlık atmosferi, duygulara saplanan keskin dizeleri ve derin sorgulamalarıyla kitabın beni içine çektiğini itiraf etmeliyim. Gotik şiir çoğu zaman melankoliyle, içsel karanlıkla ve insan doğasının karanlık yanlarıyla ilişkilendirilir. Arca da bunu oldukça iyi aktarmış. Kitapta,öfke ve içsel çatışmalar gibi temalar öne çıkıyor. Duygular, süslenmeden, yalın ama çarpıcı bir dille işlenmiş. En çok etkilendiğim alıntılardan biri: ~Bencil “Kendine yapılmasını istemediğini, başkası sana henüz yapmadan sen yap başkasına. Yap ki kıymetin bilinsin; seni ağlatmadan, özgürlüğüne dakikalar kalmış gibi.” Bu dizelerde sadece bir savunma mekanizması değil, aynı zamanda bir içsel çöküş hissi de var. Kendini koruma güdüsüyle yapılan bencillik, şiirin satır aralarında insanın ne kadar savunmasız olduğunu da gösteriyor. Karanlık, sadece korkunç değildir; bazen gerçekliğin en çıplak hali de karanlıkta saklıdır. Mehmet Arca’nın İlk Günah’ı, bu anlamda bana gotik edebiyatın estetik gücünü tanıttı. Henüz bu türle tanışmamış olanlara da bir şans vermelerini öneririm. Belki de karanlıkta, kendinize dair daha önce görmediğiniz bir şey bulursun 10/10 #tanıtım #pr #hediye #okudumbi̇tti̇ #reklam
2025 43. kitabı
İ🅛🅚 🅖ü🅝🅐🅗 "Bab-ı Leyâl" şiiri ile bir kapı aralanıyor… İlk şiiriyle ruhumuza seslenen bir şair var karşımızda. Bu kapıdan içeri girdiğimizde artık yürüyen bedenimiz değil, ruhumuz oluyor. Zifiri bir karanlık, içsel bir yolculuk ve cevapsız dualarla dolu bir dünya karşılıyor bizi: Melankolinin estetikle buluştuğu bir şiir evreni. Bunalım ve karanlık İnsanın yüreğinde büyüyen yarık İnsan dediğin zaten aciz bir yaratık Tanrı 'nin yeryüzüne gönderdiği karanlık Sanki dört dizeyle bir hayat panoraması çizilmiş… Bu şiirlerde karanlık konuşuyor, acılar dile geliyor, düşler ise gerçekliğe meydan okuyor. Bir adam oturmuş, içindeki şeytanları kaleme almış, hayaletleriyle sohbet etmiş. Ve sonunda bizlere gotik bir şiir haritası bırakmış. Her şiir, o kalpte açılmış bir yaraya mercek tutuyor. Bazen özlem, bazen öfke, bazen de bir kaybın şokuyla baş başa bırakıyor okuyanı. Mitoloji ve fanteziyle genişleyen bir evren kuruluyor ardından: “Poseidon’un Varisi”, “İlham Perisi” gibi şiirlerle acı, anlam arayışına dönüşüyor. Yas, gotik bir duyguyla karanlık bir güzelliğe bürünüyor. Sevilen kişi, neredeyse bir tanrıçaya dönüşüyor; onu unutmak değil, onu yaşatmak derdiyle yazılmış dizeler var karşımızda. Acı artık bir ritüele, yas bir törene dönüşüyor. Ve bir bakıyoruz ki şair artık yalnız değil. “Biz”, “Tabut” gibi şiirlerde bireysel sızı, toplumsal bir yaraya evriliyor. Aşk, yitirilen değerlerle; hayal kırıklıkları, toplumsal çöküşle iç içe geçiyor. Ve nihayetinde, ölüm bile sevginin gölgesinde kalıyor. Çünkü bu şiirlerin içinde tükenmeyen bir öz var: Sadakat. Her şeyin bir sonu vardır, değil mi? Şair de “Kıyamet” adlı şiiriyle genç bir kızın üzerinden karanlıkların hepsine bir son yazıyor. Eğer şiirde karanlıkla yüzleşmeyi, düşlere sığınmayı, korkuyu estetikle yoğurmayı
2025 57. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2025 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere Mehmet Arca kaleminden İlk Günah kitabının yorumu ile geldim Nisan ayının sıradaki kitabı 2024 yılı basımlı 77 sayfalık bir kitap ︎Şiir dinlemeyi, okumayı çok seviyorum. Yeni şair, yeni kitap ile tanışmayı daha çok seviyorum. Mehmet hocamın kalemiyle yeni tanışıyorum. Daha önce deneyimlediğim tür olan Gotik Şiir ile. İlk Günah kitabı hocamızın ilk gotik şiir kitabı. ︎İlk Günah; 2011, 2008, 2009 ve 2010 olarak dört bölümden ve 55 şiirden oluşuyor. Şiirleri; ölüm, yalnızlık, karanlık, aşk, gizem, melankolik temaları barındıran, düşündüren ve sorgulatan bir okumaydı. Gotik şiir olmasına karşın yazarımızın dildeki sadeliği ve anlaşılırlığı ise göze çarpan bir özelliğiydi. ︎Dizelerde gotik, fantastik, korku ve varoluşçu unsurları yoğun bir şekilde kullanarak, karanlık ve sürreal imgelerle örülü, özgün üslubu ve ritmik anlatımı ile bireyin iç dünyasının karanlık dehlizlerine de ışık tutuyor. ︎Ölüm, aşk ve karanlığın bolca işlendiği gotik şiir türünde ikinci okumamdı. Romanlarda okumayı sevdiğim türün şiire bu kadar yakıştığını bir kez daha görmek mutlu etti. Mutlaka okuyun. Sizlere kitaptan birkaç dize bırakıyorum. Gotik Bir Dünya Gerçeklerin can yakmadığı, düşlerin hayal kırıklığı Olmadığı gotik bir dünyada yaşıyorum Diriliş Dirilir ölüler kıyamet öncesi Sessiz bir çığlığın sesiyle Günahlı ya da günahsız İnsanlıktan kalan bedenleriyle Mahşer topluluğunda yalnız Ömrünün hesabını vermesiyle Sarhoş Istırapların ortasında biz hangi ara büyüdük Azaplar içindeki sarhoşluğum oysa çok küçük Yazarımızın kalemine sağlık Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz Okumayı ihmal etmeyin im t u b i s ʚĭɞ