Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam'da Bilim ve Teknik

Fuat Sezgin

İslam'da Bilim ve Teknik Gönderileri

İslam'da Bilim ve Teknik kitaplarını, İslam'da Bilim ve Teknik sözleri ve alıntılarını, İslam'da Bilim ve Teknik yazarlarını, İslam'da Bilim ve Teknik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1121 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
İslam'da Bilim ve Teknik - Fuad Sezgin
İncelemede önce yazarın kim olduğunu anlatacağım; ardından, modernist bilim tarihine bir eleştiri yapacağız; daha sonra kitabın içeriğinden bahsedeceğiz; ve son olarak, Müslümanların bilim yapmasının önündeki birkaç gereklilikten bahsedip yazıyı kapatacağım: Fuad Sezgin hoca, ömrünün son günlerine kadar, İslam tarihi alanında Müslümanların bilime
İslam'da Bilim ve Teknik
İslam'da Bilim ve TeknikFuat Sezgin · Tüba Yayınları · 200733 okunma
Cābir’in daha önceki büyük külliyatı olmaksızın, bence er-Rāzī’nin eserlerinde tanıdığımız kimya bilimi düşünülemezdi. Er-Rāzī’nin eserleri de, Cābir’inkiler gibi, kimya ile uğraşı sürecine ve 17. yüzyılda Avrupa’daki yeni bir gelişim basamağına doğru hareket sürecine kesin bir etkide bulunmuştur.
Reklam
Otto Werner’in Leonardo da Vinci’nin fiziği hakkındaki 1910 tarihli bilimsel bir incelemesinde, Kemāleddīn’in eserinin Avrupa’da tanınmış ve Leonardo tarafından kullanılmış olması gerektiği tahminine ulaşması oldukça anlamlıdır.
El-Bīrūnī, geçen yüzyılın yetmişli yıllarından itibaren ancak bilinen ve 1985 yılından beri edisyonu yapılmış ve Fransızca’ya çevrilmiş olan «Astronominin Anahtarları» (Maḳālīd ʿİlm el-Heyʾe) adlı kitabında küresel astronominin dört veri öğretisine ilişkin daha önceleri yapılan çabaların belirli bir tarihi sunumunu vermekte ve bu yönde İslam dünyasının doğusunda ulaşılan bilgi seviyesi hakkında berrak bir tasavvur aktarmaktadır. «Tanjant teoremi» anlamındaki eş-şekl eẓ-ẓıllī nitelemesi el-Bīrūnī’den gelmektedir.
Luckey şöyle yazmakta: «İslam dünyasındaki matematikçilerin gerçekten devrim yaratan bağımsız başarısı, 1000 yılı civarında küresel üçgenin kenarlarının ve açılarının fonksiyonları arasında formüllerin kurulmuş olmasıdır, özellikle küresel sinüs teoremi.
Dairenin ve düz çizgilerin üçüncü dereceden denklemlerde yetersizliği düşüncesi ilk olarak ʿÖmer el-Ḫayyām tarafından dile getirilmiştir, Avrupa’da ancak 1637 yılında René Descartes tarafından tekrar formule edilmiş ve sonunda P.L. Wantzel (1837) tarafından kanıtlanmıştır.
Reklam
İslam dünyası astronomları, sürekli olarak gökyüzü gözlemlemelerinin sonucu olarak başka önemli sonuçlara da ulaşmışlardır. İbrāhīm b. Sinān b. Sābit (296-335/909-946 yılları arasında yaşamıştır) bilindiği kadarıyla, ekliptik eğimin sabit olmadığı görüşüne ulaşan ilk kişidir.
Osmanlılar İslam dünyasının büyük bir bölümünde önderliği ele geçirdiler. Bütün genişleme girişimlerinde Osmanlılar, devletleri içerisinde eğitim ve bilime özen göstermeyi ihmal etmediler ve burada 16. yüzyılın bitimine kadar bilimsel yaratıcılık eksik olmadı.
85 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.