Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İnsan Nedir?

Mark Twain

İnsan Nedir? Gönderileri

İnsan Nedir? kitaplarını, İnsan Nedir? sözleri ve alıntılarını, İnsan Nedir? yazarlarını, İnsan Nedir? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
112 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Hepimizin aslında bildiği, hissettiği, çıkarımını yaptığı olguyu örneklerle, açıklamalarla net şekilde ortaya sürmüş: "İnsan bir makinedir" olgusu. Genç ve yaşlı adam arasındaki konuşmalar çok güzeldi. Ancak kitap bir anda tartışma havada kalmış şekilde sona erdi. Yaşlı adama insanın tekamülü nasıl oluyor diye sormak istedim. Madem makineyiz o zaman neden gelişiyoruz? Gelişmeye programlandıysak birbirimizi nasıl etkiliyoruz? İnsanın içindeki tatmin etmek istediği diktatörün isteklerini eğitimle şekillendirebiliyoruz. Bu konuya daha çok vurgu yapmalıydı. Bu sayede genç adamın hissettiği kadar karamsarlık oluşmazdı.
İnsan Nedir?
İnsan Nedir?Mark Twain · Turkuaz Yayınları · 202015bin okunma
“Bana göre insan, mizacının envaiçeşit dış etki ve talimle harmanlanmasıyla oluşan içimizdeki Efendi’nin dürtüleri tarafından ortaya konan, tinsel ve zihinsel birçok mekanizma tarafından oluşturulmuş bir makineden fazlası değildir; öyle bir makinedir ki bu, tek amacı içindeki Efendi’nin ruhsal olarak hoşnut edilmesini güvence altına almaktır, bu arzulardan kimi iyi kimi kötü olabilir ama makine, Efendi’nin isteklerine uyacaktır, her zaman.”
Reklam
“G.A: Tanrı’nın dürüst bir insan yaratabileceğine inanmıyor musun? Y.A: Yaratabileceğini tabii ki biliyorum. Ama bir tane bile yaratmadığını da biliyorum.”
“Bir insanın tek bir görevi vardır; kendi ruhunu hoşnut etmek ve kendinden razı olmak. Eğer bunu en iyi şekilde komşusuna yardım ederek ifa ediyorsa bunu yapacaktır; eğer komşusunu dolandırarak ediyorsa onu tercih edecektir. Ama her zaman bir numaralı kanunu gözeterek yapar; önce kendi, sonra başkaları. İnsan fedakârlık yaptığı sanrısına kapılır ama böyle bir şey yoktur ve hiçbir zaman da olmamıştır. İnsan sadece ve kesinkes başkasının mutluluğu için çabaladığını söyler ve böyle düşünen kimse kendini kandırıyordur; temel dürtüsü değişmez çünkü; kendi doğasını, eğitimini gerçekleştirmek ve böylece ruhunun huzura kavuşmasını sağlamak.”
“Kanun budur; aklında tut. Beşikten mezara, hiçbir insan evladı yoktur ki bir şeyi önce ve en başta zihnini, ruh sağlığını, kendini güvence altına almak için yapmasın.”
Ideallerinizi ileri, daha ileri taşımak üzere eğitin kendinizi; yolunuz öyle bir yerde bitecek ki sadece kendinizi değil, çevrenizdeki, toplumunuzdaki herkesi de memnun edeceksiniz.
Reklam
Ne demiştim sana, hakikati herkes geçici olarak arar, bir tane bile kalıcı Hakikat Arayıcısı yoktur; bir arayıcı gerçek olduğuna inandığı bir şeyi bulursa arayışını sonlandırır ve kalan günlerini bu hakikatin defolarını onarmakla, dolgularını gidermekle, destek aramakla, dış güçlerden etkilenmemesini sağlamaya çalışmakla ve göçmesin diye uğraşmakla geçirir.
İnançlar edinimdir, mizaçla doğulur; İnançlar değişebilir ama ne yaparsan yap mizacın değişmez.
Sayfa 108Kitabı okudu
binlerce vahşi ya da uysal inanç, kaplandan ev kedisine envaiçeşit yönetim biçimi varken, her ulus nasıl da doğru inancı ve doğru yönetim biçimini bulmuş; hepsi de bir diğerini küçümsüyor, hepsi kendisininkinin en doğru olduğu konusunda böbürleniyor, hepsi Tanrı’nın onu sevdiğinden emin, hepsi savaş esnasında Tanrı’nın kendilerinden yana olduğunu düşünüyor ve yenildiklerinde şaşırıyor ve kimse bu durumun tuhaflığını görmüyor bile
Tahtlar, asalar, peniler, mücevherler, kasabadaki kötü şöhretin ya da dünyada meşhur olmanın hepsi aynıdır; maddi değerleri yoktur, ruhu tatmin ettikleri ölçüde değerlidir; bunu çıkarırsan geriye bir şey kalmaz.
Reklam
“Tanrı’nın yarattığı en mükemmel eser,dürüst insandır.”
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.