Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İmam Cafer Sadık Üniversitesi

Muharrem Uçan

İmam Cafer Sadık Üniversitesi Gönderileri

İmam Cafer Sadık Üniversitesi kitaplarını, İmam Cafer Sadık Üniversitesi sözleri ve alıntılarını, İmam Cafer Sadık Üniversitesi yazarlarını, İmam Cafer Sadık Üniversitesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
186 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
İmam Cafer-i Sadık Üniversitesi ismiyle mecazî bir kapı aralayan bu eser, sadece İmam Cafer Sadık'ın öğrencilerinden değil, Şiî yahut Alevî birçok bilgin, düşünür ve bilim adamından bahsetmektedir. Bunlara örnek olarak İbn Sina, Meclisî, Tusî gibi isimler verilebilir. Gerek dinî ve felsefî görüşleri gerekse pozitif bilimlerdeki keşifleri irdelenmiş. Bence güzel bir eserdi. Tek sıkıntısı ansiklopedik bir biyografi anlatısı benimsenmiş. Bu da okurken insanı yoruyor hâliyle.
İmam Cafer Sadık Üniversitesi
İmam Cafer Sadık ÜniversitesiMuharrem Uçan · Kalender Yayınları · 20132 okunma
Nadir Şah'ın hükümranlığından itibaren modern Avrupa tıbbı İran'a girdi ve Kaçar döneminin Tahran'ında modern tıbbın öğretildiği yeni bir üniversitenin (Dar el-Fünûn) kurulmasıyla bu süreç hızlandı.
Sayfa 358 - Kalender YayıneviKitabı okudu
Reklam
İbn Sina'yı izleyen İbn Nefis küçük kan dolaşımını keşfeden ilk kişiydi.
Sayfa 350 - Kalender YayıneviKitabı okudu
İbn-i Sina
“Hiç kimse, görmek istemeyen kadar kör değildir.”
Sayfa 347 - Kalender YayıneviKitabı okudu
Arapça'da Bukrat olarak bilinen Hippocrates, henüz erken bir dönemde Cabir bin Hayyan tarafından zikredilecek ve Grek tıbbının babası olarak tanınacaktır.
Sayfa 346 - Kalender YayıneviKitabı okudu
Birunî'ye gelince bu filozof Ortaçağ Aristo fiziğine belki de en yıpratıcı tenkidi getirmiş ve tabiat felsefesinin problemleri hakkında İbn Sina'nınkiyle karşılıklı olarak serdedilen cevaplar vermişti. Birunî, Aristo fiziğinin madde-suret, ayaltı alemdeki nesnelerin tabii yeri, boşluğun inkârı... vs. gibi hem akla hem de tabii fenomenlerin gözlemine hatta deneye tabi tutulan temel öncüllerden çoğunu tenkit etti.
Sayfa 322 - Kalender YayıneviKitabı okudu
Reklam
Nasirüddin Tusî, İlhanlı Hükümdarı Hülagü Han’ın koruması ve yardımıyla Meraga Rasathanesini kurmuş ve astronomi çalışmalarını zirveye taşımıştır.
Sayfa 287 - Kalender YayıneviKitabı okudu
İslâm dünyasında geometri araştırmaları, Müslüman matematikçilerin, Abbasî döneminin başlarında tanıştığı klâsik Grek kaynakları, özellikle Öklid ve Apollonios ile başlar.
Sayfa 279 - Kalender YayıneviKitabı okudu
Platon kurduğu Akademi'nin girişinde şunu yazdığı söylenmektedir: “Geometri (Hendese) bilmeyen bu kapıdan içeri giremez.”
Sayfa 278 - Kalender YayıneviKitabı okudu
Filistin asıllı düşünür İsmail Faruqi ve Lois Faruqi “The Cultural Atlas of Islam”da yazdıklarına göre; “O (Cabir), Cafer Sadık'ın isteklerine yanıt olarak ateşe dayanıklı bir kâğıt çeşidi ve gece okunabilen mürekkep icat etti. Yine İmam Cafer Sadık'ın isteği doğrultusunda öyle bir katkı maddesi keşfetti ki, demir üzerine konulduğunda pas yapıyor, fakat kumaş üzerine sürüldüğü zaman onu su geçirmez kılıyordu.”
Sayfa 263 - Kalender YayıneviKitabı okudu
Reklam
10. yüzyılda yazılmış İhvan-ı Safa Risaleleri, fosilleri, çok eski çağlarda deniz olup şimdi kara parçası olan yerlerde taş haline gelmiş deniz hayvanlarının kalıntıları olarak resmetmişti.
Sayfa 257 - Kalender YayıneviKitabı okudu
Astronom Battanî ve Ferganî de arzın çapını ölçtüler. Fakat eserlerinin birkaçında arzın çapını ölçmenin yollarını gösteren ve bizzat kendisinin Hindistan'da uyguladığı usulle 25.000 mil şeklinde bir sonuca ulaşan yine Birunî idi; eğer arz bir “geoid” olmasaydı bu sonuç oldukça doğru olacaktı.
Sayfa 256 - Kalender YayıneviKitabı okudu
El-Cemheretu fi Marifet'il Ensab ve Cemheretu'l Cemhere sahibi, Saib oğlu Muhammed oğlu Hişam’ın; Cahiliyye devrindeki kabile savaşlarına, âdetlere, putlara, salgın hastalıklara, Arap boylarına, daha eski devirlerdeki olaylara, İslam devrindeki savaşlara, Cemel, Sıffin ve Nehrevan savaşlarına, İmam Ali'nin şehadetine, İmam Hasan'a, Kerbela olayına, Muhammed Hanefiyye'ye ve benzeri konulara dair yüz sekizden fazla kitabı vardır.
Sayfa 255 - Kalender YayıneviKitabı okudu
İşkeverî'nin “Mahbûbu'l-Kulûb” Adlı Eseri
Felsefe, Hz. Âdem, Şît ve İdrîs'ten Hermes vasıtasıyla Hintliler'e, İran'a, Mısır'a ve Yunanlar'a geçen, Yunanlar'dan İslâm nebevî geleneğine intikal eden, rasyonalist filozoflar ve sûfîler eliyle geliştirilen ilâhî bir miras olarak değerlendirilir.
Sayfa 248 - Kalender YayıneviKitabı okudu
Aristoteles'in “önce ve sonra bakımından hareketin sayısı” şeklindeki zaman zaman tanımı İslam filozofları üzerinde derin bir etki bırakmıştır. Modern felsefede ise Kant'tan sonra zaman, trasandantal (müteâl, aşkın) yapısıyla sezgilerimizin a priori biçimi olarak görülürken zamanın genişleyen evrenin dördüncü boyutu olarak tartışılması ise Albert Einstein'ın hocası Minkowski'ye dayandırılır. Oysa maddî varlıkların mekânsal boyutlarının yanı sıra zamansal bir boyuta da sahip oldukları düşüncesi Minkowski'den yaklaşık üç asır önce Molla Sadra tarafından da savunulmuştur.
Sayfa 236 - Kalender YayıneviKitabı okudu
50 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.