Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Devleti'nin Son Döneminde Kimlik, Devlet, İnanç ve Cemaatin Yeniden Yapılandırılması

İslamın Siyasallaşması

Kemal H. Karpat

İslamın Siyasallaşması Sözleri ve Alıntıları

İslamın Siyasallaşması sözleri ve alıntılarını, İslamın Siyasallaşması kitap alıntılarını, İslamın Siyasallaşması en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ayşe Sultan'a göre, Abdülhamid'in dört kadıefendisi yani nikâhlı karısı ve sekiz ikbali yani gözdesi vardı. Çok şehvetli bir adam olan Abdülhamid'in birçok da cariyesi ve şu veya bu şekilde aşk ilişkileri olmuştur.
Sayfa 299 - Bkz. Ayşe Osmanoğlu, Babam Abdülhamid (hatıralarım)Kitabı okudu
Pan-İslâmcılık teriminin kendisi bile gayri-İslâmi'ydi.
Reklam
Bireysel siyasi özgürlük kavramı 1878'e kadar Müslümanlar için hemen hemen anlamsızdı; fakat halkın gittikçe daha büyük bir kısmı okuma yazmayı öğrenip liderlerinin kabiliyetsizliğini fark edince bu fikir giderek genelleşti ve insanların içine sindi.
Sayfa 229Kitabı okudu
Müslüman mültecilerin acıklı durumu Abdülhamid'in müminlerle dayanışma duygusunu pekiştirmiş ve dindar mizacını siyasallaştırarak halife olarak mevkiini global ve misyonervari bir boyut içinde görmesini sağlamıştır.
Sayfa 329Kitabı okudu
Sultan Abdülhamid ve dinsel uyanışçılar dinin, toplumun ve devletin hayatiyetini canlandırmanın peşindeydiler, ama bunu yapmakla İslâm'ı bir ideolojiye dönüştürdüler.
Şunu da belirtmek gerekir ki, ilk milli müze - bugün Türkiye'nin başlıca arkeoloji müzesi-de Abdülhamid zamanında ünlü Osman Hamdi Bey tarafından açılmıştır.
Sayfa 312Kitabı okudu
Reklam
Kızına göre, Abdülhamid sık sık "din ve bilim ikisi de birer inançtır" dermiş. Sultan bununla belki farkına varmadan birinin ötekinin yerine ikame edilebileceğini söylemek istemiştir.
Sayfa 320Kitabı okudu
Ordu için senelik harcama 7.483.000 lira kadardı ve bu da 1897'de 18.927.000 lira olan toplam bütçenin neredeyse yarısıydı. Duyun-u Umumiye'de 6.483.000 lira isteyince, ekonomik kalkınmaya çok az para kalıyordu.
Sayfa 315Kitabı okudu
"Abdülhamid Tanzimat reformlarından hiçbirini askıya almamış veya ilga etmemiştir. Aslında, seleflerinden çok daha kapsamlı reform planları hazırlamıştır."
Sayfa 286 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Modern eğitim sistemi Abdülhamid'in saltanatı döneminde hızla gelişmesi ve kitlelere yayılması, medreselerin daha da yozlaşmasına yolaçtı, ama bu arada Abdülhamid bu geleneksel okulları ayakta tutmak ve hattâ canlandırmak için elinden geleni yaptı."
Sayfa 161 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
124 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.