Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslamdan Dönenler ve Yalancı Peygamberler

Bahriye Üçok

İslamdan Dönenler ve Yalancı Peygamberler Sözleri ve Alıntıları

İslamdan Dönenler ve Yalancı Peygamberler sözleri ve alıntılarını, İslamdan Dönenler ve Yalancı Peygamberler kitap alıntılarını, İslamdan Dönenler ve Yalancı Peygamberler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Araplarda kahinlerin verdikleri hükümler itirazsız kabul edilirdi. Bunların halk üzerindeki nüfuzları çok büyüktü ve onların bu nüfuzları çok kere kendi kabilelerinin sınırlarını aşmıştı.
Sayfa 55 - Cem YayıneviKitabı okudu
Esved, Tuleyha, Secah ve Müseylime gibi yalancı elçilerin, çok sayıda ve oldukça nüfuslu insanlar tarafından tanınmış olmalarının sebepleri arasında kabile asabiyeti ve kabile istiklaline bağlılık da yer almaktadır.
Sayfa 54 - Cem YayıneviKitabı okudu
Reklam
Cinlerin Cahiliye Devrindeki Konumu
"Araplar cinlere de inanır, bunları Allah'ın kızları sayarlardı. Bu inançta Arabistan ikliminin ve coğrafi durumunun tesirleri olsa gerektir. Cinler hayır ve şer işledikleri için onlara hürmet ve ibadet gerekirdi. Bunlar ekseriya bir taşın veya ağacın içini mesken tuttuklarından, o ağaç veya taşa ibadet edilirdi. Gene bu ağaç ve taşlardan bazı sesler işitildiğinden onlara kehanet atfedilirdi. Meselâ Lât, Uzza ve Menat'da böyle birer cin bulunur ve bunlar konuşurlardı. Bu işi tapınaklardaki kâhinlerin idare ettiklerini tahmin etmek güç değildir."
Araplarda kabileler arasında öteden beri rekabet eksik olmamıştır. Hatta bunu, kuvvetini kaybetmiş, zayıflamış bir halde zamanımızda bile görmek mümkündür.
Sayfa 52 - Cem YayıneviKitabı okudu
Medine şehri hem dini, hem siyasi bir merkez halini almaya başlamıştı. Bunun tabi bir sonucu olarak iktisadi bakımdan da bu şehrin önemi artmıştı; çünkü islam'ın şartlarından birisi olan zekat ve savaşlardan elde edilen ganimetler gene Medine'de toplanıyordu. Bu, öteki büyük kabilelerin, bilhassa Temim ve Hanife kabilelerinin tamamının kıskançlığına mucip oluyordu.
Sayfa 52 - Cem YayıneviKitabı okudu
Elçi Muhammed'in vefatı üzerine her tarafta baş gösteren ayrılma ve isyanlar zekat vermek istemeyen kabilelerin işine gelmiş, bu suretle de Medine'ye gönderilmek için hazırlanan zekat develeri yeniden eski sahiplerine iade edilmiş veya kabile şeflerine teslim edilmişti.
Sayfa 54 - Cem YayıneviKitabı okudu
Reklam
Ebnalar.
Yemen'de o sırada Ebnalar hakimdi. Habeş boyunduruğundan kurtulmak için İranlıları yardıma çağırmış olan Yemenliler, bu sefer de yıllarca süren İran boyunduruğu altında yaşamaya mecbur kalmışlardı. İşte bu İranlılarla Yemen'deki Arapların kaynaşmasından meydana gelen yeni nesle Ebna adı verilmiştir.
Makrizî'nin "en-Nizave't-tehâsüm fi ma beyne Beni Ümeyye ve Beni Haşim" adlı kitabı da başından sonuna kadar Emevi ve Haşimi kolları arasında yıllarca sürüp giden bu kabile rekabetini anlatmaktadır.
Sayfa 53 - Cem YayıneviKitabı okudu
Elçilik iddiasında bulunan Esved ül-Ansi, Tuleyha, Secah, Müseylime mensubu bulundukları kabilelerin en yüksek tabakasından idiler veya doğrudan doğruya bu kabilelerin başkanları idiler. Ayrıca kahindiler de.
Sayfa 55 - Cem YayıneviKitabı okudu
Araplar Kureyş'ten çıkan elçiye tabi olmaktansa, kendi kabileleri arasından çıkıp elçilik iddia eden birinin göstereceği yolda yürümeyi daha uygun görecek kadar bu hususta ileri gidiyorlardı.
Sayfa 53 - Cem YayıneviKitabı okudu
87 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.