Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İran Mitolojisi

Nimet Yıldırım

İran Mitolojisi Gönderileri

İran Mitolojisi kitaplarını, İran Mitolojisi sözleri ve alıntılarını, İran Mitolojisi yazarlarını, İran Mitolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Georges Dumezil (1898-1986), Zerdüşt'ü, dinler tarihinin tanıklık etmiş olduğu büyük bir dinsel-toplumsal reformist olarak nitelemektedir.
Bütün peygamberler ya da büyük din kurucuları, gerçekte sade, halk yığınlarının içinden çıkan, onlara yakından bağlı, çoğu belli bir öğrenim görmemiş, okuryazar olmayan, ancak iç dünyasında alabildiğine derinlikli, halkın içinden çıkıp gelen samimi kişilikleriyle kutsal değerlere gönül vermiş ve onlardan ilham almışlardır.
Reklam
Ona göre gerçek ve tek tanrı Ahura Mazda'dır. Tek yaratıcı ve tek güç odur. Bizzat Zerdüşt 'ün ve ilk takipçilerinin kendi sözleri olan Gatalar'da , baştan başa Ahura Mazda bütün âlemlerin tek yaratıcısı(xuda)ve bütün iyiliklerin kaynağı olarak nitelendirilmektedir.
Arzularına ulaşamayanlar arasında rahat bir nefes Almak istiyorsan sen eğer sıyrıl heveslerinden Beyaz Dev senin ten ülkende vilayetleri bir bir ele geçirdiğinde Ona Rüstem darbesi indirirsen, yolun Rüstem'i sensin artık.
Mitolojinin Varlık Sebebi
Mitoloji, insanın arzularını gerçekleştirme yolundayken ortaya çıkan acizlikleri ve zayıflıkları yüzünden ya da beklenmedik gelişmelerden korkarak hissettiği güçsüzlük sonucu göstermiş olduğu bir tepkidir. Bu durumda, bu amaçla hayal gücünü sonuna kadar kullanır. Tanrılar işte bu şekilde var edilerek ortaya çıkarılır. Ardından da yeryüzü hükümdarları ve kahramanlara dönüştürülürler. Bazen de tam tersine, yeryüzü hükümdarları ve kahramanlarından mitolojik kişilikler yaratılmış olur. Böylece olağanüstü bir kişiliğin bütün özellikleri onlara verilir. Aşamalı olarak bu özelliklerle, maddi dünyanın sınırlı yeteneklere sahip yaratıklar olmanın çok ötelerine geçmiş, fizikötesi özellikler kazanmış olurlar.
Sayfa 47 - Pinhan Yayıncılık, 2012Kitabı okuyor
Günümüz dünyasında "kültür" olarak tanımladığımız değerlerin, eski dünyada "mitoloji" ve "din" olduğu unutulmamalıdır.
Reklam
Eski Mısır'da Tanrı Ptah, kalbi ve dilinin yardımıyla diğer tanrıların tamamını, canlıları, insanları ve bütün varlıkları yaratmış, sonra da onlar üzerinde egemenlik kurmuştur.
Gördüm dün, melekler meyhanenin kapısını çaldılar. Yoğurdular çamurunu Adem'in ve çaldılar kadehe.
"İnsanın tenleri evren gibidir: çünkü evren gözyaşından yaratılmıştır. İlk yaratılışın tamamı gözyaşındandır. İnsanlar da gözyaşı suyundan var edilmişlerdir. İnsanın derisi gök; eti yerküre; kemikleri dağ; damarları ırmaklar; kanı ırmakların suları; midesi deniz ve saçları otlar gibidir."