Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsan Dediğin Gözdür

Necmettin Şahinler

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Önsöz
İnsanoğlu gözdür, gerisi deriden ibarettir. Göz ise, dost'u yani hakk'ı gören göze denir. l. Mevlana, Mesnevi, c. 3-4, s.397, Çev. Şefik Can
Sayfa 7 - insan yayınları, birinci baskı.2008Kitabı okudu
insâna Allah'ın halifesi adının verilmesi, onun yaratılışındaki cem' etme ve hakîkatların hepsini kuşatma yeteneğine sâhip olmasından dolayıdır. Gözbebeği insân için ne ise, İnsân da Allah için odur. Ve (İnsân) görmek ile (basar ile) eşanlamlı tutulmuştur (çünkü Arapça'da gözbebeğine "gözdeki insân" denilir). İşte bunun için "insân" denilmiştir. Zîrâ Hakk Teâlâ yarattıklarına onun aracılığıyla bakar ve rahmet eder.
Reklam
Merhamet ise, Allah'ın rahmetinden nasiblenmek demektir. Kişi, rahmetten kendinde ne varsa, dinden nasibinin de o olduğunu bilmek durumundadır. Allah'a teslim olan insânları Kur'ân, "ibâdu'r-Rahmân" yani "Rahmân'ın Kulları" diye anıyor. Çok dikkat çekicidir; kulluk "Esmâü'l-Hüsna"nın hiç birine izâfe edilmemiş, sadece Rahmet'e izâfe edilmiştir. Bu şu anlama gelmektedir: Peygamberleri izleyen, Allah'ın vahyini izleyen, Kur'ân'ın insânı olmak isteyen benlikler, Rahmân'ın kulu olacaktır. Başka bir deyişle söylersek; "Kur'ân'm Allah'ına gerçekten kul olanlar, rahmet insanları olmak zorundadırlar." Öfkenin, kinin, gazabın, intikamın, hırsın, bozgunun insanı oldunuz mu, Kur'ân insanı olmazsınız. Kur'ân'ın ahlâkı gerçekten bir rahmet ahlâkıdır. Görülüyor ki "sarp yokuşu" (akabe) aşabilmek, yukarıda sayılan değerleri hayata yansıtmakla mümkündür. Kur'ân bu ahlâkı taşıyan lar için şu ifâdeyi kullanmaktadır: "İşte böyleleri dürüstlüğe ve erdem liğe erişmiş olanlardır. (Belde S. 18) Sarp yokuşu aşmak; kendi zindanından kurtulmaktır. Sarp yokuşu aşmak; nefsin kuyusundan çıkmak, ruhun aydınlığına kavuşmaktır. Sarp yokuşu aşmak; seni bir ağ gibi kuşatmış alışkanlıkları, olmazsa olmazları terk etmektir. Sarp yokuşu aşmak; yetimin çilesine ortak olmaktır. Sarp yokuşu aşmak; kendinde varlık görmemektedir. Sarp yokuşu aşmak; Eyyûb'un sabrını, Hz. Muhammed'in merhametini göstermektir. Sarp yokuşu aşmak; gül için dikene el vermektir.
Sayfa 112Kitabı okudu
Hakikati görebilen bakış, etin/kemiğin, eşyânın ötesine geçebilen bakıştır. Nefsin penceresinden bakan gözle, gönül penceresinden bakan göz farklıdır.
"İçinin sırrını çözemeden, göklerin sırrını çözemeyeceği.... "
Sayfa 84 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Göklerin yolu senin içindedir. Aşk kanadını çırp da uçmaya bak! Aşk kanadı kuvvetlenince artık merdiven kaygısı, merdiven gamı kalmaz. Dünyayı dışından görme; çünkü senin gözünün içinde bir başka dünya var. Bundan senin haberin yok. Sen bu görünen dünyaya gözünü kapa da, gözünün içindeki dünyayı görmeye çalış! Şunu iyi bil ki, sen iki gözünü de kapayınca, bu gördüğün dünyadan hiçbir şey kalmayacaktır.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
İnsanoğlu gözdür, gerisi deriden ibârettir. Göz ise, dost'u yani hakk'ı gören göze denir. (Mesnevi’den)
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.