Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mawlawilodges of Istanbul

İstanbul Mevlevihaneleri

Handan Dİzdarzade

İstanbul Mevlevihaneleri Sözleri ve Alıntıları

İstanbul Mevlevihaneleri sözleri ve alıntılarını, İstanbul Mevlevihaneleri kitap alıntılarını, İstanbul Mevlevihaneleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mevlâna, Şems'i yalnız Şam'da değil, hemen her yerde aratıyordu. Onu gördüğünü seyleyenlere müjdelikler veriyordu. Sultan Veled'in eşi Fatıma Hatun'un anlatımına göre, Sultan Veled, bir gece rüyasında Şems'i gördü. Şems, ona öldürüldüğü yeri anarak, "Şurada uyumuşuna. Beni al buradan" dedi. Bunun üzerine hemen uyanan Sultan Veled, kendine yakın öğrencilerini de yanına alıp, Şems'in kutsal bedenini rüyasında gördüğü kuyudan çıkardı. Şems Hazretlerinin çoktan sonsuz yolculuğuna yürümüş olduğunu gördüler. Gül suyu, güzel kokulu misk ve amber sürerek gömdüler. Menakıbü'l Arifin'e göre Mevlâna, Şems-i Tebrizî'nin şehadetinden sonra şu şiiri söylemiştir: "Kim dedi: O ebedi diri öldü? Kim dedi: Ümit güneşi söndü? Güneşe düşman olan dama çıktı, İki gözünü kapadı da güneş öldü, dedi. Bu şiiri okurken, Şems adının anlamının güneş olduğunu hatırlamak gerekir.
Sayfa 40 - İBB Kültür A.Ş. YayınlarıKitabı okudu
RUHSAL ANLANIDA SEMA "Allah” -adı Arapça Elif harfiyle yazılır. Bir rakamına benzeyen bu harf de, bir rakamı da Allah'ın tekliğini simgeler. Semazen, semaın başında kollarını çapraz bağlayıp ,elif harfi gibi dik durur. Semazenin ayağını yere sıkı basması, yeryüzünde de sağlam duruşunu gösterir. Sağ ayağının hareketiyle, bir eksen etrafında
Sayfa 109 - İBB Kültür AŞ YayınlarıKitabı okudu
Reklam
MEVLEVÎ NEZAKETİYLE AHLÂKIN BÜTÜNLEŞMESİ Mevlevî, beden ile ruhunu dengede tutan kişidir. Bu dengeyi ve tutarlı durumu kazanabilmek için, belirli bir eğitimden geçmek gerekirdi. Bu eğitim yeri ise, Mevlevîhanelerdi. Bu eğitimin ana kitabı, Mevlâna'nın Mesnevî'siydi. Mesnevî, Hazret-i Mevlâna'nın, Kur'ânı Kerîm'den aldığı ilhamla yazılmıştır. Beden ile ruhun dengesi için gerekenlere örnekler veren öyküler de içeriyordu. Mevlevîlik, insanı "ham” olarak alır. Amaç, onu "olgun insan”a dönüştürmektir. Ana hedef, kişiye, insanlara hizmetin büyük bir ibadet olduğu bilincini vermek, mükemmel insanı yetiştirmektir.
Sayfa 112 - İBB Kültür AŞ YayınlarıKitabı okudu