The Rise of Addictive Technology and the Business of Keeping Us Hooked

Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

2021 10. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2021 19:14
“İki tür insan vardır: birçok fikir üreten insanlar ve bu fikirleri uygulamaya koyabilen insanlar.” Eveeet, güzeel! Bu güzel fikirleri okuduk, acaba şimdi uygulayabilecek miyiz ? Yol yakınken bence hâlâ şansımız var. 21. yy’da teknoloji o kadar hayatımızın içinde ki, onu kontrol edebildiğimizi zannediyoruz ancak asıl bizim iplerimiz onun elinde. Fakat bu düzelebilir bir durum. İş işten geçmiş olanlar, yani bağımlı olanların ise vay haline! Davranışsal bağımlılık tehlikeli bir şekilde, kademeli olarak, yavaş yavaş bizi öyle bir ele geçiriyor ki okudukça daha iyi anlıyorsunuz kendi davranışsal bağımlılık derecenizi. Facebook, İnstagram, Netflix gibi karşı konulmaz sosyal medya sitelerinin hayatımızdaki yeri ve konumundan, bir zamanların vazgeçilmez oyunları tetris, süper mario, candy crush, farmville gibi oyunların doğuşu ve zaman içerisinde yerini başka bağımlılık yaratıcı oyunlara bırakışından öyle güzel bahsediyor ki hepsinin eleğinden geçmiş biri olarak ben, ekranda geçirdiğim süreyi hesaplama bile hesaplayamadım. İnsanların hayatımı mahvetti diyecek kadar bağımlı oldukları bu oyunları neden ceolar kendi çocuklarına oynatmıyor dersiniz? Veya sosyal medyada geçirdiğimiz her dakika onlara dolarlar kazandırırken onlar bu sitelerde ne kadar vakit harcıyorlar? Ya da şöyle soralım, harcıyorlar mı ?? Okurken Dmax kanalında bir belgesel izliyormuşum hissi uyandıran bu kitap internet, teknoloji bağımlılığından bahsediyor evet ama aslında oyun bağımlılığından bahsediyor. Çeşitli oyunların bağımlılıklarından bahsederken acaba “PUBG” oyunundan neden bahsedilmemiş anlayamadım, zira bence yüz yılımızın faciası bu oyun, yediden yetmişe herkesin önünde. Eğer kitapta bu oyundan da bahsedilseydi bir iki bölüm daha giderdi. Çünkü efendim, çocuk, genç, yetişkin her seviyeden insanı
İnsan ve Toplum
2021 49. kitabı
Adam Alter a bu kitap için teşekkür etmek gerek. Vapurda, metroda, sohbet ederken, lavaboda elinde olan şeyin (telefonların) neden karşı konulmaz olmadığını anlatıyor. Bağımlılık için artık madde tüketimine gerek yok dediği gibi uygulama indirmen yeterli. Çevrenizdeki mühendisliği anlamak için kaliteli bir kitaptır. Freud babamızın kokaine düşmesini de değinir.
2021 12. kitabı
Dijital araçların gelişimiyle bağımlılık büyük bir ivme kazanarak bizi etkisi altına alıyor. Bu konuda farkındalık kazanmak ve kendimizde neler yapabileceğimize dair öneriyle okuması keyifli bir kitap
2022 3. kitabı
Uzun zaman sonra çok kısa sürede odaklanarak ve kendimi kitabın içinde hissederek okuduğum, kalemi elimden düşürmeden sürekli altını çizerek okuduğum günümüz dünyası bağımlılıklarından teknoloji üzerine oldukça güzel ve okuyucuyu sıkmayan bir kitap. Notlar alarak, altını çizerek okumaya hasret kaldığımı kitabı okurken yaşadığım haz ile fark ettim.
2021 63. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2021 21:15
Black Mirror dizisinin bir bölümünde insanlar birbirlerine her davranışta puan verip,verdikleri puanlar sayesinde hayatlarını sürdürebiliyorlardı. Puan sıfırlandığında hayatın da sıfırlanıyordu çünkü hiçbir yere kabul edilmiyorlar hiçbir şey satın alamıyorlardı. Dizi deyip geçmeyin sanal alemin içinde böyle yaşayan milyonlar var. Sizin koyduğunuz fotoğrafın iyi ya da kötü oluşunu asla göstermiyor o beğeniler. Burası bir odun sobası ve sürekli odun atmanı istiyor o kadar. Çok da ciddiye alınası bir dünya değil yani.Sahte sayılarla mutlu olunması apayrı sağlıksız yalan bir dünya ona hiç girmeyeyim Sakın ola ismine bakıp da bu kitabın sadece teknoloji bağımlılığından bahsettiğini sanmayın.Madde bağımlılığından başlayıp, kumar,oyun,sosyal medya vb. çeşitleriyle her türlü bağımlılık çeşidini çok renkli bir biçimde ele almış.Elbette esas irdelediği davranışsal bağımlılık.Teknoloji ve sosyal medya ile bu bağımlılık çeşidi arttı elbette özellikle de genç nesilde. Aslında gerçekteki ilişkiler ne kadar zayıfsa o kadar çok bağlanıyorsunuz. Çok keyifli bir arkadaş sohbetinde sosyal medyaya girmek aklınıza geliyor mu? Bir diğer dikkat çektiği unsur teknoloji sözlü değil yazılı konuşmaya yönelttiği için sağlıksız insan ilişkileri yaratmakta.Düşünün herkese bir tuş uzaklıktayız ama kaç kişiyle konuşuyoruz?Ayrıca güvensizliği körükleyen bir yönü de var.Birbirinin hareketini takip etmek zorunda hissedilen her durum(mesajı okudu mu,son görülme saati vb)sadece o sağlıksızlığı artırıyor. İşin özü şu ki gerçek ve dürüst her insan ilişkisinde önemsendikçe hiçbirine gerek olmayacağıdır.Lafı uzattım ama çok akıcı bir şekilde merak uyandırmayı başararak bunları aktaran bu kitap okunmalı bence

Adam AlterYazar · 1 kitap
Adam Alter bir Amerikan pazarlama yazarıdır ve aynı zamanda New York Üniversitesi Stern School of Business'da ders vermektedir. O bir New York Times-Best Seller ve Chicago Tribune tarafından "teknoloji bağımlılığımızın köklerini araştırıyor" diyerek eleştirildi. Washington Post "eğlenceli ama endişe verici ve Publishers Weekly " diyor ve The Guardian , "tasarımcıların davranışsal bağımlılığı nasıl tasarladıkları konusunda aydınlatıcı" diyorlar.