Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İmam Rıza ve Halife Me’mun

Hasan Hüseyin Güneş

İmam Rıza ve Halife Me’mun Gönderileri

İmam Rıza ve Halife Me’mun kitaplarını, İmam Rıza ve Halife Me’mun sözleri ve alıntılarını, İmam Rıza ve Halife Me’mun yazarlarını, İmam Rıza ve Halife Me’mun yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
128 syf.
7/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Bu kitap, yazarın, Me'mun dönemi için yazdığı yüksek lisans tezinden derlenerek meydana getirilmiştir. Zaten önsözünde kendisi de bundan bahsetmektedir. Bu konu hakkında sanırım müstakil olarak tek akademik çalışma bu. Bu yüzden önemli. Hem Sünnî hem Şiî kaynakları kullanması da dikkat çekici. Ancak Şiî temayüllü bir üslup ve metot izlenmesinden dolayı bazı konulara, kendi mezhebi açısından kesin kanaat getirmiş. Bu kanaatlerin doğruluğu yüksek oranda şüpheliydi maalesef. Me'mun hakkında tarafsız bir tavır izlemesi de bence kitabın güzel taraflarından bir tanesiydi. Hem Mihne döneminde yaptıklarına eleştirel katkı sunması hem de tercüme ve ilim meclisleri konularında Me'mun'a katılması, aslında dengesiz bir tavır değil Me'mun hakkında objtektifliğinin göstergesiydi. Sonuç olarak bu küçük hacimli kitabı, konunun ilgililerince okunması gerektiği kanaatindeyim...
İmam Rıza ve Halife Me’mun
İmam Rıza ve Halife Me’munHasan Hüseyin Güneş · Önsöz Yayıncılık · 20154 okunma
Me'mun, ilk olarak halk üzerinde etki gücü olan ve devlet politikasına ters düşen görüşleri yayan âlimleri Kur'ân'ın mahlûk/yaratılmış olduğu hususunda sorguya tabi tuttu ve onların da Kur'ân'ın mahlûk olduğuna dair ikrarda bulunmaları için baskı uyguladı.
Sayfa 102 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
MİHNE OLAYLARI
Bu soruşturmanın en önemli kurbanı; Hanbelî fıkıh ekolünün kurucusu olan ve dövülerek hapse atılan, meşhur din âlimi ve gelenekçi Ahmed bin Hanbel oldu (780-855).
Sayfa 100 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Abdullah Me'mun, Bizans'a seferleri sırasında kadim Yunan kitaplarını onlardan talep eder. Ve kendisine Eflatun, Aristo, Sokrat, Oklides vb. kitaplar gönderilir.
Sayfa 96 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Me'mun'un sarayda tertip ettiği bu ilim meclisleri, kelam, felsefe ve naklî ilimlere bir ivme kazandırmış olmalı. Bu tartışmaların entelektüel hayatı canlandırdığı ve halifenin amacının zaten bu olduğu düşünülebilir. Tartışmalara bizzat katılan Me'mun, bu meclisler sayesinde Abbasî entelektüellerinin hangi meseleler hakkında kafa yorduklarını öğreniyor ve bunları yakından takip etme fırsatı buluyordu.
Sayfa 77 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Kendi de ilme ilgi duyan Me'mun, kimi zaman bugünün akademik oturumların benzetilebilecek ilmî meclisler oluştururdu. Bu meclislere farklı mezheplerden ve görüşlerden âlimler iştirak eder ve kendilerine sorulan sorulara cevap verip soru sorarlardı.
Sayfa 75 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Abdullah Me'mun, "Muhammed Âl'inden razı olunmuş kişi" için ayaklanan Alioğullarına asla itiraz edemeyecekleri bir veliaht verdi ve onu tarihî serüvenine uygun olarak "Rıza" diye adlandırdı. Bununla da razı olunan kişinin kendi mülküne ortak olduğunu simgesel olarak göstermeye çalışan Abdullah Me'mun, isyancıları hilafete (görünüşte) ortak ederek ayaklanmaları akıllıca bastırdı.
Sayfa 59 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Halifenin Kur'ân'ın mahlûk olduğu görüşünü savunması, bunda ısrar edip bunu bir devlet politikası haline getirmesi de onun Mutezilî olduğunu göstermektedir. Mutezilîler aynı zamanda Zeydî idiler.
Sayfa 46 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Abdullah Me'mun'un Ali bin Musa Rıza'yı veliaht olarak tayin edişini onun Şîa oluşuna dayandıranlar da olmuştur. Hatta bu nedenle ilk kertede Ali bin Musa Rıza'yı veliaht değil de bizzat halife olarak başa geçirmek istediği bile rivayet edilmiştir.
Sayfa 43 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Veliaht tayin edildikten sonra sarayda Abdullah Me'mun'la yaşamaya başlayan Ali bin Musa Rıza, devletin iki halife tarafından yönetildiğini, Bağdat'a İbrahim bin Mehdi ve Hasan bin Sehl arasındaki mücadele nedeniyle kargaşanın hâkim olduğunu, Fazl bin Sehl'in ise tüm olanları halifeden gizlediğini Abdullah Me'mun'a haber verdi.
Sayfa 41 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Me'mun'un emri ile Abbasîlerin sembolü olan siyah renk devlet erkânının üzerinden çıkartılıp, Alioğullarını simgesel olarak temsil eden yeşil rengin giyilmesi istendi.
Sayfa 39 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Abdullah Me'mun, hilafetini güçlendirip devlet idaresini tam anlamıyla ele aldıktan sonra, daha evvel ne Emevî ne Abbasî hanedanlarında eşine rastlanmış bir karar verdi. 201/817 yılında gerçekleşen bu karar, kendinden sonra hilafet makamına geçmek üzere Ali bin Musa Rıza'yı veliaht olarak atamasıydı.
Sayfa 38 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.