İlk Yayın Tarihi:
20 Mayıs 2023
Artshop Yayıncılık

Puan vermedi
#LiderErşan #Jankat (Çerkes Doktor) 275 sy #ArtshopYayınları Eser; “ Doğduğun ev , coğrafya ve zaman senin kaderindir ” sözünün tam anlamıyla vücut bulmuş hali İlk kitabımız olan SETENAY'ın devamı olan “Çerkes Doktor JANKAT'ta” ; Kahramanlarımızın mecburiyetten, zorunluluktan içinde bulundukları şartlar ve koşullar nedeni ile değişen hayatları bizlere eşlik ederken özlemlerine hasretlerine, umutlarına, hüzünlerine ,bekleyislerine , geleneklerine, göreneklerine, örf ve adetlerine, kültürlerine ve fazlasına hâkim olup, şahit oluyoruz bu kitabında.. Daha çok içlerine girerek.. Savaşın soğuk yüzünü, yıkımını , acımasızlığını, aileler ve bireyler üzerindeki etkisini ve nasıl dağıtıp parçalara böldüğünü.. Sürgünün ve gurbetin can yakıcılığını, çaresizliğini de içimiz burkularak okuyoruz ... Bütün bunlar haricinde kitapta öyle güzel bir aşkta işlenmiş ki, masal tadında ve destansı.. Destansı diyorum çünkü, hikayede de işlenildiği gibi bir topluluğun yaşamını yakından ilgilendiren savaş göç yıkım gibi tarihi konunun içinde buram buram masumane bir sevda kalbimizi ısıtıp, yüzde tebessüm bırakırken , savrulmuşluğun götürüleri ile de yerini hüzün rüzgarlarına bırakıyor .. Kitabın içeriğinde , hikayeye eşlik eden öyle kıymetli, öyle değerli kısımlar var ki Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının da geçtiği.. Tek kelime ile harika idi.. Çerkesya'dan, Samsun'a , Osmanlı'dan Arap Çöllerine, Paristen İzmir'e ve de İstanbul'a değin bizlerde kahramanlarımız ile birlikte yol alırken, kitabı bitirdiğimde , tarihi bilgiler ile bezenmiş “Setenay / Jankat'ın” mutlaka ama mutlaka beyaz perdeye uyarlanması gerektiğine kaanat getirdim.. Eserleri okuduğunuzda ise sizler de bana hak vereceksiniz.. Sizler de, masalsı olduğu kadar destansı olan bu eseri mutlaka
2023 112. kitabı
JANKAT-ÇERKEZ DOKTOR,LİDER ERŞAN,275 sayfa Setenay kaldığı yerden devam ediyor… İlk kitap Setenay’ı kısaca hatırlamak gerekirse; Setenay ablası Goşenay ile evlerinin önünden kaçırılarak Osmanlı’ya İstanbul’a getirilir.Goşenay sarı saçlı,mavi gözlü,beyaz tenli olması nedeniyle Saray’a nedime olurken,kara gözlü,kıvırcık saçlı,beyaz tenli Setenay da bir paşa evine ,Nadir Paşa’nın evine köle olarak satılır. Setenay,Nadir Paşa’nın Büyükada’daki evinde Kısmet olarak,Goşenay da Saray’da Mülkiciha olarak Valide Sultan’ın gözdesi olarak yaşamaya başlar. İki kardeşin kaçırılışından bir süre sonra anneleri Nefin erkek kardeşleri Jankat’ı doğurur.Ama kızlarının acısı hala içindeyken oğlunun doğumuna doğru dürüst sevinemeden toprakları Rusların işgali altında olmaları nedeniyle bir gemiyle Osmanlı’ya kaçarlar.İstanbul’a geldiklerini ve kızlarını bulma umudu taşırken Samsun’a geldiklerini öğrenirler.İstanbul’a giden gemi diğer gemidir ve bu gemiye yanlışlıkla binmişlerdir. Babaları Guşen gemide çok hastalanıp iyileştikten sonra bu sefer Nefin çok hastalanır.Guşen ,Samsun’da eski bir arkadaşını bulur ve onun evine sığınırlar.Nefin humma hastalığını kapmıştır ve bir kaç gün içinde ölür.Guşen oğlu Jankat’ı iyi bakılsın diye arkadaşının tanıdığı Doktor Necip Bey ve Çerkez eşi Hanife hanıma istemeyerekte olsa evlatlık verir.Kendiside yeni bir iş bulur bir gemide ,kaptan olarak denizlere açılır.Jankat,Cankat Beyoğlu olur kayıtlarda. Cankat’ta babası gibi çok başarılı bir doktor olur.Yıllar sonra evlatlık olduğunu,Osmanlıya kaçırılan iki ablasının yıllardır aranıp bulunamadığını öğrenir.Askeri tabip olarak Balkan savaşına katılır ama hayatını etkileyen,hatta baştan aşağıya değiştiren bir aşka tutulur.Rumeli göçmeni Dehran ağa’nın torunu Asiya’ya aşık olur.Onun mavisine yeşil
Puan vermedi
#LiderErşan #jankat #Sayfa275 Selamlar Cansın, canımın parçasısın nenni Kara sulardan kurtulansın nenni Orada cansız yüzenler balık değil Yavru canlardı nenni de nenni. Balık değil yavru canlardı nenni.” Diyerek başlar hikayemiz. Lider hanımın muhteşem kalemi ve kalbi ile tarihin , acılarını bu güzel hikaye ile elinizden bırakamayacağınız bir kurguyla karşınıza çıkartıyor. Acıyı ,sevmeyi, mücadeleyi ,vefa'yı öylesine hissediyorsunuz ki adeta o günleri sizde yaşıyorsunuz , görerek öğrenerek. Kitap ile ilgili anlatmak istediğim o kadar çok şey var ki okurken gerçekten çoğu yerde duygularımı dizginleyemedim. Öyle bir kitap okudum ki nasıl anlatırım bilemiyorum . Lider hanımın kalemi ile hala tanışmayan varsa hemen tanışsın derim. Bana bu yolculukta eşlik eden yol arkadaşlarıma çok teşekkür ederim Ayrıca sevgili yazarımıza da çok teşekkür ederim, adıma imzalı olarak gönderdiği değerli kitabı için. Yolunuz açık okurunuz bol olsun Lıder hanım. Kaleminiz eşliğinde nice eserlerde görüşmek üzere sevgiler saygılar gönderiyorum. <<<<<<<<<< JANKAT'tan söz edersem ilk başta, Jankat Çerkesçe'de "prens" anlamına gelmektedir.. Kitap Çerkez sürgünü ve göçünü anlatıyor. Çerkes yaşamından kesitler sunarak çoğu zaman anlaşılması güç gelenek ve göreneklerini kayıtsız kalınamayacak kadar etkileyici diyaloglar kullanarak büyük bir ustalıkla aktarıyor.
2023 27. kitabı
ÇERKES DOKTOR JANKAT / LİDER ERŞAN Lider Ersan'ın imzalı kitabı Çerkes Doktor Jankat'ı okudum. Ama yorumunu ancak yazıp, paylaşıyorum. Hassas bir yüreğe sahip değerli şair, yazarımız Lider Erşan kitabını: "Konusu bir tıp adamının zorlu yaşamı olan romanımı, 6 Şubat 2023 Maraş Depremi'nde ailesini ve hayatını kaybeden GÖZBEBEĞİMİZ DOKTORLARA" diyerek onlara ithaf etmiş. Bir okur olarak bu ince düşüncesinden dolayı kendisine teşekkür ederim. “Cansın, canımın parçasısın nenni Kara sulardan kurtulansın nenni Orada cansız yüzenler balık değil Yavru canlardı nenni de nenni. Balık değil yavru canlardı nenni.” İlk sayfadaki bu ninni okurlara fazlaca bir şey ifade etmeyebilir. Ama bir Çerkes kızı olarak benim içimi ürpertti. Birkaç senedir 21 Mayıs'ta paylaştığım; "Karadeniz En Çok Bize Karadır" başlıklı yazımı okuyanlar bilirler, 21 Mayıs Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımı'nın yapıldığı gündür. Rusların Çerkes atalarımıza yaptıklarının unutulmaması için yapılan anmadır. O yüzden bu sıradan bir ninni değil bizler için uğradığımız soykırımı anlatan, nesilden nesile aktarılan bir acının ağıtıdır bu ninni... Jankat daha bir yaşındayken ailesiyle birlikte sürgün yüzünden yollara düşmüştür. Ebeveynlerinin amacı İstanbul'a giderek daha önce evlerinin önünden kaçırılan kızlarını bulmaktır. Gemi limana yanaşırken, o karmaşada yanlış gemiye bindiklerini geç fark ederler, Samsun'a gelmişlerdir ve durumu düzeltmek için ellerinden gelen hiçbir şey yoktur. Yaşadıklarını kaldıramayan anne hastalanarak, yaşam yolculuğunu tamamlar. Eski denizci olan baba ise olanları kaldıramaz ve kurtuluşu denizde arar. Bebek Jankat ise babasının arkadaşı, emanet edildiği Goran tarafından çocukları olmayan Doktor Necip Bey ve Çerkes eşi Hanife Hanıma
2026 13. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 11:48
#okudumbitti# Sevgili yazarımız Lider Ersan hocamızın Jankat kitabını bitirdim Bugün masamızda, kapağındaki o renkli silüetlerin ardında derin bir hikaye saklayan bir eser var: Jankat. Ama bu sadece bir doktorun hikayesi değil; isminden köklerine kadar ilmik ilmik işlenmiş, adeta bir kimlik arayışının anatomisi. Lider Ersann hocamız, 'Çerkes Doktor' alt başlığıyla bizi aslında çok kadim bir kültüre ve o kültürün modern dünyadaki yansımalarına davet ediyor. Çocukluktan yaşlılığa giden o yolda, her bir rengin aslında karakterin bir başka evresini, bir başka sırrını temsil ettiğini hissediyorsunuz. Eğer siz de satır aralarında kaybolmayı, bir insanın ruhsal evrimini ve geleneklerin iyileştirici gücünü keşfetmeyi seviyorsanız; Jankat’ın dünyasına mutlaka bir göz atmalısınız derim. Bakalım bu sessiz silüetler size neler fısıldayacak?"
Edebiyat & Roman
2024 70. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2024 22:24
Bir Çerkez evladının ailesini ve aşkını aradığı gerçek ile kurgunun kaynaştığı harika bir eser okuduk Lider Hanımın kaleminden ve sonrasında onun da katılımıyla yaptığımız sohbet muhteşemdi Yeri geldi çok duygulandım , yeri geldi bende dolaştım Jankat'ın ardı sıra cephelerde ....Setenay kitabının devamı olan eserde ; Jankat, henüz bir yaşındayken sürgün yollarına düşmüş bir çocuktur. Jankat'ın ailesi, evlerinin önünden kaçırılan kızları Goşenay ve Setenay'ı bulmak umuduyla İstanbul'a gitmek için sürgün gemisine kendilerini atar. Anne, zorlu sürgün yolculuğuna dayanamaz ve hayatını kaybeder.Babasi bu acıya dayanamaz , Jankat'ı evlatlık verir ve böylece Çerkez gencin hayat ile mücadelesi başlamış olur. Bu eserde savaş yılları , hasret, İngiliz Faye hemsirenin Türk esirlerine olan görev aşkı, Çerkez halkınin harika örf , adet ve yemek kültürleri çok güzel işlenmiş. Düğün ve dans figürleri anlatılmış yani sıcacik aşk hikayesi yanında savaş yılları ve Atatürk 'e de yer vermesi çok hoşuma giden kısımlar oldu. Bilgi ve bize kattığı harika duygular yönüyle dolu dolu kusursuz bir eser ortaya çıkarmış yazarımız . Okuyanlar bilir her sayfasını heyecanla cevirdigimiz bir kitap tabi bu da yazarın başarısını gösteren ince noktalardan biri Kaleminize sağlık böyle güzel eserleri okumamiza vesile olduğunuz için çok teşekkür ediyorum size yeni kitap ve çalışmalarınızda başarı ve kolaylıklar diliyorum Lider hocam.
2025 179. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2025 12:40
Kitabın adı:Jankat Yazarın adı:Lider Erşan Sayfa sayısı:282 Büyük Çerkes sürgünü mağduru anne ve baba evlerinin önünden kaçırılan kızlarını aramak için İstanbul'a giden gemiye binecekken yanlışlıkla Samsun'a giden gemiye binerler ve tüm kaderleri değişir. Annemiz hamiledir Samsun'a geldikten sonra doğum yapar ve kısa süre sonra vefat eder. Babamızda oralarda duramaz oğlu Jankat 'ı çocuklar ölmüş bir aileye emanet eder gider. Eee sonrası mı ? Kitapta...
2024 90. kitabı
JANKAT LİDER ERŞAN 275 SAYFA "Cansın, canımın parçasısın nenni Kara sulardan kurtulansın nenni Orada cansız yüzenler balık değil Yavru canlardı nenni de nenni. Balık değil yavru canlardı nenni.” Büyük Çerkes sürgününün küçük, masum mağduru Jankat. İki ablası korsanlar tarafından kaçırıldıktan sonra ailesinin tek tesellisi Jankat. Rus zulmünden kurtulmak ve kızlarını bulmak umuduyla yola düşen ana-babasının tek umudu Jankat. Bir süre önce hüzünlenerek ama bir o kadarda severek okuduğum "Setenay" kitabında kesişmişti yolumuz kısa da olsa Jankat'la. Bu güzel eserlede onun hayatına, yaşadıklarına konuk olduk. Ailesinin yanlışlıkla İstanbul yerine Samsun'a giden gemiye binmesi ile başladı yolculuğumuz. Kaçırılan kızlarının acısına dayanamayan Nefin, zorlu yolculuğunun ardından hastalanıp, kısa süre sonrada vefat ederek öksüz bırakır daha bir yaşındaki Jankat'ı. Kızlarının ardından eşini de kaybeden Guşan, oğlunu yakın arkadaşı Goran'a teslim ederek denizlere açılır ve bir daha geri dönmez. Başlarda ne yapacağını bilemeyen Goran, arkadaşının emaneti iyi bir hayat sürsün diye Doktor Necip bey ve eşi Hanife hanıma evlatlık verir. Düşündüğü gibi de olur. Jankat'ın üzerine titrer Necip bey ve Hanife hanım. Güzel ve mutlu bir çocukluk, başarılı bir eğitim hayatı ve babasının yolundan gidilerek karar verdiği mesleği. En uygun zaman seçilir Jankat'a gerçekleri anlatmak için. Yaşından beklenmedik bir olgunlukla karşılar ailesinin hikayesini Jankat. Annesinin mezarının başında söz verir, dertlere derman olacak, hayat kurtaracaktır. İlk aşk heyecanı yaşadığı Asiya. Ablalarına ulaşma çabası. Patlak veren savaş ve cephede geçen yıllar. İngiliz hemşire Faye'nin Jankat'a duyduğu büyük aşk. Asiya'nın bilinmeze yolculuğu derken heyecandan heyecana, hüzünden hüzüne koştuk kitap

Lider ErşanYazar · 5 kitap
Edebiyata merakı, bir Anadolu kentinde görevli ve edebiyata meraklı babasının karlı kış gecelerinde, çocuklarını başına toplayıp Tolstoy, Halide Edip, Reşat Nuri romanlarından okuduğu bölümleri dinlemekle başladı. Erşan meslek olarak Edebiyat Öğretmenliği'ni seçti. Çeşitli liselerde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. Son görev yeri Kadıköy Anadolu Lisesi'nden emekli olup, "AKADEMIA" adlı hobi merkezini açtı ve bu merkezde çocuk eğitimiyle uğraştı.Çeşitli dergilerde eğitimle ilgili yazıları yayınlandı. Branşında yardımcı ders kitapları yazdı. Çocukluk yılları ile Anadolu'daki öğretmenlik yıllarında tanık olduğu ve dinlediği kadınların ilginç öykülerini kaleme aldı. "KADINLARIN ÖYKÜLERİ" adlı kitabı 2012 yılında Kibele Yayımlarından yayınlandı. Dağyeli Yayınevi tarafından Berlin'de "Fırtınalı Kadın ve Diğerleri" adı ile Almanca basıldı. Bu yapıt, kadere direnen ve boyun eğmeyen kadınların öyküleridir ve onlara adanmıştır. "SETENAY Bir Çerkes Kızı" romanı Kibele Yayıncılık aracılığıyla 2019'da okuyucuyla buluştu. "Devlet Koydum Adını" Erşan'ın başyapıtım dediği eseridir. Çerkesya'dan İstanbul'a, İstanbul'dan Bitlis'e, 1915'ten 80'li yıllara uzanan bu romanda, bir kadın yargıcın serüvenidir anlatılan. Bu yapıtı da Papirüs Yayıncılık, 2020 Şubat'ta okuyucuyla buluşturdu. SİYAH ATIN "GÖZYAŞI" öykü kitabı Papirüs Yayıncılık'tan çıktı 2020'de. JANKAT Çerkes Doktor'u 2023 yılında ARTSHOP Yayıncılık okuyucu ile buluşturdu. Roman kahramanı Jankat daha bebekken Karadeniz'in Haşin dalgaları ile Samsun'a savrulmuş bir öksüzdür. JANSAREY'de, Çerkes Ressam Jane ile Bahriyeli'nin büyük aşkına tanık olursunuz... Roman bittiğinde içinizdeki gizli acıyı nasıl dindireceğinizi bilemezsiniz. Lider ERŞAN anne soyundan Çerkestir. Çerkes kadınlarının dünü, bugünü ve Çerkes Kadın Yazarlar konusunda araştırma çalışmalarını sürdürmektedir. Yazar ERŞAN, "Dramdan Filizlenen Aşk" konulu yeni bir roman üzerinde çalışmaktadır.