24 Aralık 2024
Dorlion Yayınları
Türler:

2021 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2021 11:13
Theophile Gautier Fransız şair, oyun yazarı, romancı, gazeteci ve edebiyat eleştirmeni. Parnasizmin kurucusudur. (wikipedia) NOT:Kitabın orjinal isminde "dünyanın en güzel şehri" olarak belirtilmiş bir başlığı yok. Türkçeye çeviren kişi tarafından bu ibare eklenmiş olabilir kanaatindeyim. Çünkü kitapta genel olarak böyle bir şehrin anlatıldığı hissine sahip olamadım. Belki bir satış stratejisidir belki ben yazarı çok yüzeysel algılamış olabilirim. Bilemiyorum. Neyse. Seyyah kitapta olayları başlılar halinde anlatıyor. Ramazan gecelerini, kahvehanelerini, dükkanlarını, çarşılarını, mezarlıklarını, mevlevihane ve dervişlerini, Sultan'ın cuma selamlığını, Türk yemeklerini, surlarını, hamamlarını, yangınları, sarayı, at meydanını başlıklar halinde anlatıyor. Bir sanatçının entelektüel tavrı ve Fransızlara özgü kibri, meraklı bir sanatçının betimleme ve bakış açısıyla bir çok çıkarımda bulunuyor. Genel hatlardan sıyrılıp biraz da içeriğe bakmak gerekirse Dünyayı gezmekten keyif alan bir seyyah. Kitap, Doğu'nun mistik yanlarını, toz bulutu içindeki efsanevi kültür zenginliğini görmek için büyük bir iştahla İstanbul'a doğru deniz yolculuğu ile başlar. Malta, Siros, İzmir ve Çanakkale'ye uğrayarak İstanbul Küçük Meydan'a gelir. Deniz yolculuğu sırasında uğradığı bu ada ve liman şehirşeri hakkındaki gözlemlerini, sanat ve mitoloji bilgilerini, kulaktan dolma efsanelerini anlatarak İstanbul'a varış yolculuğunu tamamlar. Eski İstanbul'u güzel hayal ederiz lakin biz bu kültürün insanları bize güzel, sıradan, normal gelen manzaralar, olgular, olaylar daha İstanbul'a gelir gelmez yazarın dikkatini çeker. Büyüleyici bir dikkatten ziyade, beklediği, görmeyi arzuladığı Doğu'nun aslında bir kargaşadan ibaret olduğunu, sanatsal olarak yetersizliğini ilerleyen sayfalarda betimler.
İstanbulTheophile Gautier · Profil Yayıncılık · 200717 okunma

Theophile GautierYazar · 8 kitap
Pierre Jules Théophile Gautier (30 Ağustos 1811 – 23 Ekim 1872) Fransız şair, oyun yazarı, romancı, gazeteci ve edebiyat eleştirmeni. Parnasizmin kurucusudur. Rioult’un atölyesinde resme çalışırken, arkadaş olduğu edebiyatçılarla, Romantiklerle Klasiklerin gerçek bir döğüş sergiledikleri Hernani gecesine karıştı (21 Şubat 1830) . Yazgısını belirleyen bu olayla resmi bırakarak edebiyata bağlandı, yaşam boyu bu çizgiyi sürdürdü. İlk aşamada başıboş ve sorumsuz bir sanatçılık bohemine daldı (Jeune France: Genç Fransız Kuşağı; romantik kuşağa nasıl katıldığını anlattı; Histoire du Romantisme öl.s. 1874) . İlk şiir kitabı umutsuz bir aşk söylencesini işledi. Albertos (1833) . Ardından sanatın sanattan başka amacı olmaması gerektiğini önsözünde savunduğu Mademoiselle de Maupin (1835) ile yaşam güçlükleri yüzünden kalemine daha kolay gelen gazete yazılarına bağlanmadan önce ikinci şiir kitabını derleyebildi: la Comedie de la Mort (Ölüm Güldürüsü) 1838. la Presse gazetesine hemen her konuda binlerce yazı verdi, çeşitli gezilerinin notlarını biriktirdi, ancak 1852’de önemli şiir derlemesini yayımlatabildi: Emaux et Camees (Mineler ve Akikler) . Bir tarihsel roman denemesi: le Roman de la Mamie (Mumyanın Romanı) 1858, döneminin tiyatro yaşamını ustaca sergileyen eleştirel incelemesi: Histoire de I Art-Dramatique Depuis Vingsing Ans (Tiyatro Sanatının Yirmi Beş Yıllık Öyküsü) 1858, ölümünden sonra çıkan Capitaine Farcasse romanının yazılış dönemi bilinmez, (1863) . Birçok sanat eleştirisi de bulunan Gautier, romantizmle parnasçılar arasında iki akıma da yakın bir yerde değerlendirilir.