Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeni Osmanlılar”dan Bu Yana

İngiltere’de Türk Gazeteciliği 1867-1967

Cavit Orhan Tütengil

İngiltere’de Türk Gazeteciliği 1867-1967 Gönderileri

İngiltere’de Türk Gazeteciliği 1867-1967 kitaplarını, İngiltere’de Türk Gazeteciliği 1867-1967 sözleri ve alıntılarını, İngiltere’de Türk Gazeteciliği 1867-1967 yazarlarını, İngiltere’de Türk Gazeteciliği 1867-1967 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
133 syf.
9/10 puan verdi
Gazetecilik tarihi ile (özellikle de Osmanlı dönemindeki gazetecilik) ilgileniyorsanız, sizi içine çekecektir. Ancak, bu alanla ilgili olmayan kişilerin okurken canı sıkılabilir. Not: Kitapta bolca eski kelime olsa da bu kelimelerin anlamları genelde verilmiş.
İngiltere’de Türk Gazeteciliği 1867-1967
İngiltere’de Türk Gazeteciliği 1867-1967Cavit Orhan Tütengil · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20118 okunma
133 syf.
9/10 puan verdi
Kitabın yazılış tarihi 1969. O tarihten 102 yıl önce, 31 Ağustos 1867’de Ali Suavi’nin Londra’da çıkarmaya başlayıp 3 Kasım 1868’de 50. sayıya kadar yayımladığı Muhbir Gazetesi’yle başlıyor yazar İngiltere’de Türk gazeteciliğinin örneklerini anlatmaya; içerisinden, tarihe not düşülmüş önemli yazıları devamlı aktararak. Ardından Namık Kemal ve
İngiltere’de Türk Gazeteciliği 1867-1967
İngiltere’de Türk Gazeteciliği 1867-1967Cavit Orhan Tütengil · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20118 okunma
Reklam
3 Aralık 1901 ﴾*Abdülhamid Gazetesi﴿
“Şimdiki hâlde ise ¹umum Türkiye, ²hazine-i hassa için çalışıyor.”
Sayfa 100 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ﴾¹bütün/tüm, ²Padişahın özel hazinesi﴿ *Londra’da 1901 yılında çıkmaya başlamış, Abdülhamid’in şahsına hücum eden muhalif bir gazete.
Ziya Gökalp ﴾Babamın Vasiyeti﴿
“Bir akşam, mektepten eve dönünce, onu çok müteessir ve mağmum(kederli) buldum. Beni görünce, ‘gel’ dedi: "Sana çok kederli bir haber vereceğim. Çok ağlayacak, çok matem tutacaksın! Bugün, senin ve bütün arkadaşların için bir matem günüdür. Çünkü sizin pek büyük hocanız, milletin en büyük adamı olan Namık Kemal vefat etti." Namık Kemâl’i eserleriyle, hatta memnu(yasaklanmış) ve gayrımatbu(basılmamış) eserleriyle tanırdım. Fakat böyle en büyük hoca ve en büyük adam olduğunu bilmiyordum. Babam bana onun mücahedelerini, gayelerini, uğradığı zulümleri, gösterdiği kahramanane mukavemetleri müteessir ve mahzun bir lisanla anlattı ve dedi ki: "İşte, sen de bu adamın arkasından gideceksin. Onun gibi vatanperver, onun kadar hürriyetperver olacaksın." ”
Sayfa 75 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ﴾‘Felsefi Vasiyetler (1) Babamın Vasiyeti’, Küçük Mecmua, sayı 17, 25 Eylül 1922, s.2﴿
Mehmet Kaplan
“…Namık Kemal, Ziya Gökalp gelinceye kadar Türkiye’nin ruhunu ve zihniyetini teşkil etmiştir.”
Sayfa 75 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Hasta Adam Neden Hasta? ﴾Hürriyet Gazetesi, 1868﴿
“Hastalığının hakikati ¹kıllet-i rical, kıllet-i mal, kıllet-i asker, ²kıllet-i eshab. Velhâsıl ³kıllet kıllet kıllet, her şeyde kıllet. Onun menşei ise istibdad-ı hükûmettir.”
Sayfa 69 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ﴾¹ devlet adamı kıtlığı, ² dost kıtlığı, ³ kıtlık﴿
Reklam
Hürriyet Gazetesi, 13 Temmuz 1869
“+ Siz yalnız fenalıklardan bahsediyorsunuz. Vuku bulan ¹terakkiyatı hiç lisana aldığınız yok. – Hangi terakkiyatı? Memleketin ticaret ve zanaat ve ziraat ve marifeti ileri mi gitti? Yirmi sene evvel devletin bir akçe ²deyn-i hâricisi yok iken bugün şu kadar ³düyuna müstağrak olmak ⁴alâmet-i terakki midir?”
Sayfa 67 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ﴾¹ilerlemeleri, ²dış borcu, ³borca batmış, ⁴ ilerleme belirtisi﴿
Hürriyet Gazetesi, 2 Ağustos 1869
“…Hürriyetin ¹ifratı, birtakım ²taaddiyatı ³mucip olduktan başka bir de şiddetli zulmü ⁴intaç edeceğinden, hiçbir vakit arzu olunacak şeylerden değildir.”
Sayfa 65 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ﴾¹aşırılığı, ² örf, adet ve kanunların sınırını aşmayı, ³gerektirdikten, ⁴doğuracağından﴿
Osmanlı Toprakları Dışındaki İlk Türkçe Gazetemiz “Muhbir”in Önemi
Aydınlarımızın belli bir örgüt çerçevesinde Batı dünyası ile yakından temasının, metotları değişik olsa da maksatları ortak bir doğrultuda “düşünce” ve “action”a yönelmeleri Muhbir’le başlamaktadır.
Sayfa 54 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Ali Suavi
“…Avrupalılar zaman-ı cehalette iken Türklerin Nişabur’da *Dâr-ül-fünûnları var idi.”
Sayfa 47 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ﴾*Üniversite﴿
Reklam
Ali Suavi ﴾25 Aralık 1867, Muhbir - Sayı:17﴿
“Biz böyle mülkümüzü malımızı elden çıkararak içerilere doğru çekile çekile altı yüz yıl evvelki Türklerin geldikleri yerlere mi gidelim?”
Sayfa 45 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Ali Suavi ﴾18 Ocak 1868, Muhbir - Sayı:20﴿
“…Şu taklit ¹marazı, Osmanlıya pek tesir etmiştir. Medeniyet denilen şey, bizim Osmanlı memâlikine ters tarafından girmiş. Bizde ²âdâb-ı diniye ve ³âdât-ı âtıkayı ⁴tahkir etmek medeniyet addolunuyor, bu ne ters mana?”
Sayfa 44 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ﴾¹hastalığı, ²dinî usüller, ³eski adetler, ⁴aşağılamak﴿
Ali Suavi
“…dünyada namları kalmayan milletler, bütün diğer milletleri taklit ile mahvoldular.”
Sayfa 43 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Ali Suavi ﴾7 Mart 1868, Muhbir - Sayı:26﴿
“Hükûmet başına geleceği artık hissetsin, tebaanın meşveret hakkını vermeye mecbur olduğu gün işte geldiğini anlasın. Eğer anlamak istemezse tebaa hakkını zorla alacaktır.”
Sayfa 41 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Ali Suavi ﴾28 Kasım 1867, Muhbir - Sayı:14﴿
“Ey adalet isteyenler! Sümüklü böcek gibi başınızı saklayarak gezmek isterseniz hiçbir vakitte zalimler size baş çıkartmayacaktır. Esirsiniz. (…) Denize düşen, biri gelsin de beni kurtarsın deyu bekleyerek boğulmalı mıdır? Yoksa canını kurtarmak için çabalamalı mıdır?”
Sayfa 41 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.