Transhümanizm Çağı 2050

Hayati Yolcu
5 Mayıs 2025
Az Kitap

2025 23. kitabı
Sene 2050… Kitabımız Atlas ve ailesinin evinde çıkan yangın ile başlıyor maalesef Atlas’ın annesi ve babası bu yangınında ölüyorlar. Annesiz ve babasız kalan Atlas, Çin’e teyzesinin yanına taşınır. Ancak yangından kalan izleri yüzünde ve kafasında taşımaktadır. Bu yüzden özgüvensiz ve görünmeyen bir kişilik olarak okula devam eder. Okulda ise platonik aşkı Mei ona mutluluk veren tek insandır ama tabi Mei’nin sevgilisi başta olmak üzere Atlas bir çok zorbalığa uğruyor. Kendini güçsüz ve ezik gören Atlas’a yakın arkadaşı estetik kliniği öneriyor ve Atlas bu fikri seviyor. Estetik olurken başında dolanan arının kafasının içine larva atmasıyla, bütün dünyası değişen Atlas yarı insan-yarı arı olmaya başlıyor. Estetikle birlikte yanık izleri kayboluyor, arı larvası sayesinde güçleniyor ve algıları açılıyor.. bu sıralarda sevdiği Mei ise kaçırılıyor… Atlas artık eski Atlas olmasa da estetik operasyonu yapan doktorun elinde güçlü kozlar bulunmakta. Hem doktor hem Mei’nin zorba sevgilisi derken Atlas’ın mücadelesini okuyup, hayatına ortak oluyoruz. Bir çırpıda biten, okurken heyecandan meraktan elinden bırakamayacağınız bir öneri ile karşınızdayım. Atlas’ın hikayesi çok çarpıcı ve akıcı. Yazardan okuduğum ilk roman ama son olmayacak
2025 132. kitabı
İnsan Ötesi - Transhümanizm Çağı 2050 #okudumbitti 2050 yılını hayal etmek belki zor ama bu kitap sayesinde kendimi o dünyanın içinde buldum. Teknolojinin hayatın her alanını ele geçirdiği, insanların yerini makinelerin aldığı, duyguların bile değersizleştiği bir çağ… Böyle bir gelecekte insana dair ne kalır, hiç düşündünüz mü? Atlas’ın hikâyesi tam da bu sorunun ortasında şekilleniyor. Bir yangında ailesini kaybeden, yaralarıyla ve yalnızlığıyla büyüyen bir genç olarak tanışıyoruz onunla. Ama asıl kırılma noktası, geçirdiği estetik operasyonla birlikte başlıyor. O andan sonra sadece bedeni değil, ruhu da başka bir yolculuğa çıkıyor. Yarı insan, yarı başka bir şeye dönüşürken Atlas’ın en büyük savaşı aslında kendi içinde. Çünkü teknoloji karşısında asıl korunması gereken şeyin, kalbimiz ve değerlerimiz olduğunu bize hatırlatıyor. Benim için kitap sadece bir bilim kurgu değildi. Aynı zamanda “insan olmanın” özünü düşündüren, geleceğe dair umutlarımı ve korkularımı aynı anda uyandıran bir yolculuktu. Yazarın dili sade, akıcı ve görsellerle desteklenmiş atmosfer de gerçekten başarılıydı. Bir solukta okudum, elimden bırakamadım. Bilim kurgu sevenler için de, bu türe yeni başlayacak olanlar için de kesinlikle tavsiye ediyorum. Çünkü bu kitap sadece bir gelecek hikâyesi değil, aynı zamanda bugünümüze tutulmuş bir ayna. @gulsenkelay @seyyahyahya.com.tr Şaban Alıyev #kitapkolikkafasikitapyorumu #İnsanÖtesi #TranshümanizmÇağı #BilimKurgu #KitapÖnerisi #OkudumTavsiyeEderim #AtlasınHikayesi #kitapyorumu #reklamdeğilöneri
2025 127. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2025 00:00
Atlas isminde bir çocuk yangında ailesini kaybetmiş ve Çin’e teyzesinin yanına gitmiştir. Yangından dolayı kafasında ve saçlarında izler kaldığı için zorbalığa uğrar. Okula gelme sebebi en yakın arkadaşı ve sevdiği kız olan Mei’ye duyduğu platonik aşktır . Kafasındaki izlerden dolayı bereyle gezer. En yakın arkadaşı bu izlerin ameliyatla geçeceğini söyler ve ameliyat olmaya karar verir. Ameliyat esnasında bir arı Atlas’ın hayatını bambaşka yöne çevirir. Ameliyat sonrası izler çabucak geçer ve saçları büyür. Bunun haricinde insan-arı haline gelir. Estetikle birlikte algıları değişir vücudu güçlenir. O arada sevdiği kızın kaçırılmasıyla onu bulma mücadelesi başlar. 2050 yıllarında geçen bu hikaye teknolojinin değişmesiyle hayatın ne kadar farklı olduğunu gösteriyor. Bilgisayarlar, ulaşım araçları, insan gücüne gerek olmayan makineler, insanın yerini alan robotlar toplumu yönetir. Bu tarz kitapları okurken başımıza gelmesinin yakın olduğunu düşünüyor ve ürperiyorum. İnsanı insan yapan şeylerin yok olmasıyla insan ötesi varlıklar insanlara hükmeder. - Nasıl bir insan olduğuna inanıyorsan ona dönüşürsün.
İnsan Ötesi
2025 132. kitabı
İnsanı tehdit eden şey makineler değil, insanın kendini unutmasıdır.” Hayati Yolcu’nun İnsan Ötesi kitabı, bizi 2050 yılına götürüyor: Yapay zekâların, süper bilgisayarların ve biyoteknolojinin insanı aşmaya başladığı bir çağ… Peki, bu noktada “insan” kalabilmek mümkün mü? Roman boyunca şunu sorguluyorsunuz: “Teknoloji bedenimizi dönüştürebilir, ama ya ruhumuzu?” Atlas’ın yaşadığı dönüşüm, bir yandan güç verirken, bir yandan da şu soruyu zihnimize kazıyor: “Gerçek ilerleme, makinelerle mi olacak, yoksa içimizdeki insanı yeniden keşfetmekle mi?” Bu kitap, geleceğe dair bir distopyadan çok, insanlığın anlam arayışını yeniden hatırlatan felsefi bir yolculuk.