İslâm Âdâbı

Tahir Büyükkörükçü

İslam adabı.
2023 56. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2023 16:16
Bu kitabı okuyunca da anladım ki İslam kusursuz bir ahlâk üzerine inmiş,başta peygamber efendimiz Hz Muhammed sav olmak üzere birçok İslam müctehidleri günlük yaşantılarında tüm insanlığa örnek niteliğinde fiili ve kavli eylemlerde bulunmuştur. İslam'ın güzelliği hakkı ve adaleti gözetmesi,ilme,edebe ve nefs terbiyesine verdiği önem muhteşem. Bu İslam esasları üzerinde bir yaşam kursak bizden mutlusu ve faziletlisi olmaz. İslam'ın bu mükemmeliği ve hoşgörüsü beni dehşete düşürür. İslam'la şereflenmek yetmez o şerefi de şereflendirmek lazım. Allah yardımcımız olsun.
Düşünce
2023 2. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2023 19:09
İslam'da edep... isminden de anlaşıldığı gibi dinimiz bize edebi en güzel şekilde öğretiyor, günlük yaşantımızdaki davranışlarımızı, konuşmamızı, yeme- içmemizi, arkadaşlık ilişkilerimizi, anne- babaya nasıl davranılması gerektiği vb. Daha birçok konuya değinen muhteşem bir başucu kitabı. İslam dini her şeyiyle o kadar muazzam, o kadar naif bir din ki, onu layığıyla yaşamayan biz insanlarız. Bu kitapta güzel ahlakı ve edebi tamamını Kur'an'ı Kerim'den, hadislerden ve sünnetlerden alınarak bahsetmiş yazar. Her bir cümlesi çok kıymetli ve değerli, keşke bütün bu anlatılanları hayatımıza yerleştirebilseydik. İslam dininde edep bu kadar güzel iken neden bunlara uymuyoruz da bu kadar kötülüğün artmasına sebep oluyoruz aklım almıyor, bireysel çıkarlar peşindeyiz, en kısa şekilde köşeyi dönemin peşindeyiz hep ...inşallah bu kitabı okuyan her hayatına bir iki satırlık bir şeyler yerleştirir. Son olarak kitaptaki şu alıntıyla bitirmek istiyorum: Edep, bir taç imiş nûr-i Hûdâ'dan... Başınızı onunla taçlandırınız.
Din
İslam'da EdebTahir Büyükkörükçü · Tebeşir Yayınevi · 201253 okunma
2025 12. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2025 20:21
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü. Sohbetlerinden bolca istifade ettiğim Tahir Büyükkörükçü hocanın kitabını okumak nasip oldu. Sohbeti gibi kalemi de, Allah'ın izniyle, gönlü şifa oldu. İnceleme yazmaya kuvvetim yetmez ancak Tahir Büyükkörükçü hoca şöyle bir kitabı özetliyor: "Her iman ehli için bu risale âdeta bir ekmek veya su kadar belki ehli indinde daha fazla lüzumlu bir eserdir." (s.98) Hakikaten küçük ancak muhtevası ile insanı hakiki İslâm'ı yaşamaya sevk edecek nadide bir eser olduğunu düşünüyorum. İçerisinde yer alan adablara uyulduğu takdirde, Allah'ın rahmet ve izni ile dünya ve ahiret afiyeti Müslüman kimsenin olur. Rabbim bizleri okudukları ile amel edenlerden eylesin. Ümmeti Muhammed'e İslâm ile şahlanma izzeti nasip etsin. "Kendimizi düzeltelim herkes düzelir." (s.72) Kendimizi düzeltme ile işe başlayarak İslâm davasını bizzat hayat içerisinde yaşatalım inşallah.
2018 4. kitabı
Okunma: 18 Mart 2018 00:00
Konya Kapu Camii hocası rahmetli Tahir Büyükkörükçü’nün kısacık ama muhteşem eseri. Küçükken tvden izlerdik annemle. İslam ahlakının temel unsurlarından biri olan “edep” kavramını yalnızca teorik bir çerçevede ele almakla kalmaz; onu gündelik hayatın merkezine yerleştirerek okuyucuya pratik bir ahlak anlayışı sunar. Eser, bireysel olgunlaşmadan toplumsal huzura uzanan geniş bir perspektifle edebin İslam’daki yerini açıklamayı amaçlar. İbadetlerin yalnızca belirli ritüellerden ibaret olmadığını; edep ile desteklenmediğinde ruhunu kaybedebileceğini vurgular. Bu bağlamda edep, ibadetin anlamını derinleştiren ve onu hayatın her alanına taşıyan bir unsur olarak sunulur. Tahir Büyükkörükçü’nün İslam’da Edep adlı eseri, edep kavramını iman, ibadet ve ahlak bütünlüğü içinde ele alan, sade anlatımıyla geniş kitlelere hitap eden önemli bir çalışmadır. Eser, okuyucuyu yalnızca bilgilendirmekle kalmaz; davranışlarını gözden geçirmeye ve ahlaki bir dönüşüme davet eder. Bu yönüyle kitap, İslam ahlakı alanında temel başvuru eserlerinden biri olarak değerlendirilebilir.
2024 11. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2024 23:08
Mevzu itibariyle her iman ehli için edep âdeta bir ekmek veya su kadar belki ehli indinde daha fazla lüzumludur. Çünkü Allah'ın seçtiği ve sevdiği insanların cümlesi din ve şeriat âdabına riayetleri nispetinde Rablerine kurbiyyet kesbetmişler. Edep ehli insanlar, daima Hakk tarafından sevilmiş ve halk tarafından da hürmet edile gelmişlerdir. Bunlar bu müstesna ahlâk ve edeple her asırda ümmetler ve kavimlerin her hususta rehberlik safında bulunmuş ve beşeriyete nümune-i imtisal olmuşlardır.
İslam'da EdebTahir Büyükkörükçü · Bedir Yayınları · 201153 okunma
Tahir Büyükkörükçü Hoca'yı rahmetle anıyorum, mekanı cennet olsun...
·109 syf.·
2021 12. kitabı
Merhum Tahir Büyükkörükçü hocanın İslami edeple alakalı görüşlerini bizlere aktaran, cep boy ebatlarında, özensiz bir şekilde basılıp piyasaya sürülen kitap. Bedir Yayınevi tarafından Mayıs 2019'da basılmış. Yalnız, kitap merhum hocanın mı yoksa onun konuşmalarından, vaazlarından derlenerek mi kaleme alınmış, bilemiyorum. Ama her halükarda bu kadar çok imla hatasını içinde barındıran, bu kadar kötü baskı kalitesi ve sayfa yapısı olan başka kitaplara herhalde camii altlarında dini kitaplar satan hacı amcalarda rastlarsınız. Bir de 2019 yılında basılmış, eski bir basım da değil, pes doğrusu! İnsan bu canım kitabı böyle baştan savma neşreder mi? Bu evvela merhumun aziz hatırasına yapılmış bir saygısızlık, densizliktir. Gelgelelim on-on beş sayfa çevirdim ve kitabın yaprakları kopuverdi. Bu ayıplar inşallah yeni ve kaliteli baskılar yapılarak giderilir. Yakışmadı! Kitabın muhteviyatına değinecek olursak, yukarıda zikrettiğim gibi dini edep ve adabı muaşeret ile ilgili konular bulunmakta. Bu konulardan bazılarına örnek olarak; tasavvuf ehline göre edep, su içmenin edebi, evlenme adabı, muallime karşı edep, bayram adabı gibi başlıkları verebiliriz. Anlatım şekli olarak, ayet ve hadislerden daha çok, ağırlıklı olarak din bilginlerinin menkıbelerinden yola çıkılmış. Anlatılmak istenen, bu menkıbelerle okuyucuya aktarılmış. Özellikle merhum hocaefendinin Konyalı olması hasebiyle Mevlana'nın ismi ve vecizleri kitapta ağırlıklı olarak geçmekte. Pratik ve meraklılarının günümüzde internet yoluyla hemen edinebileceği bilgileri aktarması yararlı gibi görünse de bir yönüyle dezavantaj oluşturuyor. Zira kitaptan öğrenebildiğim yeni bir şey olmadı. Daha önce bu tarzda kitaplar okuduğumdan anlatılanlara ve alt yapılarına hakimdim. Bu yönüyle kitaptan nasibimin olmaması beni maalesef

Tahir BüyükkörükçüYazar · 3 kitap
Tahir Büyükkörükçü, Konya eski müftüsü ve eski milletvekilidir. 1925'te Konya'da doğan Tahir Büyükkörükçü, ilkokulu mahalle okulunda okur. Konya'da Karma Ortaokulu olarak bilinen meşhur okula devam eder. Bu sıralar ilk defa hoca olmak ister.[1] Konya'nın meşhur hocaefendilerinden Mustafa Kurucu'dan hadis dersleri aldı. Hayran olduğu Mahmut Sami Ramazanoğlu'ndan da mânevî ders alan Tahir Büyükkörükçü, 1945'ten sonra askerlik dönüşü, eski garaj civarındaki Boncuk Camii'nde imamlığa başladı. Vaizlik ve müftülük yaptı. Zamanın Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki'nin Konya'ya gelişinde vaazını dinlediği Tahir Hoca, prosedür gereği yapılan bir imtihanla 1951 yılında Konya merkez vaizliğine tayin edildi. 1965 yılında da Konya müftüsü oldu. 1965'te Denizli'de başlayan salon konuşmalarıyla tanınmaya başlayan Büyükkörükçü'ye ilgi, 1960-70'li yıllarda Adana, Ankara, Bursa, Ceyhan, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Isparta, Karaman, Kayseri, Malatya, Maraş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas gibi merkezlerdeki çeşitli camilerde verdiği vaazlara ilgi her geçen gün arttı. Yedi yıla yakın devam eden müftülük döneminden sonra kendi arzusu ile tekrar kısa bir süre vaizlik yaptı ve 1973 yılında emekliye ayrıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra tekrar Kapu Camii'ne dönerek 2000 yılına kadar vaaz verdi.