Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Düşüncesinde Mizaç Teorileri

Kübra Bilgin Tiryaki

İslam Düşüncesinde Mizaç Teorileri Sözleri ve Alıntıları

İslam Düşüncesinde Mizaç Teorileri sözleri ve alıntılarını, İslam Düşüncesinde Mizaç Teorileri kitap alıntılarını, İslam Düşüncesinde Mizaç Teorileri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
kan, balgam, sarı safra, kara safra olarak sıralanan bedensel dört karışım ( ahlât-ı erbaa); ateş, hava, su ve toprak olarak ifade edilen dört temel unsurun (anâsır-ı erbaa) insan bedenindeki görünümlerini ifade ediyordu. Bu doğrultuda onlar hem hastalık ve sağlık durumlarını hem de farklı kişilik ve karakter tiplerini insan bedenindeki farklı sıvılar arasındaki denge ve dengesizlik durumlarına göre belirliyorlardı.
Nerede bir hareket veya fiil varsa, orada o hareketi mümkün kılacak bir güç vardır.
Reklam
Bu teorinin temelini Empedokles’in dört unsur teorisi oluşturur ki bilinegeldiği üzere bu teoriye göre bütün fiziksel varlıklar toprak, hava, su ve ateş olmak üzere dört unsurdan oluşmaktadır. Varlıklar arasındaki farklılıklar bu unsurların karışım oranları ile yakından ilgilidir.
Râzi’ye göre birçok organ ve nitelik mizaca delalet etse de bunlar arasında en güçlü olan yüz ve gözün delaletidir.
Râzi’ye göre vücudun beyaz, mat, fildişi, kireç ve kurşun renginde olması soğuk mizaca; kırmızı, kızıl, sarı olması ise sıcak mizaca delalet etmektedir.
Her ne kadar insanların bir takım üstün yaratılışları ve güzel/kötüye olan istidatlarından bahsedilebilirse de bu istidatlar, onların ahlaki durumlarını belirleyici olarak konumlandırılmazlar. Zira bu istidatlar, eylemlerin tekrarı ile kuvvetlenebilir ya da zayıflayıp yok edilebilir.
Reklam
Yiyecek ve içecekler, mizaçların dengeden sapması söz konusu olduğunda değişim aracı haline gelebilmektedir.
Sayfa 132Kitabı okudu
Bir beldedeki hakim iklim durumunun sahip olduğu sertlik, yumuşaklık vb. nitelikler, tesirlerini doğru orantılı olarak canlı mizacında göstermektedir.
Sayfa 132Kitabı okudu
Hipokrat (M. Ö.375) ile Galen (ö.200), insanların farklı kişilik ve karakter tiplerine sahip olmalarının arka planında beslenme ve iklimin de katkısı olmakla birlikte mizaç adını verdikleri tevarüs edilen doğal ve genetik yapının etkili olduğunu düşünmüşlerdi.
Aklın görüsü gözün görüsünden fazladır. Akıl bilenmeye kılıçtan daha fazla gereksinim duyar.
Reklam
İbn Sina’ya göre, bir kimsenin mizacı değiştirilmek istendiğinde yapılacak en iyi iş, o kimseye, bünyesinde ilgili bedenin zıttı nitelikler barındıran yiyecek-içecek verilmesidir.
Sayfa 132Kitabı okudu
İbn Sina, canlının mizacına etki eden bir takım dışsal faktörlerden bahsetmekte ve bunlar arasında önceliği coğrafyaya vermektedir. Ona göre kuzeyde yaşayan insanlar su ile meşguliyetlerinin fazlalığı nedeniyle daha nemli bir mizaca sahipken; güneyde yaşayanlar daha kuru mizaci bir yapıdadırlar.
Sayfa 132Kitabı okudu
Gözleri çıkık olması sebebiyle kendisine el-Câhiz denilen Ebû Osman ‘Amr b. Bahr 150-160 (767- 777) yılları arasında Basra’da doğdu. Çocukluğunu ve gençliğini Basra’da geçiren ve bu dönemde Arap dilinin önde gelenlerinden biri olan Ahfeş’ten (ö. 215/830 [?]) dil, Mu‘tezile kelamının seç- kin simalarından olan Nazzâm’dan (ö. 231/845) ise kelâm dersleri aldı. Abbasi halifesi Me’mun’un davetiyle Bağdat’a giden Câhiz, Grekçeden yapılan felsefe eserlerinin tercüme edilmesine yakından tanıklık etti. Esprileriyle, edebiyatıyla, kelâmıyla ve felsefesiyle İslâm’ın altın çağının renkli bir si- ması olan Câhiz, arkasında 200’ün üzerinde eser bırakarak 255/869 yılında Basra’da hayata veda etti (Câhiz, el-Hayevân, II, s. 5; Hamevî, Mu’cemu’l-Udebâ, V, s. 871-872; Pellât, el-Câhiz, s. 90-109, 385-405; Cebrî, el-Câhiz, Muallimu’l-‘Akli ve’l-Edeb, s.
İnsanın dört çeşit sağlık durumu vardır ve insanlar bedenlerindeki baskın sıvılardan hareketle mizaç olarak dört gruba ayrılabilirler. Bunlar soğukkanlı ( phlegmatic), sıcakkanlı ( sanguine), asabi ( choleric), melankolik ( melancholic) mizaçlardır.
İnsanın kendisinde bulunmayan bir huyu sonradan edinmesi mümkündür. Aynı şekilde, nefsinin herhangi bir huya sahip bulunduğunu gördüğünde bu huyu iradesiyle onun zıttına nakletmesi de mümkündür.
Sayfa 148Kitabı okudu
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.