Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Felsefesine Konusal Giriş

Ömer Türker

İslam Felsefesine Konusal Giriş Gönderileri

İslam Felsefesine Konusal Giriş kitaplarını, İslam Felsefesine Konusal Giriş sözleri ve alıntılarını, İslam Felsefesine Konusal Giriş yazarlarını, İslam Felsefesine Konusal Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fârâbî ile İbn Sînâ arasında önemli bir fark vardır: Fârâbî'nin nesnel bir açıklama modeli olan teorisinde nübüvvetin ne bir sonundan bahsedilebilir ne de Hz. Muhammed'in (s.a.v) son peygamber olduğundan söz edilebilir. Oysa İbn Sînâ, Hz. Peygamber'in son peygamber olduğunu yine nebevi tanıklığa dayanarak iddia etmiştir ve dînî düşünce geleneklerinin peygamberlik hakkındaki ortak kabullerine felsefi açıklamada yer bulmuştur.
Reklam
Şeye bölünmeyi kabul etmemesi bakımından "bir" denirken, dışta bulunuşu bakımından "mevcut" denir.
Metafiziğin gayesi, varlığın yalın halinin nesneleştiği yani mevcut ve vücudun özdeş olduğu Tanrı'yı bilmektir (marifetullah).
Madde - suret teorisi, Meşşâî geleneğin teorik fiziğinin temel teorisidir. Madde, kuvveye, suret ise fiile tekabül eder.
Dış dünyada kendi başına var olan şeye cevher denir. Dış dünyada ancak bir konuda bulunarak var olabilen şeye ise araz denir.
Reklam
Fizikte hareket ve sükûn, matematikte miktar, metafizikte ise varlığın bilgisine ulaşma çabası olarak felsefe, en genel ve kuşatıcı anlamıyla hakikatin bilgisine ulaşmayı amaçlar.
İbn Sînâ, Aristoteles'ten sonra Burhan teorisine ilişkin Helenistik dönem düşünürlerinin görüşlerini eleştirerek kendi yorumları ile Aristoteles'in görüşleri arasında uyumu tesis eder.
Reklam
İslam dünyasında burhan yöntrmini, ilk olarak tesis eden filizof, aynı zamanda İslam döneminde mantığı inşa ettiği için "ikinci muallim" unvanıyla anılan Fârâbî'dir.
Nazari felsefenin amacı bilgi iken, ameli felsefenin amacı davranıştır.
Kelam; fizik, matematik ve metafizik bilimleri içeren teorik felsefeye denk olacak şekilde, dinî bilimlerin teorisi olarak kuruldu.
"İslâm felsefesi" terkibi, İslâm medeniyetinin hâkim olduğu coğrafya ve zaman diliminde üretilen felsefi birikimi ifade etmektedir.
Felsefe?
*İnsanın gücü yettiği ölçüde eşyanın hakikatini bilmesi."
Sayfa 29 - Bilimsel Araştırma YayınlarıKitabı okudu
44 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.