Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kökeni

Jean-Jacques Rousseau

İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kökeni Sözleri ve Alıntıları

İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kökeni sözleri ve alıntılarını, İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kökeni kitap alıntılarını, İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kökeni en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"- Tanrı senin sen olmanı ve insanlık içinde tutacağın yeri emretmedi mi? Onu öğren! "
Reklam
köleleştirilmiş halkların itaatkarlığından, insanoğlunun köleliğe karşı tavrının ne olduğuna karar veremeyiz; her özgür insanın kendini baskıdan kurtarabilmek için gösterdiği şaşılacak çabaları dikkate almalıyız. biliyorum ki, kullaşmış insanlar zincirlerinin getirdiği huzura şükranlarını sunuyorlar ve perişan hallerini barış halleri olarak algılıyorlar.
İnsanlar ile hayvanlar arasındaki spesifik farkı oluşturan şey onun idraki olmaktan çok insanın hür iradeli bir aracı olma niteliğidir.
Çocuğun tamamen bağımsız olduğu yani eşit oldukları andan itibaren, çocuk babaya saygı borçludur, itaat değil. Çünkü minnettarlık ödenmesi gereken bir vazifedir, zorla alınacak bir hak değil.
Yeryüzü Yayınevi
Reklam
Kör itaat kölelerin hâlâ sahip olduğu tek özelliktir.
Yeryüzü Yayınevi
Fakat ne var ki ,öte dünyayı beklemek, halkı ve yoksulu teselli etmektir..
Hmm. :)
“Eğer bir prensimiz varsa,” demiştir Pline Trajan’a, “bizi bir efendimiz olmasından koruması amacıyladır.”
Yeryüzü Yayınevi
Anlıyorum ki insan türü içinde iki çeşit eşitsizlik bulunmaktadır; bunlardan birincisini doğal ya da fiziksel eşitsizlik diye adlandırıyorum, çünkü doğa tarafından oluşturulmuştur ve yaş, sağlık, vücut gücü, zihin ve ruh niteliklerindeki farklılığa bağlıdır ; diğerini ahlaki ya da siyasi eşitsizlik diye adlandırabilirim, çünkü bir çeşit töreye dayanır ve insan rızası sonucu ya da en azından onun onayıyla ortaya çıkar.
Reklam
İçinde bulunduğunuz uygarlık ve siyaset koşulları üzerine düşündükçe, insan ilişkilerinin iyi yönde olduğunu kabul edebilmem zorlaşıyor.
Aileledeki aylakların sayısı ne kadar fazlaysa, ailenin ünü o kadar artıyordu.
Yeryüzü Yayınevi
Bir toprak parçasının etrafını çitle çevirip kendi kendi­sine, “Bu bana aittir,” diyebilen ve buna inanacak kadar saf insanlar bulabilen ilk kişi medeni toplumun gerçek kurucusu olmuştur. Bu kazıkları söküp atacak veya hen­deği dolduracak ve arkadaşlarına “bu sahtekâra kulak vermekten sakının, bu toprağın meyvelerinin hepimize ait olduğunu, toprağın ise hiç kimseye ait olmadığını bir kez unutacak olursanız mahvolursunuz!” diye haykıra­cak olan kişi, insanlığı kim bilir ne kadar çok suçtan, ne kadar çok savaştan ve cinayetten, ne kadar çok korku ve dehşetten, talihsizlikten kurtarmış olurdu.
Biriniz bile şunu bilemeyecek kadar câhil değilsiniz ki; kanunlar etkilerini ve onları yürütenler otoritelerini kaybettiğinde, milli güvenlik ve hürriyet herkes için olanaksızlaşır.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.