Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Antik Dönemden 15. Yüzyıla Kadar Karayolu Ticareti ve Kültürel Etkileşim

İpek Yolu Dinleri

Richard C. Foltz

İpek Yolu Dinleri Gönderileri

İpek Yolu Dinleri kitaplarını, İpek Yolu Dinleri sözleri ve alıntılarını, İpek Yolu Dinleri yazarlarını, İpek Yolu Dinleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Göçebe bozkır insanları İslam'ı, Arapça metinlerden ziyade, genelde Türkçe gibi yerel dillerde vaaz veren karizmatik kişilerin bireyselleşmiş öğretilerinden öğrendiler.
Sayfa 32
Abbasi imparatorluğu, yeni İslami kimlik altında sadece bir yönüyle önceden var olan Acem kültürü ve gerçeklerini devam ettirdi. İslam gittikçe karakter bakımından acemleşti. Büyük ölçüde, İslami hukukun, felsefenin, edebiyatın, sanatın ve mistisizmin hepsi Acem'in kültürel sahasında gelişti. Bu yüzden gelecek birkaç asır, Orta Asya'yı dönüştüren ve bunun içine giren bu İslam'ın acemleşmiş şeklidir. İslam dini ve Müslüman kültürü, Orta Asya'ya çoğunlukla Pers diliyle (Farsça) taşındı.
Sayfa 30
Reklam
Çoğunlukla "Hristiyan dünyası", "İslam dünyası" gibi konuşmamıza rağmen Dinler, kendi hâkim dünyalarında bütüncül, sabit enstitüler değildirler. Gerçekte Dinler, organizma gibidir: Bu dünyaya belirli bir zamanda gelir, büyür, gelişir, farklı değişimlere uğrar ve çevrelerine adapte olur. Komşularıyla tartışır, acı veren ruhsal arayış dönemlerini tecrübe eder, iyi ve kötü günleri olur. Belli bir noktada hücre gibi bölünerek her biri yeni bir hayata başlar. Zamanın geçmesiyle kendilerini ispatladıktan sonra güven içerisinde olgunluk dönemlerini yaşar. Bazen de, sonunda ölür. Özellikle bu durum, Çin'de daha iç içe bulunur. Hiçbir şey, dini geleneklerin organik doğasını, İpek Yolundaki deneyim örneklerinden daha iyi gösteremez.
Sayfa 21