Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslam - Türk İnançlarında Hızır Yahut Hızır - İlyas Kültü

Ahmet Yaşar Ocak

İslam - Türk İnançlarında Hızır Yahut Hızır - İlyas Kültü Sözleri ve Alıntıları

İslam - Türk İnançlarında Hızır Yahut Hızır - İlyas Kültü sözleri ve alıntılarını, İslam - Türk İnançlarında Hızır Yahut Hızır - İlyas Kültü kitap alıntılarını, İslam - Türk İnançlarında Hızır Yahut Hızır - İlyas Kültü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bizce Hızır’ın eski bir bitki tanrısının İslamileştirilmiş şekli biçiminde değerlendirilmesi, bahar ve yaz bayramlarının, taşıdığı lakaptan dolayı zamanla Hızır kültüyle birleştirilmesinin yol açtığı yanlış bir değerlendirmedir.
Vardır çevremizde "Hızır" yerine koyduklarımız
Hızır, bütün ümit ve imkanların tükendiği çarelerin sona erdiği durumlarda yardıma çağırılan ve çağrıldığında da mutlaka geleceğine inanılan sonsuz güce sahip semavi bir kurtarıcıdır
Sayfa 107Kitabı okudu
Reklam
Karıştırmayınız...
Tasavvuftaki hırka, bilinen anlamda maddi bir nesne olmayıp tamamıyla sembolik bir kavramdır. Sohbet, mistik terbiye ve güzel ahlaktan ibarettir.
“Ona el-Hadır denilmişti; çünkü otları bozarmış kupkuru bir yere oturduğunda orası derhal yemyeşil oluyor ve otlar dalgalanıyordu.”
Sahih’ûl BuhariKitabı okudu
Ne büyük erdem
Kızılbaş inançları misafiri Hızır'la, Hızır'ı da Hz. Ali'yle özdeşleştirmiştir. Misafir sanki Hz. Ali imiş gibi itibar görecek memnun edilecektir.
Sayfa 114Kitabı okudu
Reklam
A.J. Wensick "Al-Khadir"'de Hz. Musa ve Hızır kıssasının, Gılgamış Destanı, İskender Efsanesi ve Yahudi Efsanesinin sağladığı malzemeler üzerinden müştereken oluşturulan bir hikaye olduğu sonucuna varmıştır.
Bu kitapta akademik anlatılmış ben biraz bizim oralardan anlatmak isterim. Rivayete göre 5 Mayısı 6. Mayısa bağlayan gece Hızır ile İlyas peygamberler gökten kayan iki yıldız gibi bir noktada birleşip yeryüzüne inerlermiş. Bu birleşme anında tabiatta her şey donup kalırmış. Sular akmaz rüzgar esmezmiş. Bu birleşme anına yalnızca yüreğinde hiçbir kötülük olmayanlar tanık olabilirmiş ve bu birleşme anında tutulan tüm dilekler koşulsuz kabul olurmuş. Hıdrellez gecesi bu birleşme anına tanık olmak için gece boyu göğe bakarız. Benim yüreğimde hala kötülük olacak ki ben henüz göremedim ama bir gün göreceğim.
Gençleşelim güzelleşelim ya Hızır...
Hıdırellez günü kırlardan toplanan toplanan çiçekleri kaynatarak suyunu içmek bütün hastalıklara şifa sayılmakta, bu sudan kırk gün boyunca güneş doğmadan göze sürmenin gençlik, güzellik ve zindelik vereceğine inanılmaktadır.
Sayfa 156Kitabı okudu
Reklam
Hızır Farslardan, İlyas Israiloğullarından olup yılda bir defa bir araya gelirler. Kur'ân-ı Kerîm yeryüzünde baki kaldıkça her ikisi de yaşamaya devam edecektir. Hızır ve İlyas her yıl Ramazan ayında Beytü'l Makdis'te oruç tutarlar. Aynı şekilde her yıl hacca giderek zemzem suyundan içerler. Bu, onların yıllık su ihtiyaçları için yeterlidir. Bir başka rivayete göreyse yılda bir defa değil her gece Zü'l-Karneyn'in Ye'cuc ve Me'cuc kavimleri arasına inşa ettiği duvarın dibinde buluşurlarmış... Böylece uzayıp gider biraz Gılgamış biraz İskendername biraz Danişmendname biraz Battalname biraz Dedem Korkut...