İzleniyorsunuz

Buğracan Tuğçin Güder
Mart 2025
İkinci Adam Yayınları

2025 3. kitabı
İnsanları izlemeyi seviyordu. İnsanların hayatlarında neler yaptıklarını görmeyi, onların yaşamlarına izinsizce bakınmayı seviyordu. Bu, ona tarif edilemez bir haz ve heyecan veriyordu. Beni etkileyen güzel bir kitap. Çok meraklandıran ve akıcı bir dille yazılmış. Soluksuz okudum diyebilirim. Yazarın kalemine sağlık
2025 50. kitabı
Merhaba sevgili kitap dostlarım bu kitapta saplantılı bir karakteri okuyacağız. İnsanı geren, rahatsız eden ve merakta bırakan bir kurgu. Çocukluğundan beri insanları izlemekten keyif alan ve izlemekle kalmayıp onların ne düşündüğünü de hayal edip kafasında bir profil çizmeyi seven bir insan. İnsanları izlemek onun için görmenin ötesinde bir anlam taşıyordu, İnsanların hayatına gizlice dahil olmanın ve onun üzerinde bir hakimiyet kurmanın en güçlü yoluydu. Kendi hayatındaki boşluklar onu insanları gizli gizli izlemeye hatta gizli gizli müdahale etmeye itmişti. Karakterin yaptıkları ve düşündükleri gerçekten kan dondurucu, insanları gizlice izleyip onlara zarar vermek bildiğim kadarıyla bir hastalık belirtisi yani gizlice izleme (voyeurism ), sadizim gibi kişilik bozukluğu belirtileri. İnsanları izliyor izlemekle yetinmiyor daha derine inmek ve en sığınmasız anlarını tamamen ele geçirmek için onların hayatlarına gizli gizli müdahalelerde bulunuyordu ve insanları Manipüle ediyordu. Bu saplantı önce çevresinde yani karşı Apartmanında başladı daha sonraları da daha geniş çaplı bir kaosa dönüştü. Derin araştırmalar yaparak, planlar kurarak uygulamaya geçiyordu hep. Her adımda bir tık daha ileriye gitmesini inanın dehşetle okudum. Fakat bunların yanında sürekli bir iç çatışma, kriz anları yaşıyordu yani ne yaparsa yapsın içindeki boşluğu bir türlü dolduramıyordu. Saplantılı bir karakterin iç dünyasını ve psikolojisini okuyucuya yansıtan farklı bir kurguydu. Psikolojik gerilim tarzında kitaplar okumayı seviyorsanız tavsiye ederim. Olayların hızlı geliştiğini ve kitabı kısa bulduğumu da belirtmek isterim. Daha uzun ve gerilimin daha fazla olduğu halini okumak isterdim. Yine de kısa olmasına rağmen farklı ve akıcı bir kurgu olmuş. Ayrıca Bu kitabı bana önerdiği için
2025 70. kitabı
“İzlediği her insana kendi zihninde bir hikaye yazıyordu.” “Gizlice izlemek, sadece görmenin ötesinde bir anlam taşıyordu. Bu, bir insanın hayatına gizlice dahil olmanın ve onun üzerinde bir hakimiyet kurmanın en güçlü yoluydu.” Merhabalar ne okudum ben yahu dediğim bir kitapla geldim. İzleyici, saplantılı bir karakterin zamanla nasıl bu hale geldiği anlatılıyor. Okurken de düşünmeden edemedim. Böyle karakterler umarım çevremde yoktur. Çünkü çok rahatsız edici. Düşünsene izlendiğini ama bu izlenme normal bir izlenme değil. Her detayı ince ayrıntısına kadar planmış. Çok ürkütücü değil mi? Kitapta karakterin bir ismi yok. Ama izlemeyi çok seviyor ve insanların yaşantılarını ve duygularını izlemeyi seven bir karakter. Bu karakterlerden kendine hikaye çıkarmayı seviyor. Mesela düşünsene karşı apartmanda seni biri sürekli izliyor ve senin her detayını biliyor. Ve bunla ilgili kafasınca bir kurgu yazıyor ve uyguluyor. Her açıdan ilginç bir kitaptı. Yok ya bu karakter çok esrarengiz. Yaptığı uyguladığı planlar okunmaya değer. Sayfa sayısı çok az ve akıcı bir şekilde ilerledi. Ki zaten sonu ne olacak diye de bırakmak istemiyorsun. Her bir olayda daha da üst seviye bir merak uyandırdı. Değişik esrarengiz okumalar seviyorsanız okuyun.
İzleyici
2025 116. kitabı
Okunma: 30 Mart 2025 21:35
Herkese iyi akşamlar Bugün oldukça farklı kurguya sahip bir kitap ile karşınızdayım. Kitap o kadar akıcı ki açmanız ile bitirip kapatmamız bir oluyor. Bazı yerlerde olaylar tekrara düşse de pek rahatsız etmiyor. Kitap daha fazla ne olabilir dediğiniz noktada size hep daha fazlasını gösteriyor. Tür olarak modernizm ve distopya karışımı diyebilirim. Ana karakterimizin net bir ismi yok o hep izleyen kişi yani izleyici. İnsanları hep yönetmek isteyen, kıvrak zekasıyla tüm şüphelerden soyutlanan bir karakter. İzleyici insanların yaşamını izleyen ve onların ne yaptığını hep merak eden biri. İlkokulda sınıfın sessiz çocuğunu yöneterek başladığı maceraya bir binanın tüm sakinlerini kaosa sürüklemesi ile devam ediyor. Ya yer okuyucuya da planlarını önceden anlatması benim beğendiğim kısımlardan. Bu farklı kitaba mutlaka bir şans verin keyifli okumalar dilerim
Alıntı
2025 14. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2025 21:49
Bu kitap nasıl anlatılır bilemedim çok başka bir kitap. Biraz “you” dizisini anımsattı bana. Ama orda ki Jo bir sürü c*nayet işlemesine rağmen daha duygusal sebeplere bağlıyordu yaptıklarını oysa bu kitaptaki karakterde duygusallık asla yok. Tamamen içi kötülük ve öfke ile dolu. Sürekli insanlara kötülük yapma derdinde. Kimi nasıl üzeceğini de çok iyi biliyor. Çünkü çok iyi bir gözlemci ve sürekli insanları izliyor. Bu şekilde insanların davranışlarıyla insanları çözümlüyor. Kitabı okurken kendimce karakterin psikolojik tahlillerini yapma gereği duydum. Acaba çocukken ne yaşadı bu insan diye düşündüm. Bi insan neden bu kadar kötü olabilir ve neden her yaptığı kötülüğün bir öncekinin üstüne çıkarmaya çalışabilir, diye düşünmeden edemedim. Artık perdelerimi sürekli kapalı tutuyorum. beni de bu kitaptaki gibi izleyen biri olmasın diye. Allahım hiç kimsenin yoluna böyle birini çıkarmasın. Şimdiye kadar en sevmediğim karakter otomatik portakaldaki Alex idi artık bu arkadaş birinci sırayı aldı. Kitap ince bir kitap bir oturuşta bitirirsiniz. Bir o kadar da sürükleyici ve akıcı. Çok beğendim tavsiye ederim.
2025 20. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2025 00:38
Merhaba arkadaşlar! Bugün size #izleyici adlı eserin incelemesi ile geldim. “Sence biri seni izliyor olabilir mi?” Zaman dondu. Trenler kıpırtısız, yollar sessiz çığlıklarla dolu. Herkes bir şeyler ararken, kimse gerçeği göremiyor. Çünkü gerçeği yazan biri var. Ve o, sadece izliyor. “İzleyici”, büyülü gerçekliğin gölgesinde var olan bir hayalet karakter. Sadece bakmıyor; hayatlara sızıyor, yön veriyor, hükmediyor. Ve en kötüsü? Onun varlığından kimsenin haberi yok… Bu ezer; gözetlemenin sıradan bir meraktan çıkıp, tanrısal bir arzuya dönüştüğü psikolojik bir çöküşün romanı. Her sayfa biraz daha tedirgin ediyor, biraz daha içine çekiyor. Baş karakterin ismi yok, ama korkusu var. Çünkü onun izlediği herkes bir gün bir şekilde düşüyor. İlk başta sadece bir hobiydi. Şimdi ise bir ibadet gibi. Sessizliğin içindeki en gürültülü çığlık. Eğer görünmeyeni görmekten, hissetmediğini hissetmekten korkmuyorsan bu kitabı oku. Ama unutma, o da seni izliyor olabilir. “İzleyici” seni rahatsız edecek ama kopamayacaksın. Çünkü onunla birlikte sen de izlemeye başlayacaksın…
2025 25. kitabı
İZLEYİCİ YAZAR: BUĞRACAN TUĞÇİN GÜDER YAYINEVİ: İKİNCİADAM YAYINLARI SAYFA SAYISI: 114 PUANIM: 10/8 Merhabalar... İnsanı biraz ürküttüğünü itiraf etmem gerek. Var mı acaba gerçekten böyle kişiler. Hiç mi işi gücü yok böyle şeylerle uğraşıp zaman kaybediyor diye de düşünmedim değil. Tamam tamam çok uzatmadan kitabın konusuna geliyorum. Kaostan beslenen karakterimiz, etrafındaki insanları izlemekten zevk aldığını fark eder. İlk olarak karşı apartmanında oturan komşularının açık olan pencerelerinden hayatlarını izler ve hepsi hakkında topladığı bilgileri tek tek not alır. Bir süre sonra ufak ufak müdahaleler komşular arası huzursuzluk, anlaşmazlık, düşmanlık vb. olayların başlamasını sağlar. Peki bunları nasıl yapar. Kısa kısa notlar, mektuplar ve ufak kanıt niteliğinde eşyalar ile yapar ve apartmanı kaosa sürükleyerek emeline varır. Peki sizce bu kadar ile tatmin olur mu? Tabi ki de hayır her seferinde daha büyük olaylarla devam eder. Sizler yazarın kalemi ile tanıştınız mı?
Manipulasyonla Toplum Mühendisliği
2025 12. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2025 00:44
#Okudumbitti #izleyici #izleniyorsunuz #2.dam yayınları #BuğraCantuğçinGüder insanları izlemeyi seviyordu insanların hayatlarında neler yaptıklarını görmeyi onların özel yaşamlarına izinsizce bakılmayı seviyordu bu buna tarif edilemez bir haz ve heyecan veriyordu puanım 10 üzerinden 7 Yazarımız distopik ilk kitabında yalnizligini ve psikolojik problemlerini insanları izleyerek gidermeye çalışan bir anti-kahraman yaratıyor. Kahraman bana biraz günümüzde moda olan ınseller kavramını çağrıştırdı . normal sağlıklı herhangi bir ilişkisi olmayan kendini hiçbir yere bağlı hissetmeyen ve bunun acısını insanları üzerek onların hayatlarına müdahalede bulunarak gidermeye çalışan bir tip. İlk başlarda sadece apartmanındaki komşuları izleyerek başlıyor. Daha sonra onların hayatlarını kendi kafasına göre kurguluyor sonrasında ise onların hayatlarına müdahale etmeye başlıyor ve müdahale edip olayları istediği gibi kurguladığını görünce kendi yarattığı manipülasyon dünyasında o dünyanın tanrısı olduğuna inanıp insanları istediği gibi yonlendirmekten zevk alıyor . ama bir seri katilin işlediği cinayetlerin asla yetmemesi gibi yakalanmaması ve her olayın kendi istediği gibi sonuçlanması daha fazlasını istemesine neden oluyor. İlk başlarda gelen tatbenin duygusu asla ve asla yetmiyor hep daha fazlası hep daha fazlasını istiyor . Yazar burada bana yaptığı müdahalelerle Hitler gibi diktatörlerin yoğun olarak kullandığı toplum mühendisliği ile hükümetlerin insanları kontrol altına almasını hatırlattı adım adım isteklerini gerçekleştirme kurgusuna bir bakalım zayıflıkların haritasını çıkar güvensizlik tohumları ek daha fazla müdahalede bulun yanlış suçlamalarda bulun rutinlere dokun ilişkileri yok et Olmayan bir düsman yarat Yanlış ve haksız delillerle o kişiyi suçla Şüpheyi
Alıntı
2025 10. kitabı
#izleyici İnsanları izlemeyi seviyordu. İnsanların hayatlarında neler yaptıklarını görmeyi, onların özel yaşamlarına izinsizce bakınmayı seviyordu. Bu , ona tarif edilemez bir haz ve heyecan veriyordu. Çocukluğundan beri insanları gözlemlemeyi, izlemeyi seven isimsiz karakterimiz var. Kitabı okurken nasıl bir hasta ruhlu bir insan dedim. İzlenilmek insanı ürkütüyor ilk olarak karşı apartmandaki pencerelerden birine odaklandı ve izlemeye başladı. Daha sonra diğer pencereler, sokaktan geçenlere,parklara,mahalledeki diğer evleri izlemeye başladı. Bu durum ona aşırı keyif veriyordu. İnsanların en mahrem anlarını, rutin işlerini yaparken ki hallerini, kişilerin arasında neler konuştuğunu düşünmek ,izlemek onu çok mutlu ediyordu. İnsanların onu görmediğini, gözlemleyebildigini, onları yönetebilen bir tanrı gibi olduğunu düşündü. İnsanların hayatların müdahale etmeye başladı. Onlara notlar bıraktı. Eşlerin, apartmandaki komşuların herkesin huzuru bozuldu. İsimsiz karakter bununla da yetinmeyip tüm dünyayı izlemek ister. Devamı kitapta...
2025 6. kitabı
İzleyici, insan zihninin karanlık koridorlarında gezinen, rahatsız edici ama bir o kadar da sürükleyici bir roman. Ana karakterin sıradan bir izleme alışkanlığı, zamanla bir güç arzusuna dönüşüyor ve okuyucu olarak siz de bu dönüşüme istemeden dahil oluyorsunuz. Sayfalar ilerledikçe “İzliyor muyum, izleniyor muyum?” sorusunu kendinize sormaya başlıyorsunuz. Kitap, sadece bir gerilim hikayesi değil; aynı zamanda insanın kontrol etme, hükmetme ve sınır tanımama dürtüsünün bir yansıması. Okurken zaman zaman rahatsız oldum, özellikle bazı sahnelerde karakterlerin kadınlara karşı tavırları beni düşündürdü ve yer yer öfkelendirdi. Bu yönüyle kitap herkese hitap etmeyebilir. Ancak şunu söylemeliyim ki, gerilimi, kaosu ve karanlık psikolojiyi seven okurlar için İzleyici, kolay kolay unutulmayacak bir deneyim sunuyor. Tek oturuşta bitirilebilecek kadar akıcı ama etkisi günlerce sürecek kadar yoğun bir kitap.