İmamın Öldürülüşü

Orijinal Adı:
The Killing of the Imam

2020 16. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2020 17:40
1900'lü yılların ortalarında Afrika'da batılı beyazların, yerli Müslüman siyahiler üzerindeki otorite ve baskıyı İmam Abdullah Harun üzerinden anlatan kitap: İmamın Öldürülüşü Bugün bile Kap Yarımadasından tüm Afrika'ya yayılan bir direniş ve duruş hikayesi bu kitap. Abdullah Harun, beyazların; üstün ırk, sömürü, fakirlik ve sefalet, siyonizm ve emperyalizm, işkence, dini özgürlüğün kısıtlanması ve yerlilerin, beyazların yerleşmek istedikleri muhitlerden zorla sürgün edilmeleri sebebiyle etkili bir imam olarak karşı faaliyetleri başladı. Londra ve Mekke'de ki Müslüman topluluklar ile iletişime geçmiş ve Afrika'daki öğrencilerin Müslüman olarak girip Hristiyan olarak çıktıkları Batılı okullar yerine yurtdışında özgürce eğitim görmelerini sağlamaya başlamıştır. Siyahiler doktor, öğretmen, siyasetçi olamayacakları için, bu öğrencilerin yurtdışında eğitim görüp Afrika'ya döndükten sonra kısıtlayıcı zincirlerin kırılacağına inanmaktadır. Bunlar dışında da ülkesinin özgürlüğü için canla başla çalışmıştır. Ancak günün birinde jurnalciler tarafından yakalanmış ve esir edilmiştir. Batılı beyazlar, kendilerinde olan iktidarın karşısında olan herkese uyguladıkları işkenceyi uygulamış (aç bırakmak, dövmek, tacizde bulunmak, elektrik vermek...) ve işkencelerin sonunda imam şehadete kavuşmuştur. Geride hanımını ve üç çocuğunu ise Allah'a emanet etmiştir. İşkenceler otopsi raporunda ortaya çıkmış olduğu halde kimse ceza almamıştır. Batılı beyazların uygar ve medeni(!) tavırlarını bugün de mültecilere uyguladıklarını gözlemlemek mümkünken, her yıl bir milyona yakın çocuğun ortadan kaybolması, medeni Batılıların yapabileceklerini hayal etmek dahi mide bulandırıcı olduğu bir gerçek. Ve bir kez daha onca toprağı fetheden biricik atalarımın inceliklerini düşündüğümde, bugün
Siyaset
2021 5. kitabı
Okunma: 07 Mart 2021 14:59
Bismillâhirrahmânirrahîm Besmele kapı açıcıdır, rahmettir, berekettir, muhtevası derindir. Onsuz her iş eksik kalır, o her hayırlı işin başıdır. O yüzden besmele vazgeçilmezimiz, o yüzden vird eyledik onu lisanımıza ve sadrımıza.. İlk incelememizi bu girişle beraber yazmış bulunalım.. :) Kitabın ilk sayfalarını okurken ilgimi çeken bir kitap olmadığı kanaatine vardım,( belki de bu tarz kitapları art arda ve çok fazla okumamdan kaynaklı bir durum) işleri yarım bırakmayı sevmediğimden bitirebilmek için kendimi zorladım.. Daha sonrasında kitap beni sardı ve bitirmeye muvaffak oldum.. Kitabın yarısına gelince kitabın ana fikri gözlerinizin önüne seriliyor zaten.. Şöyle yazalım şuraya.. *Müslamanların hicrete, sıkıntılara, işkencelere maruz kalmaları zaman, mekan, cinsiyet, ırk ayrımı gözetmeksizin tekrar ediyor.. *Küfür tek millettir.. *Kitap siyahi ve Müslüman bir imamın yaşadığı sıkıntıları anlatıyor.. Her yönden ezilen bir topluluk için çabalayan imam Abdullah Harun'dan bahsediyor..
Din
2025 2. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2025 22:46
Bismillahirrahmanirrahim Bugünler siyah halk için kötü günler... Zulmün önüne geçilemiyor. İşkence kol geziyor. Ama sabredin. Arkadaşlarımız etrafında çıldırmış canavarlar gibi dolanan zalimler, gün gelecek, layıklarını bulacaklar. Bir adamın derisinin rengi, hiç de insanlığının ölçüsü değildir... Düşüncesine sahip genç imam Abdullah Harun. Cesaretin, fedakârlığın, güvenilirliğin vücut bulduğu nadir isimlerden biri. Ben burada yapılanlara dayanamadım sen nasıl dayandın ey İmam. Kitabın bir yerinde kendine yapılan zulümlere şöyle karşılık veriyor imam Harun: “Ben bir köpeğe bile böyle davranmam”. İşte bu kadar alçaktı, namertti düşmanları. İnsan olamamışlardı, yoksa bir insan bir insana bunu yapamazdı ya. Bu kadar acımasız bu kadar duygusuz ve vicdansız nasıl olabilirdi insan diye düşünmeden edemiyorum. İmam Harun şehit oldu ve arkasında davası için yüzlerce insan bıraktı. Bu davayı yüklenenlerden biri olan Mandela, İmam Abdullah Harun’un cansız cesedinin çıktığı yerde , yaşlı bir delikanlı olarak çıkmıştı ve çıkmaya da devam edecekler. İmam Harun’un da Bilal’ce dediği gibi “AHAD” diyoruz ve son sözümüzün bu olmasını temenni ediyoruz. İmamın Öldürülüşü
2020 61. kitabı
Bazı insanları yolundan döndüremezsiniz. Hâk aşığı, Allah dostudur onlar. Onlar aşklarına meftundur. Bâtıl karşısında konuşmaktan çekinmez, tüm işkencelere katlanır, Ahad lafsını eksik etmezler dillerinden.. Onlar için başkasının tek damla gözyaşının sebebi olmak yerine Azrail ile buluşup Hâkk’a yürümek daha evlâdır. Tarihsel anlamda ne kadar çok önderi var Hâk davasının Hamd olsun. Ne mutlu onlara, Rahmete nail olanlara.. Güney Afrika’da Hâk davanın önderi rolünü üstlenen İmam Harun’un hayat hikayesi, yaptıkları, yaşadıkları.. Zulmün, zalimliğin haddi hesabı yok. Zaten kelimeler de kâfi gelmiyor yaşadıklarını anlatmaya. Ben okurken kalbim eridi yapılan zulümler karşında, sen nasıl dayandın kardeşim? Şuurlu müslüman! Yaşadığın günlerce açlık ve paramparça olmuş vücudunla yatarak dâhi ettiğin secdeler.. Ey nefsim, sen rahat içinde her yediğin lokmada aç kalan, saçma sapan sebepler üretip güzel mekanlarda kılmadığın namazlarında paramparça vücudu ile kıbleye yönelen, bu kardeşini hatırlayasın. Onun teslimiyetini, bağlılığını, aşkını.. Müslümanlığın gerekleri bu ise, bizim yaşadığımız hayat nedir? Rahat ve konforluk içerisinde dâhi Rabbinin huzuruna gidemeyen bu hâl nicedir? Ben söyleyeyim. Biz; Müslüman kimliği altında görmeyen, duymayan, bilmeyen canlı cesetleriz.. Peki o zaman bu kardeşimiz, ecdad, âlemlere Rahmet Efendimiz (s.a.v) neden çekti onca acıyı? Müslüman olmak ile iş bitmiyor ey nefsim, şuurlu olman gerek. Kendine gel! Zirâ hepimiz, ölecek yaştayız!
Din
2019 71. kitabı
Güney Afrika'daki insanların yaşadığı ırksal baskıları, Müslüman ve yerli halkın sömürü düzeninin karşısında ne kadar aşağılanmaya ve ötekileştirmeye çalışıldığını; görevine aşık ve imanının gerektirdiği şekle layık olma isteğiyle imam olan Abdullah'ın bu düzende haklarını aramak için giriştiği çetin mücadeleyi anlatan bir kitap. Farklı coğrafyalarda insanların, kardeşlerin nasıl yaşadığını merak edenler için okunması gereken bir kitap.
2023 46. kitabı
Güney Afrika ırkçı yönetimi tarafından öldürülen imam Abdullah Harun’un sürükleyici ve ibret verici romanı. “…Yaralarım sızlıyor, artık bu eza ve cefaya dayanasım kalmadı. Ey esirgeyici olan! Beni öldür artık; bedenimi özgür kıl ruhumu özgür kıl!” Özgürleşti nihayetinde İmam Abdullah Harun. Ruhu ten kafesinden sıyrılarak G. Afrika müslümanları için bir sembol oldu. Tıpkı Afro Amerikalıların efsane insanı Malcom X gibi… İmam, G. Afrika’daki ırk ayrımına karşı mlücadele edip, bununla alakalı siyasi oluşumlarla irtibata geçiyor. Bu da siyasi erkin gözünden kaçmıyor. Özellikle insanlara her yönden yardımcı oluşu, onların haklarını savunması İmam’ı hükümetle karşı karşıya getiriyor.Yurtdışına çıkması için gelen teklifleri ise kabul etmeyip ülkesini tercih ediyor; ve mücadelelerde kaçınılmaz bir durak olan yer: Hapis… içindekiler l/Kişi 2/Çağın Din Adamı 3/Siyasi Hac. 4/Yeraltı. 5/Tevkif 6/Sorgu: İlk Gün II Sorgu: Yoğunlaşma 8/ İşkence 9/ Abdullah Harun’un Çilesi 10/ Sonsöz . 1/ KİŞİ 1956’da müslümanlar, Peygamber’in doğumunu kutladıkları gün, Kap’ın Claremont banliyösündeki ElCamia Camii’nin cemaati, 32 yaşındaki Hacı Abdullah Harun’u kendilerine imam olarak atadılar; hiç değilse topluca Kap Malayları olarak bilinen yüz bin kadar müslümanın yaşadığı Kap’ta farz ibadetlerinin önderi, Kur’an’m açıklayıcısı, gençlerin öğütleyicisi, yaşlıların danışmanı, kederlilerin teselli edicisi, ruhça güçsüz düşenlerin onarıcısı olarak… Büyük sorumluluklar bunlar ama imamın işi bu. Bu müslümanlar, memur sınıfın “Kap Melezleri”‘ diye adlandırdığı 2.5 milyon ırkça karışık halkın bir bölümünü oluştururlar. Genç Abdullah Harun’un imamlığa atanması çekişmeli bir karar oldu. Cemaatin yaşlıca üyeleri gençliğinden ötürü karşıydılar ona; birçoklarıysa davranışlarının doğrusu çok çocuksu olduğunu
İmamın ÖldürülüşüC. Marney · Özgün Yayıncılık · 1999136 okunma
Yolundan sapmayan bir adamın hikâyesi
2023 45. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2023 15:34
İmamın Öldürülüşü Abdullah Harunun çocukluğuna deginisi yetiştirme tarzı. Halası ile beraber Hac yapması ve bunu iki kez yapmaları. Abdullah Harunun eğitime verdiği önem. Siyasetle ilgilenmek istemediği halde sırf Güney Afrikalı siyahi insanlara insan dışı muamele göstermeleri sebebiyle siyasete karışması. Bunun ailesine ve kendisine birçok zorluk getirmesine rağmen davasından hiçbir zaman vazgeçmedi. Günlerce aç kaldığı halde sırf haram diye yemek yemedi ne dininden ne inancından ne Allah'a olan güveninden ne de davasından hiç vazgeçmedi. Bu uğurda ölmeyi tercih etti.
2019 25. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2019 00:47
Duruşuyla ve mücadelesiyle tanınması, bilinmesi gereken bir şahsiyet Abdullah Harun. Bu kitap bunun için yeterli mi dersek cevabım maalesef olur ama yine de bilgi sahibi olmak için, başlangıç amacıyla okunması gereken bir kitap diye düşünüyorum.
2023 1. kitabı
Sonunu başlığından biliyor olmanın, söz konusu sona ulaşıldığında yürekten sızan birkaç gözyaşı akıtmaya mâni olmadığını öğreten harikulâde bir eser. 1960'lı dönemlerin Güney Afrika'sı -gerçek yaşamlar ile- anlatılabilecek en güzel şekilde anlatılmış. Asırlar boyu haksız yere çürümeye yüz tutmuş milyonlarca bedenin hesabı sorulmuş âdetâ...
Afrika