Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sosyolojik Bir Persfektif

İslâmcılığın Türkiye Seyri

Elisabeth Özdalga

İslâmcılığın Türkiye Seyri Gönderileri

İslâmcılığın Türkiye Seyri kitaplarını, İslâmcılığın Türkiye Seyri sözleri ve alıntılarını, İslâmcılığın Türkiye Seyri yazarlarını, İslâmcılığın Türkiye Seyri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reform gemileri, açık denizlere yönelmek ve güçlü rüzgarlar yakalamaya çalışmak yerine, yelkenlerin indirildiği ve yüce ruhların dizginlendiği durgun sularda zapt edilir.
İşte insanın kafasının içi tahıl dolu olunca
İslamcılar imam hatip okullarını kadınlar için eğitim, belki de bir meslek edinme yolu olarak görürken, laikler orada sadece örtünen ve böyle yaparak kendi özgürlükleri ve kurtuluşlarına set çeken kadınlar görürler.
Reklam
Arap alfabesini kaldırmak, aynı zamanda Türk halkını Kur'an'ın dilinden koparma amacına da hizmet etti. Bu, laikliğin, yeni eğitim programının temel taşlarından biri olduğunu ortaya çıkardı. Kültürel reformlar, dini devletin denetimi altına sokmayı amaçlayan reformlarla sıkıca bütünleştirildi. Halifelik 1924'te kaldırıldı ve 1928'te İslam'ı devletin dini olarak kabul eden Cumhuriyetin ilk anayasasının ikinci maddesi, değiştirilerek, din ve devlet işlerinin ayrılması ilkesi getirildi. 1937'de laiklik ilkesi anayasaya dahil edildi. 1927'de din dersleri okul müfredatından çıkarıldı ve 1933'te teologlar, imamlar ve hatiplerin eğitimi, öğrenci yetersizliği nedeniyle sona erdi. Arapça ve Farsça 1929'da müfredattan çıkarıldı.
316 syf.
9/10 puan verdi
·
31 günde okudu
Bu kitapta yazar, 1980'den sonraki dönemde Türkiye'de İslam dininin seyrettiği tutumları incelemiştir. Yazar bu eserin de değişik yerlerde İngilizce ve İsveççe yayınlanan makalelerinin Türkçe çevirilerini sunmuştur. Türkiye'deki din kavramının toplumda olan etkisini sosyolojik olarak incelemiştir. Böylece Türk toplumda ki din olgusunu açıklamaya çalışmıştır. Türkiye'nin sorunlu siyasal ve sosyal yapısı yazarın bu alana eğilmesini sağlamıştır. Yazar olaylara karşı objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla yaklaşmaya çalışmıştır. Yazar eserini tematik olarak dört kısıma ayırmıştır. Bu kitabın Türkiye'de çok değinilmeyen bir alanda farklı bir metotla sunulması onu oldukça ilgi çekici kılmıştır. Dili akıcı ve anlaşılır bir üsluptadır. Kitapta daha çok İslamiyetçi yaklaşımın kurumsal sorunları üzerinde durulmuştur. Sorunların tarafsız bir tutumla nasıl göründüğüne bakmamız sağlanmaya çalışılmıştır. Türk toplumunun sosyolojik bir perspektifini çizmeye çalışan yazar bunu başarılı bir şekilde eserine yansıtmıştır.
İslâmcılığın Türkiye Seyri
İslâmcılığın Türkiye SeyriElisabeth Özdalga · İletişim Yayıncılık · 201310 okunma