Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bütün Eserleri 51

İlkel Sosyalizmden Kapitalizme: İlk Geçiş İngiltere

Hikmet Kıvılcımlı

İlkel Sosyalizmden Kapitalizme: İlk Geçiş İngiltere Sözleri ve Alıntıları

İlkel Sosyalizmden Kapitalizme: İlk Geçiş İngiltere sözleri ve alıntılarını, İlkel Sosyalizmden Kapitalizme: İlk Geçiş İngiltere kitap alıntılarını, İlkel Sosyalizmden Kapitalizme: İlk Geçiş İngiltere en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sermaye, deriye, organa bakmaz; “Organ”ların değil, neçe patentli ve kutsal Kadim yahut Ortaçağ sınıflarının bile ne erişilmez “ASALET”lerine metelik vermez. Ak Adamın da, Zenci yahut Sarı İnsanın da sırtından çarık çıkarır gibi “Artıdeğer” çıkardı mı, bal gibi sermaye “biriktirir”. Artıdeğer, hangi ırktan gelmiş olursa olsun Özgür Gündelikçi İşçi çalıştırıp sömürmekle elde edilir. Özgür İşçi, derisi ister ak, ister kara yahut sarı olsun, Emeğini değil İŞGÜCÜNÜ serbestçe satabilen kişidir.
Batı Medeniyeti denilen şey; Kapitalizmden başka bir şey değildi. Kapitalizm neydi? Modern Sermayenin “Sözde birikişi”. Bunun ırkla mırkla hiçbir alışverişi yoktur. Kapitalizm (hangi ırktan olursa olsun) özgür gündelikçi işçi çalıştırıp sömürmek düzenidir; başka hiçbir şey değildir.
Reklam
Batı Avrupa İnsanları, barbarlıktan kurtulup da Avrupa'daki antika medeniyet yıkıntıları üzerinde modern kapitalizmi kurdular kuralı; Avrupa'nın coğrafya ve tarih üretici güçleri bakımından belirlendirdikleri bölgelerde yaşayan (ekonomi-dil-zihniyet) birlikli kümeleşmelere Millet adını verdiler. Kapitalizmden önceki toplumlarda en geniş birlik Ümmet idi. Hangi (ekonomi-dil-zihniyet)ten olursa olsun aynı inancı benimseyen toplum insanlarına ümmet deniyordu. Kapitalizm ilk defa Avrupa'da, aynı Hristiyan inancı benimsedikleri halde, (ekonomi-dil-zihniyet) bakımından farklı topluluklara, ayrı milletlere böldü. Demek, bir ülkede MİLLET'ten konu açmak orada kapitalizmin geliştiğini gösterir. Kapitalizm bulunmayan bir yerde millet aramak saçmalıktır.
Batıda kapitalizm için yüzyıllarca sürelik bir "sermaye birikişi" yapan ön kapitalizm gelişmesi olmuş, bu birikişten sonra ansızın gelen sosyal devrimlerle kapitalizm doğmuştur.