Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Mezhepleri Tarihi

Halil İbrahim Bulut

İslam Mezhepleri Tarihi Sözleri ve Alıntıları

İslam Mezhepleri Tarihi sözleri ve alıntılarını, İslam Mezhepleri Tarihi kitap alıntılarını, İslam Mezhepleri Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nitekim günümüzde Müslümanlara ve hatta onlardan kendisini Ehl-i Sünnet diye tanımlayanlara bile "Ehl-i Sünnetten ne anlıyorsunuz?" diye sorulsa..
Sayfa 229Kitabı okudu
" Fars kültüründe kral ve ailesinin bir takım insanüstü vasıflar ta­şıdığına inanılmakta idi. Bu anlayışlarını Ehl-i Beyt'e yansıttıkları ve İslam perdesi altında Ehl-i Beyt sevgisi izhar ederek onlara bir takım üstün vasıflar atfettikleri anlaşılmaktadır. Ayrıca Hü­seyin b. Ali'nin İran hükümdarı Yezdicürd'ün kızıyla evli olması sebebiyle Hüseyin'in neslini eski hükümdarlarının varisleri gibi kabul etmişlerdi. "
Sayfa 288 - Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
" İslam'a henüz girmiş olan bazı kabileler, Hz. Peygamber'in vefatından hemen sonra Hz. Ebu Bekir döneminde irtidat etmişlerdir. Yine aralarındaki münafıkların tahrikiyle bazı kabileler dünya işlerini dinden ayır­ma teşebbüsünde bulunmuşlar, zekat vermekten kaçınmışlardır. Sahabe, dünya işlerini dinden ayırmayı Kur'an'a aykırı bulduğu için meseleye böyle yaklaşanları münafık kabul etmiş ve hakkı kabul edinceye kadar onlarla savaşmıştır. "
Sayfa 129 - Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
" Matûridi, ilmi çevresiyle beraber Maveraünnehir'de İslam düşüncesinin belli bir istikrara kavuşmasında, İslam'ın ve Hanefiliğin Türkler arasında yayıl­masında büyük rol oynamış ve bu etkisi zaman içinde artarak devam etmiştir. "
Sayfa 246 - Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
" Halife, Hz. Peygam­ber'e siyasi anlamda halef olan , onun tesis ettiği idari yapının sür­dürülmesini sağlamak üzere onun yerine siyasal anlamda geçen seçilmiş kişidir . Hilafet meselesi aslında İslami ilimler içerisinde İslam hukukunun konusudur. "
Sayfa 110 - Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Eş'ariyye'nin müteahhirin döneminin önemli alimlerinden biri de hiç şüphesiz sağlam tefekküre ve zengin felsefi kültüre sahip olan Fahreddin er-Razi'dir (ö.606/1210). El-Me'alim, el-Muhassal ve el-Metalibü'l-'aliye adlı eserlerinde felsefeyle kelamı birleştirerek felsefi kelam dönemini başlatmıştır.
Sayfa 275Kitabı okudu
Reklam
" Emevi-Haşimi çekişmesine taraftar olmak istemeyen ve Harici zihniyetini tehlikeli bulan bazı Müslümanlar dönemin siyasi tartışmalarından uzak kalmaya ça­lıştı. Onların bu siyasi tavrı, kısa bir müddet sonra itikadı bir hüviyet kazanarak Mürcie ekolü şeklinde teşekkül etti. ''
Sayfa 177 - Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
ibn Teymiyye ve onun öğrencisi ibn Kayyim el-Cevziyye ile Selefiyye ekolünde önemli bir dönüşüm yasanmış ve Müteahhirîn Selefiyye dönemi başlamıştır.
Sayfa 234Kitabı okudu
Gazzali'nin öğrencileri arasında gösterilen İbn Tümert kurduğu Muvahhidler Devleti vasıtasıyla Eş'ariyye'yi Kuzey Afrika'da kökleştirirken, Gazzali ile görüşen Ebü Bekir İbnü'l-Arabi mezhebi Endülüs'te temsil etti.
Sayfa 275Kitabı okudu
Dürzilik
Fatımi halifelerinden Hakim Biemrillah döneminde (9961021) Vezir Hamza b. Ali tarafından kurulan aşrı bir fırkadır. Bu fırka mensupları kendilerinden önce gelen bütün dini inanışların yanlış olduğunu kabul ederek Hakim Biemrillah'ın uluhiyyetine ve onun yarattığı ulvi varlıklar hiyerarşisine inanırlar.
Sayfa 402Kitabı okudu
Reklam
Hicri ilk asırlarda islam dünyasında hakim olan akide Selef akidesidir ve bu yüzden ilk dönem islam alimleri kelime anlamında olmak üzere Selefiyye olarak kabul edilmistir.
Sayfa 231Kitabı okudu
" Yezidiler kirvelerini genelde Sünniler arasından seçerler. Bunun en önemli nedeni zaten dar bir toplum olan Yezidiler bir de birbirleriyle kirve olurlarsa birbirlerinden kız alıp vermeyi engellemiş olurlar . Ayrıca çocuğunu Müslüman bir adamın kucağında sünnet ettiren Yezidi ile Müslüman arasında ömür boyu sürecek olan bir kan kardeşliği ilişkisi kurulur. "
Sayfa 495 - Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Nusayrilik
Muhammed b. Nusayr en-Nemiri tarafından kurulan ve Hüseyin b. Hamdan el-Hasibi tarafından sistemleştirilen batıni karakterli, Şii kökenli bir mezheptir. Hz. Ali'nin ilahlaştırılması, tenasühe inanma gibi aşırı fikirleriyle tanınan mezhep, farklı din ve sistemlerden aldığı karma bir inanç sistemine sahiptir
Sayfa 362Kitabı okudu
İmamiyye/isnaaşeriyye
Hz. Peygamber'in vefatından sonra Hz. Ali ve sırasıyla onun iki oğlu ile torunlarını Allah'ın emri, Peygamber'in tayini ve vasiyeti ile meşru imam kabul eden ve böylece on iki imama inanmayı dinin aslına dahil bir rükün olarak görenlerin mezhebidir. Bugün, Şia denince umumiyetle bu fırka anlaşılır. Günümüzde İran coğrafyasında hakim ve resmi mezhep hüviyetinde olduğu için İran Şiiliği diye de bilinir.
Sayfa 325Kitabı okudu
Selefiyyeye "Ehli sünneti hassa" Eşariyye ve maturidiyyeye "Ehli sünneti amme" de denilmiştir.
Sayfa 229Kitabı okudu
141 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.