Osmanlı Devleti'nin Son Döneminde Kimlik, Devlet, İnanç ve Cemaatin Yeniden Yapılandırılması

İslamın Siyasallaşması

Kemal H. Karpat

İslamın Siyasallaşması Sözleri ve Alıntıları

İslamın Siyasallaşması sözleri ve alıntılarını, İslamın Siyasallaşması kitap alıntılarını, İslamın Siyasallaşması en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslamcı Uyanış: İslâmcılığın (Pan-İslâmizm ) Popüler Kökenleri
Cihad sadece kişisel bir ruhanî yücelme çabası değil, aynı zamanda fitneye, yani imandan sapmaya ve yozlaşmaya karşı ve nihaî olarak da, ister yabancı işgalciler ister Müslüman hükümdarlar söz konusu olsun, buna sebep olanlara karşı bir mücadeledir.
Sayfa 67 - Çev:Şiar Yalçın, İstanbul, 2019
"Ali Suavi, Osmanlı ve Müslüman toplumlarına musallat olan tembelliği ve kayıtsızlığı suçlamış, açık ve sade bir Türkçeyi ve Latin alfabesinin kabulünü savunmuştur."
Reklam
Bu kitap, İngilizce “giriş”te belirttiğim gibi, mesleki hayatım boyunca zihnimde yoğrulmuştur. Aslında kitap Osmanlı’nın son yarım yüzyıl tarihi üzerine sosyo-politik kavramlar ve şahsi görüş ve sezgilerimden örülmüş bir arayıştır. Arayış, Türklerin yani Osmanlıların nasıl modern millet hâline dönüştüklerini anlamak ve anlatmaktır. Başka deyimle benim yapmak istediğim, bugün Türkiye sınırları içinde yaşayan ve eski isim altında yeni bir siyasi ve kültürel kimlikle ortaya çıkan modern Türk milletinin nasıl oluştuğudur. Aslında “oluş” olayını “değişme” “evrim” (tekâmül) olarak ifade etmek daha doğru olur. Bu oluş iki sosyo-politik varlığın yani “devlet” ve “millet”in (toplumun) yeni şekillere bürünerek aralarındaki ilişkileri yeni bir düzene sokmakla gerçekleşmiştir. Devlet, bir otorite örgütü olarak belirli bir bürokrasinin idaresinde hem kendini ekonomik bakımdan vergi yoluyla destekleyecek hem de savunması için askeri güç (ordu) temin edecek bir topluluğa ihtiyaç gösteren bir kurumdur.
106 öğeden 121 ile 106 arasındakiler gösteriliyor.