Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsan ve ''Herkes''

José Ortega y Gasset

İnsan ve ''Herkes'' Gönderileri

İnsan ve ''Herkes'' kitaplarını, İnsan ve ''Herkes'' sözleri ve alıntılarını, İnsan ve ''Herkes'' yazarlarını, İnsan ve ''Herkes'' yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Felsefe, içine çekiliştir. İnsanın kendi kendisi karşısında ürkütücü bir çıplaklıkla kalarak kendi kendisiyle hesaplaşmasıdır."
. “Düşünmek için yaşamıyoruz, yaşamayı sürdürmek, hayatta kalabilmek için düşünüyoruz.” . .
Sayfa 45
Reklam
Topluluk, evet, insani bir şeydir; ama insansız insanlıktır, ruhsuz insanlık, tinsiz insanlık, insanlığından çıkmış insanlık...
Metis yayınları
hep bir şeyler yapmak, bir şeyler yapar olmak durumundayız, çünkü bize verilen bu yaşam yapılıp tamamlanmış olarak verilmedi, içimizden her biri, kendi yaşamını yapılandırmak zorunda...
Metis yayınları
“Düşünmek için yaşamıyoruz, yaşamayı sürdürmek, hayatta kalabilmek için düşünüyoruz.”
yalnızlıkta yeni baştan yapılandıramasınlar diye insanları salkım saçak kalabalıklarda yığılmaya zorluyorlar. Gerçeğin hizmetinde olmayı kötülüyorlar, bize onun yerine önerdikleri şey ise :mitos, söylen...
Metis yayınları
Reklam
“Yaşamak, bir ortamın çaresiz tutsağı olmaktır.”
tüm dünya kendi kendisi olmaktan çıkmış durumda ve bu ötekileşmede insan en temel niteliğini yitirmekte: durup düşünceye dalma, kendi içine sığınıp kendi kendisiyle uzlaşma, neye inandığını, gerçekten değer verdiği ve gerçekten nefret ettiği şeylerin neler olduğunu belirleme olanağını. Ötekileşme onu sersemletmekte, körleştirmekte, bir uyurgezer telaşıyla, makine gibi harekete zorlamakta...
Metis yayınları
Düşünce, insanoğlunun kendi kendisinin efendisi olması için tek yoldur. ...Günümüz insanı giderek o efendiliği yitirmekte ve bizde sanki insanlık düzeyinin altına düşüyormuş gibi bir izlenim uyandırmakta.
Düşünmek için yaşamayız, tersine: hayatta kalmak için düşünürüz.
Reklam
Kendinde hayale sığmayacak kadar geniş bir gerçekleştirme gücünün varlığını duyan, ama neyi gerçekleştireceğini bilemeyen bir çağda yaşıyoruz. Çağımız her şeye egemen, ama kendine egemen değil. Kendini kendi bolluğunun içinde yitip gitmiş duyuyor.
Zihin, genelde kişiliğin bir köşesine atılmış, kullanılmadığından ötürü küflenmiş, durur. Dışarıdan hazır alıp üstünde hiç kafa yormadığı, kendi akıl makinesinin üretmediği formüllerle yaşar.
Gerçek aydının görevi pohpohlamak ya da yüceltmek değildir, çarpık gördüğüne karşı çıkmak ve düzeltmektir; dolayısıyla yazgısı çetin, sert, hatta korkunçtur.
*hep bir şeyler yapmak, bir şeyler yapar olmak durumundayız, çünkü bize verilen bu yaşam yapılıp tamamlanmış olarak verilmedi, içimizden her biri, kendi yaşamını yapılandırmak zorunda.
"İnsan zihinsel olarak, genellikle içinde yaşadığı topluma olan inancıyla yaşar ve o inancı asla sorgulamamıştır. Dolayısıyla toplumunda bir robot gibi yaşar."
Sayfa 239Kitabı okudu
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.