Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

College de France'da Sekiz Ders

İslam ve Din Bilimleri

Jacques Waardenburg

İslam ve Din Bilimleri Gönderileri

İslam ve Din Bilimleri kitaplarını, İslam ve Din Bilimleri sözleri ve alıntılarını, İslam ve Din Bilimleri yazarlarını, İslam ve Din Bilimleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslâm, birçok peygamber ve din tanısa da çeşitli vahiylerin ağırlığını tespit etme zarureti ortadan kalkmamaktadır. Şii gelenekten gelen yazar, Şii teolojinin (Kelam) Sünni gelenek ve sufi mistikten daha geniş bir “vahiy” kavramına dayandığı hususunda ısrar etmektedir. Şia, Tanrının doğrudan (vahiy) ve dolaylı (özel dinî tecrübeler) işaretlerine daha büyük bir itibar göstermektedir.
Reklam
Kur’ânî verilere uygun olarak bütün yazarlar İsa’nın asıl görevinin, birtakım emir ve yasaklarını azalttığı (Âli İmran 3/50) Tevrat’ı tasdik etmekle birlikte İncil’i tebliğ etmekten ibaret olduğu konusunda hemfikirdir. Bu İncil iman ile Şeraitın (Zuhruf 43/63) ilişkileri meselesini aydınlatmakta ve İsa’nın öğrencileri tarafından ve aynı zamanda bunlardan sonra gelen Hıristiyanlar (İncil ehli, Maide 5/47) tarafından takip edilmelidir. Kur’ân’a göre İsa’nın –dolayısıyla da İncil’in- mesajı tam olarak saf bir monoteizmin mesajı, yani Tanrının temel hakikatidir.
Sayfa 201Kitabı okudu
İslâm’ın ne şekilde inşa edildiği, bize bazı tecrübelere ve bunların Müslüman çevrelerde “anlamlandırılmasına” ilişkin bilgiler sunmaktadır. Örneğin İslâm, insanlığın somut problemlerinin çözümü olarak sunulabilmekte; ideal sosyal sistem ya da tek gerçek ideoloji gibi görünebilmektedir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Aslında kişinin Müslüman niteliği ya da bir hareketin veya bir topluluğun İslâmî niteliği her şeyden önce bir kimlik meselesidir. Belirleyici olan husus kendini algılama ve tanımlamadır.
Sayfa 108Kitabı okudu
Ayetler, ilahi vahiy ile beşerî düşüncenin buluşma noktalarını temsil etmektedir. Müslümanlar tarafından okunması, dinî yönelimlerine, yer ve dönemlere göre değişen işaretler ve semboller sistemi olarak İslâm’ı incelemek bizce İslâm’ı bir din olarak incelemenin en iyi formülünü oluşturmaktadır.
Reklam
Müslümanın hayatı temelde onu yönlendirmek üzere önüne konulan ve duruma göre Kur’ân’da, tabiatta, tarihte ya da kişisel bir düşüncede bulunan ayetler, işaretler veya sembollere göre düşünmek ve amel etmekten ibarettir.
İslâm’ı müstakil bir inceleme konusu olarak kabul edip, ona Batıya ait sosyal, moral, manevi ya da estetik kriterlere göre yaklaşmayan bir araştırmanın nitelikleri neler olmalıdır? İslâmî verileri salt maddi veya salt manevi, pozitivist ya da idealist bir süzgeç aracılığıyla okuma eğilimine nasıl engel olunmalıdır?
İki dünya savaşı arasında İslâm dünyadaki ikinci din, zengin ve üstelik çok önemli bir siyasi potansiyele sahip bir din olarak ortaya çıkmıştır. Müslüman ülkelerin bağımsızlık mücadelesi ve maiyetindeki ihtilaller, Yakın Doğu’daki ve Hint-Pakistan alt kıtasındaki çatışmalar ve özellikle de “İslâmî” hareketler, 1979 yılındaki İran devrimi İslâm’ın muazzam hareket kapasitesini açığa vurmuştur. İslâm, zihinleri değişime uğratabileceğini ve müntesiplerine yeni evrenleri açabileceğini göstermiştir. En azından görünürde şartlı ittifakların ötesinde İslâm dünyası kendi işbirliği, ekonomik ve sosyo-politik şebekelerini oluşturmaktadır. Bu ülkelerin geleceği Batı’nın kontrol alanı dışına çıkmakta ve gitgide tahmin edilemez hâle gelmektedir.
Ele aldığı gerçeklikleri yargılamak araştırmacıya düşmez.
Reklam
Yaşanılan İslâm ise müminlerin gündelik hayatlarını oluşturan ve böylece de meşru ve dolayısıyla da İslâmî kabul edilen hayat tarzlarını, uygulamaları ve adetleri içermektedir.
Normatif İslâm, otoritesi birçok Müslüman grubun kültürel farklılıklarını aşan talimatlar, normlar ve değerler bütünü olarak görünmektedir.
“İslâm”ı incelerken biz bir inanç ve bir din, dini ve sosyal bir aidiyet sistemi ve toplumsal bir teşkilat tarzı ile ilgilenmekteyiz. Bu bakımdan İslâm terimin İslâmî anlamı ile bir dindir, yani Batı’nın genellikle “dini” diye nitelendirdiği şeyden daha geniş bir gerçekliğe uygulanmaktadır.
Din bilimleri tek bir hedefe tâbidir: bilmek ve anlamak.
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.