Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam ve Modern İnsanın Çıkmazı

Seyyid Hüseyin Nasr

İslam ve Modern İnsanın Çıkmazı Gönderileri

İslam ve Modern İnsanın Çıkmazı kitaplarını, İslam ve Modern İnsanın Çıkmazı sözleri ve alıntılarını, İslam ve Modern İnsanın Çıkmazı yazarlarını, İslam ve Modern İnsanın Çıkmazı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İki rakip eğitim sisteminin yarattığı doğal savaş alanının içine düşen çağdaş Müslüman, hem eğitim görmek isteyen bir birey, hem de çocuğuna okul seçmek isteyen bir anne baba olarak şaşırmış bir haldedir.
Diğer yanda ise Çağdaş Müslüman, hemen hepsi zihninde taşıdığı İslâmî ilkelerin tümüyle anti tezi olan, bu dünya görüşüne tamamen zıt modern Batı Medeniyeti'nin temel varsayımlarını; ya insanı Semâvî olana isyan içinde bir yaratık ya da bütün olarak insanlığı, insanın gerçek doğasına yakışan hiçbir onurunun bulunmadığı bir karınca gürûhu olarak kabul etmeye dayalı bir yığın felsefe görülmektedir.
Reklam
Çağdaş Müslüman, kendi içinde ruhunu sağlam ve sağlıklı tutabilmek, dışarıda ise, atalarının koruması ve gelecek kuşaklara devretmesi beklentisiyle kendisine miras bıraktığı muhteşem manevî ve sanatsal mirasa sahip çıkabilmek için sürekli bir mücadele (cihat) içerisinde bulunmalı, bulunabilmelidir.
Her insanda södürülemez bir yıldız vardır, Ölümsüzlük içinde ayrıştırılması için başvurulan bir öz; Benliğin aydınlık sahasında sonsuza kadar görülen bir yıldız. İnsan bu yıldızı, geçici bağlarından hakikatle, ibadetle ve faziletle, evet, yalnızca bunlarla kurtarabilir.
Sayfa 33 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Şu anda ise tek ümidi, artık isyancı bir yaratık olmayı bırakıp, hem Gök'le hem de yerle barışmak ve kendisini İlâhî Olan'a teslim etmekte yatıyor. Bu da, sözcüğün bugünkü anlamıyla "modern" olmayı bırakmak ve ölüp, yeniden doğmak demektir.
Sayfa 33 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Böylesi bir bilim çoğu kez, mutlak cehâletten bile daha tehlikelidir; evet bilgisizlik büyük tehlikedir; ancak bilgi ve hikmet maskesi takan bilgi, çok daha tehlikelidir.
Sayfa 29 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İnsan beden, nefs ve kalb'den oluşur; bu sonuncusu insanın üstündedir ve aynı zamanda varlığının merkezindedir.
Sayfa 27 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Kur'ân gibi kutsal kitaplar, diğer anlam düzeylerinin yanı sıra, bu insan doğası kavramını görkemli bir biçimde vurgulayan insan ruhunun tarihiyle de doludurlar. Bu nedenledir ki, tüm kutsal kitaplarda insanın önüne konulan hedef her zaman ölçüyü bilmek ve ölçüye, insanın kalıcı ve ilk doğasına, 'fıtrat'a dönmek olmuştur.
Sayfa 26 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Oysa, bugün gözlemlediğimiz en hayatî değişim, insanın kendi kalıcı doğasına an be an yabancılaşmakta olduğu ve bu doğayı unutma noktasına geldiğidir; öyle ki bu, geçici değil, bu yolu seçen insan üzerinde bir afet etkisi yapacak özellikte bir unutkanlık. Tabii ki bu, 'nesnel' bilimsel yöntemlerin kesinlikle inceleyemeyeceği bir değişimdir.
Sayfa 26 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Allah; Nihai Gerçeklik, hem İçte Olan (el-Bâtın), hem de Dışta Olan (ez-Zâhir)dır; Merkez'dir ve Çevre'dir. Dindar insan Allah'ı Bâtın olarak görür; Ruh dünyasına bütünüyle vurdumduymaz olan lâik insan ise yalnızca Zâhir'i görür. Fakat tabii ki Merkez hakkında en ufak bilgiye sahip olmadığı için, bu zâhirin de Merkez'in ya da İlâhî Olan'ın bir tezâhürü olduğunu kavrayamaz. Bu yüzden de parçalı bilgisi; çevrenin veya kenarın tümünü ve dolayısıyla Merkez'i kuşatamayacaktır.
Sayfa 22 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
62 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.