Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Mezhepleri Tarihi

Halil İbrahim Bulut

İslam Mezhepleri Tarihi Gönderileri

İslam Mezhepleri Tarihi kitaplarını, İslam Mezhepleri Tarihi sözleri ve alıntılarını, İslam Mezhepleri Tarihi yazarlarını, İslam Mezhepleri Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Vehhabilik
Vehhabilik yaklaşık iki asır önce, Necd bölgesinde Muhammed b. Abdülvehhab'ın (1703-1792) faaliyetleri doğrultusunda şekillenmiş ve İslam'ın ilk yıllarına dönmek suretiyle Müslümanları kurtuluşa davet ederek bu görüş ışığında ilkelerini ortaya koymuş dini ve siyasi bir mezheptir. Mısır, Hindistan ve bazı Afrika gibi İslam ülkelerinde taraftarları olan Vehhabilik günümüzde Suudi Arabistan'ın resmi mezhebi konumundadır.
Sayfa 505Kitabı okudu
Yezidilik
Yezidilik, Sünni alim Şeyh Adiy b. Müsafir'e (ö. 557/ 1162) nispet edilen ve Emevi halifesi Yezid b. Muaviye'nin insanüstü bir varlık olduğu esasına dayanan, İslam coğrafyasında ortaya çıkmış karma bir inanç sistemine sahip ğali bir mezheptir.
Sayfa 474Kitabı okudu
Reklam
Babılik-Bahailik
Bahailiğin ortaya çıkışında ve yayılma sürecinde dini mezhebi inançların önemli etkisi vardır. Bu yapının temel taşlarını Şii-İmamiyye'nin "Beklenen Mehdi" anlayışı ile bu anlayışın bir uzantısı olarak ortaya çıkan "Şeyhilik" inancı oluşturmaktadır. Şeyhilik anlayışının bir adım daha ileriye götürülmesiyle "Babilik" ve ondan da "Bahailik" ortaya çıkmıştır.
Sayfa 431Kitabı okudu
Dürzilik
Fatımi halifelerinden Hakim Biemrillah döneminde (9961021) Vezir Hamza b. Ali tarafından kurulan aşrı bir fırkadır. Bu fırka mensupları kendilerinden önce gelen bütün dini inanışların yanlış olduğunu kabul ederek Hakim Biemrillah'ın uluhiyyetine ve onun yarattığı ulvi varlıklar hiyerarşisine inanırlar.
Sayfa 402Kitabı okudu
Nusayrilik
Muhammed b. Nusayr en-Nemiri tarafından kurulan ve Hüseyin b. Hamdan el-Hasibi tarafından sistemleştirilen batıni karakterli, Şii kökenli bir mezheptir. Hz. Ali'nin ilahlaştırılması, tenasühe inanma gibi aşırı fikirleriyle tanınan mezhep, farklı din ve sistemlerden aldığı karma bir inanç sistemine sahiptir
Sayfa 362Kitabı okudu
İsnaaşeriye fırkası, Safevilerle (1501-1737) birlikte İran'da resmi mezhep haline gelmiştir.
Sayfa 344Kitabı okudu
Reklam
Şiiler'in 10 Muharrem'de toplu şekilde ağlamaları, yas tutmaları, zincir ve bıçaklarla kendilerini dövüp yaralamaları şeklindeki uygulamaların ilk defa Büveyhi emiri Muizzüddevle ile başladığı kabul edilmektedir.
Sayfa 342Kitabı okudu
Şii-İmamiyye'ye göre, on ikinci imam babasının vefatından sonra gizlenmiştir; halen sağdır ve kıyametten önce zuhur ederek zulümle dolmuş olan dünyayı adaletle dolduracaktır. Muhammed el-Mehdi'nin şu an gaybette olduğu ve yakın bir zamanda geri döneceği (rec'at) hususu bir müddet sonra ekolün temel bir inanç esası haline gelmiştir. İmamiyye'ye göre Muhammed el-Mehdi'nin ismi anıldığında "Accelallahu ferecehu" (Allah onun zuhurunu çabuklaştırsın) denilmesi bir zorunluluktur. On ikinci imamın kayboluşundan itibaren başlayan döneme "gaybet dönemi" denir. Bu dönemin 329 (941) yılına kadar süren ilk kısmına "el-gaybetü's-suğra/ Küçük Gaybet", bu tarihten günümüze kadar devam eden kısmına da "el-gaybetü'l-kübra/ Büyük Gaybet" adı verilmektedir.
Sayfa 336Kitabı okudu
İmamiyye/isnaaşeriyye
Hz. Peygamber'in vefatından sonra Hz. Ali ve sırasıyla onun iki oğlu ile torunlarını Allah'ın emri, Peygamber'in tayini ve vasiyeti ile meşru imam kabul eden ve böylece on iki imama inanmayı dinin aslına dahil bir rükün olarak görenlerin mezhebidir. Bugün, Şia denince umumiyetle bu fırka anlaşılır. Günümüzde İran coğrafyasında hakim ve resmi mezhep hüviyetinde olduğu için İran Şiiliği diye de bilinir.
Sayfa 325Kitabı okudu
Vehhabiler, amelin imanın bir parçası olduğuna inandıkları için farzlardan birini terk eden kimseyi dinden çıkmış olarak görürler ve kendilerinden olmayan,kendileri gibi dav­ranmayan Müslümanları müşrik sayarlar, dolayısıyla malları ve canlarının kendileri için helal olduğunu kabul ederler. Halbuki Ehl-i Sünnet, Allah'tan başka ilah olmadığına inanan ve Allah'tan başka hiçbir şeye ibadet edilmeyeceğini kabul eden herkesi Müslüman kabul eder. "
Sayfa 523 - Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
155 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.