Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İnsanın Özü

George Thomson

İnsanın Özü Gönderileri

İnsanın Özü kitaplarını, İnsanın Özü sözleri ve alıntılarını, İnsanın Özü yazarlarını, İnsanın Özü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“ Yeryüzünde insandan daha değerli bir şey yoktur. İnsanlar var olduğu sürece, kendi örgütlerinin önderliğinde her türlü mucize yaratılabilir.”
“Her şey hem kendisidir, hem de başka bir şey.”
Reklam
•Gelişme, karşıtların savaşımıdır •Yüksek memelilerden bazılarının ağaçta yaşama alışkanlığını bırakıp yerde yaşamaya koyulmasıyla farklılaşmaya başlamıştır insan •Toplumun düşünce yaşamı genellikle egemen güçlerin etkisi altındadır.•Çocuğun en sonunda erişeceği düzey, içinde yaşadığı topluluğun kültürel düzeyine bağlıdır •Borçlanarak köleleşen insanlardan oluşan büyük bir köle yığını vardı •Dinsel dünya gerçek dünyanın yansımasından başka bir şey değildir •Bilim insanı da sanatçı da dünyayı değiştirmeye uğraşır. Bilim insanı, insanın doğayla nesnel ilişkilerinin dış dünyasını değiştirmeyi amaçlar. Sanatçı ise, insanın öteki insanlarla olan öznel iliskilerinin iç dünyasını.
Ahlak, insan toplumunun daha yüksek bir düzeye vardırılması ve kendini emeğin sömürülmesinden kurtarmasına yardımcı olma amacına hizmet eder.
Her dönemde. egemen düşünceler egemen güçlerin düşünceleridir. Başka bir deyişle, toplumun egemen maddi gücü olanlar aynı zamanda toplumun egemen düşünsel gücüdür.
Bilim adamı da sanatçı da dünyayı değiştirmeye uğraşır. Bilim adamı, insanın doğayla olan nesnel ilişkilerin dış dünyasını değiştirmeyi amaçlar. Sanatçı ise, insanın öteki insanlarla olan öznel ilişkilerinin iç dünyasını değiştirtmeye çalışır.
Reklam
Dinlerin tarihinde biri devlette, öteki de halk arasında görülen iki adım vardır. Devletin denetimindeki resmî dinler, sınıf sömürüsünü haklı çıkarmaya yarar. Yığınların bağrında kendiliğinden filizlenen halk dinlerindeyse, sınıf sömürüsüne karşı bir avunma ve başkaldırma aracıdır. Sınıf savaşımı geliştikçe, bu iki akımın çakıştığı görülür. İktidar yeni bir sınıfın eline geçince, o sınıfa bağlı olan din resmî din durumuna gelir ve halkçı niteliğini yitirir. Her iki akım da özünde idealisttir. Ama resmî dinin metafizik olmasına karşılık, halk tapımlarında gizemsel bir biçimde de olsa belli belirsiz bir diyalektik anlayış vardır.
Yabancılaşma, köleci düzende en aşırı ölçüsüne ulaşır. Kölenin özgür işçiden farkı, yalnızca emeğine değil, aynı zamanda bedenine de yabancılaşmasıdır. Gerek emeği, gerek bedeni başkalarının malıdır. Dolayısıyla, kölenin hem emeği, hem de bedeni, onu bir özne olarak yüzyüze geldiği nesnel gerçekliğin bir parçasını oluşturur.
Matematik daha yüksek bir gelişme düzeyini belirler. Konuşmadan bütünüyle kopmuş bir düşünce aracıdır matematik. Konuşma, insanın duyularıyla algıladığı verileri kavramlar oluşturarak genelleşmesini sağlar; oysa matematikçi, konuşma temelinde oluşturulmuş genellemeleri daha yüksek bir soyutlama düzeyine vardırarak genelleştirir.
Ussal bilgi algısal bilgiye dayanır, algısal bilgi ise ussal bilgiye vardırılmak zorundadır. Diyalektik maddeci bilgi kuramı budur.
141 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.