Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Görmenin Kültür ve Politikası

İmaj

Kevin Robins
Neden internetin siberalanına sığınmak istiyoruz? Ekran dünyaya bakışımızı ve onunla ilişkimizi nasıl etkiliyor? Kültürümüz imaja mı boğuluyor? İmaj, hayatımıza ne ölçüde hükmediyor?Artık, cinselliğimizi bile sanal gerçeklik aracılığıyla yaşıyor; siberalanın sözde-hijyenik ortamında flört ediyoruz: Dokunmadan! Evden çıkmadan sanal bir cemaat yoluyla toplumsallaşarak satın alıyor, evleniyor, otomobil kullanıyoruz... Dışarı çıktığımızda ise mağazalarda, müzelerde, cafelerde, mitinglerde güvenlik kameraları, amatör kameralar ve televizyon kameraları tarafından her an izleniyoruz. Televizyonda Öteki’lerin yaşamlarını ve ölümlerini naklen izliyoruz. Adı: Teknolojik devrim.İmaj, “teknolojik devrim” söyleminin ve bu söylemin zeminini oluşturan sanal gerçeklik, gözetleme ve savaş teknolojileri gibi olguların eleştirel bir incelemesi. Görüntü teknolojisinin, dayandığı toplumsal düzenden, politik gelişmelerden ve gündelik yaşantılardan bağımsız bir “kendi-içinde-varlık” olarak ele alınıp içinin boşaltılmasına, fetişleştirilmesine karşı çıkan Kevin Robins, tekno-kültürün üretim, yeniden üretim ve yaygınlaşma sürecini büyüteç altına alıyor. Robins’e göre sanal gerçeklik, içinde yaşadığımız dünyanın kaçınılmaz politik ve kültürel gerçeklerinden biridir; ama medya kuramcılarının da katkısıyla kurumsallaşan bu dünya, alternatif bir söylem geliştirmek yerine, dijital imaj teknolojilerinin geliştirilmesine harcanan milyonlarca doların ardındaki asıl politik kaygı ve amaçları gözlerden gizlemeye yaramaktadır. Aynı şekilde, teknolojik gelişmeye düzülen övgüler, bu alandaki yeni iletişim biçimlerinin, özneler olarak yaşamımızı nasıl etkilediği ve belirlediği meselesini gölgede bırakmaktadır. Oysa, tekno-kültürün doğasını ve vaat ettiklerini anlayabilmek, onu gündelik hayattan kopuk bir ütopya olarak yüceltmekle değil; “gerçek” politik ve toplumsal nedenlerine ilişkin bir kazı yapmakla mümkündür. Sanal gerçeklikten dijital imajlara, fotoğraftan sinemaya, “reality” şovlardan savaş bültenlerine dek uzanan geniş bir konu yelpazesini gündeminde bulunduran İmaj, okurken sık sık nefesimizi kesen ve gündelik yaşamın sıradan anlarında teknoloji ürünleri ve imajlarla ilişkimizi başka bir gözle değerlendirip sorgulamamızı teşvik eden bir kitap.
Yazar:
Kevin Robins
Kevin Robins
Çevirmen:
Nurçay Türkoğlu
Nurçay Türkoğlu
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 288Basım Tarihi: 2011Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: Into The Image
ISBN: 9789755392516Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
288 syf.
·
Puan vermedi
İçinde bulunduğumuz şu dönemde (Korona günleri) teknolojiyle bu kadar iç içe olmak zorundayken -gerek iş için, gerekse sosyalleşmek için- çarpıcı bir kitap oldu. Kitabın 1992 yılında, büyük oranda Körfez Savaşı’nın ekranlara yansıyan yüzünden etkilenerek yazıldığı düşünülürse, günümüze dokunan noktalarının çokluğu ve yazarın ileri görüşlülüğü etkileyici. Çünkü teknolojinin aslında insanların sınırlı bedenlerinden kurtulmaları için bir fırsat olarak sunulacağından, sanal bir cennet imkanını insanlara vereceğinden bahsederken aslında günümüzde bunların büyük bir kısmını yaşamaya zaten başladığımızı görüyoruz. (Bilgisayar oyunları vb. şekillerde.) Kitap, sadece olanlar ve olacaklar için bir tahmin şeklinde yazılmış. Bir çözüm sunmuş değil. Ancak bence farklı kişilerin fikirlerini de derlemiş olması açısından çok kıymetli. Biraz olsun içinde bulunduğum andan sıyrılıp, bazı durumlara kuş bakışı bakabilmeme yardımcı olduğunu düşünmekteyim.
İmaj
İmajKevin Robins · Ayrıntı Yayınları · 201156 okunma
Reklam
288 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Kurgu dışı kitapları okumayı severim. Kitapları zamana yayarak okumayı da severim. Bu kitap da yazıldığı tarih 1990lar da yazılsa da hala güncelliğini koruyan bir kitap oldu. Gelelim konusuna Kitap hayatımızı nasıl siberalanına sığdırıyoruz. Hayatımızın en özel anlarını bile bu siber alana sığdırıyoruz. Kitapda ayrıca politik ve toplumsal gelişmeleri izlerken nasıl teknolojiden faydalanıyoruz kitapda bunu okuyoruz. Kitabın asıl ana çıkışı ise Körfez Savaşının televizyon da izlenmesi ile başlıyor. İlgilisine tavsiye ederim.
İmaj
İmajKevin Robins · Ayrıntı Yayınları · 201156 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.