Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslamın Yayılış Tarihi

Thomas Walker Arnold

İslamın Yayılış Tarihi Gönderileri

İslamın Yayılış Tarihi kitaplarını, İslamın Yayılış Tarihi sözleri ve alıntılarını, İslamın Yayılış Tarihi yazarlarını, İslamın Yayılış Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
446 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
44 günde okudu
"Biraz uzun sürdü ancak sonunda İslam'ın Yayılış Tarihi eserini bitirdik hamdolsun. Eser İslam tarihinde tebliğ ve irşad faaliyetlerinin nasıl ve kimler tarafından, ne şekilde yapıldığını, tebliğcilerin mühtedi kazanma yollarını, bu faaliyetler sırasında halkların ne şekilde İslam'a girdikleri, İslam'a girerken devletlerin yöneticilerinin tavır ve hareketleri gibi birçok noktaya temas ediyor. Kitap kaynak bakımından oldukça zengin. Yazarın da objektife yakın bakış açısı, kaynak bolluğu ile birleşince eseri çoğunlukla tutarlı bir hale getiriyor. 10 üzerinden 10 verebileceğim bir eser. Tebliğ faaliyetlerinin tarihi açısından okunmaya değer yapıtların başında gelebilecek bir kitap."
İslamın Yayılış Tarihi
İslamın Yayılış TarihiThomas Walker Arnold · Kapı Yayınları · 20222 okunma
"İslâmiyet'in propagandacılığı, özellikle tayin edilmiş bir ruhban heyeti tarafından yönetilmez. Her Müslüman fert, kendi başına faal bir tebliğcidir."
Reklam
2. Haçlı seferinde bozguna uğrayan birliklerin Antalya'ya çekilmesi sonucu Türklerin Antalya'da bu birliklerin olduğunu haber alması üzerine Odo de Diogilo adlı rahip Türklerin şehre gelişini ve yaptıklarını şöyle anlatır: "Türkler bu çaresizlerin yaralarına baktı ve büyük bir cömertlikle ihtiyaçlarını karşıladı; hatta bazı Müslümanlar, Rumların tehdit ve hile ile hacılardan koparmış olduğu Fransız sikkelerini satın alarak, ihtiyaç sahibi Haçlılara verdi. Aynı dinden olmayanların bu merhametli davranışlarıyla, dindaşları olan ve kendilerini zorla hizmet ettiren, döven, dolandıran Rumların hareketleri Haçlı hacıların gözünde öyle bir karşılaştırmaya sebep oldu ki, bunlardan pek çoğu isteyerek Müslüman kurtarıcıların dinini kabul etti. Eski vakanüvislerden Odo de Diogilo bu münasebetle aşağıdaki açıklamada bulunmuştur: "Kendilerine karşı çok acımasızca davranan dindaşlarından kaçarak, inançsız kabul edilen fakat kendilerine yumuşakça ve şefkatle davrananların arasına güvenle girdiler ve duyduğumuza göre Türkler çekilirken, üç bin kadarı onlara katılmıştır. Ah merhamet, her türlü ihanetten daha zalimsin! Müslümanlar onlara ekmek verdiler ve fakat dinlerini gasp ettiler. Gerçekten Müslümanlar, bunların yerine getirdiği hizmetle yetinerek, hiçbirini dinlerini terk etmeye zorlamamıştı."
"Zamanın şartları yeni siyasî oluşumlar ortaya çıkarmaya ne kadar uygun görünmüş olursa olsun, Hz. Muhammed(a.s.) o zamanki toplumu, dinî telkinlerinin kabulüne hazır ve kalplerinde henüz olgunlaşmamış arzuları orta- ya çıkaracak sesi bekler bir hâlde bulmadı. İşte böyle bir bekleyiş ruhu, Araplarda ve hatta Muhammedî girişimlerin en fazla yöneldiği ortalama Arabistan halkında yoktu. Bunlar bir mürşidin, hele ki hiç anlamadıkları "Resûlullah" unvanına sahip bir mürşidin tebliğini kabule hiç de hazır değillerdi." Not:Kitapta ("a.s.", "s.a.s" ve "s.a.v.") gibi kavramlar yer almadığı için bu kavramlar alıntıyla şahsım tarafından eklenmektedir.
Sayfa 48 - KapıKitabı okudu