Nisan 2019
Kibele Yayınları

Puan vermedi
#OkudumBitti #LiderErşan #Setenay ( Bir Çerkes Kızı) 180sy SETENAY; Kitabın da ismini taşıdığı ve oldukça dikkat çekici bu isimi merak ettiniz mi hiç.. Ben ettim “Kuzey Kafkasya halk destanlarının (Nart destanları) sembolü olan kadın kahramanıdır.. Kuzey Kafkasya kültüründe günümüze dek yaşatılmış, her çağda güzelliğin, bilgeliğin, aklın, sağduyunun ve erdemin.. (Setenay Guashe).” Ne kadar güzel değil mi... _______________________________ Kitap; “Doğduğun ev, topraklar, coğrafya ve zaman senin kaderindir ” sözünün tam anlamıyla karşılığı ve de vücut bulmuş hâlidir Çerkesya'dan, Osmanlı'ya oradan İstanbul 'un Kadıköy, Yeldiğirmeni semptlerine, sokaklarına mahallelerine uzanan , oradan konaklara , saraylara , köşklere , Büyük Ada'ya ve sizi içine çeken o mistik büyüsüne, oradan vapurlara, faytonlara değin kahramanlarımız ile birlikte bende o yerlerin tozunu soludum sayfalar arasında.. 🪻Kimi zaman paşa evinde bir köle, kimi zaman ise sarayda bir nedime olarak.. Kimi zaman ise savaşın tam ortasında buldum kendimi.. Kâh bir doktor oldum, kâh bir yaralı, kâh bir esir.. çaresizse, öylece... 🪻Öyle bir kitap okudum ki buram buram hasret kokan ayrılık kokan.. özlemle dolu, bitmek bilmez ümitle.. Kavuşmak peki ?? O bile can yakıcı, kavurucu idi hikâye de, boğazda koca yumru bırakan .. 🪻Peki hiç mi güzel şeyler olmadı. Güzel anlar/anılar, bağlar kurulmadı .Elbetteki oldu , elbette ki yaşandı ..!! ➜Bir annenin evladına kavuşması ile.. ➜Gelen bir torun haberi ile..
2024 77. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2024 12:48
Bir göç hikayesidir bu.Zorla ellerin birbinden kopmasıdır. İki kardeşin ayrılmamak adına ettikleri dualar kabul olmaz ve dışarıdan güçle ikisi ayrı yerlere savrulmanın acısını uzun yıllar çekerler... Peki bu savrulmada neler mi olur kısaca değinelim; İsimleri değişmiş,öz kültürlerini geride bırakmak zorunda kalmışlardır ya da öz kimliklerini derinlere gömmek zorunda kalmaktır onların ki... Hiç tanımadıkları insanların arasında çocuk yaşta büyümüş olgunlaşmış ve hayat sınavına dahil olmuşlardır.Dili,kültürü,toplum düzeni farklı bir ülke de aynı şehirde birbirlerinden habersiz ayakta kalma mücadelesi verirken hep içleri buruktur ve birbirlerini bulma umutları hiç bitmemiştir. Çerkez kültürünü,bu özel toplumun yaşadığı sıkıntıları,gönül kırgınlıklarını hikayenin içinde okuru yormadan,sürükleyici bir anlatımla satırlar arası yapılan yolculuğun lezzeti paha biçilmezdi. Bu toplumun efsanesini büyülü gerçekçilik akımı ile karakterin üzerinden anlatılmasını karakter ile özdeşleştirilmesini çok beğendim. Ve setenayın uğur getirip dertlerini anlattığı o mor renkli ağacın tasviri bir bitkinin insan hayatına verdiği önemi okumak büyük keyifti. Zengin bir metin sizi bekliyor dostlar.Savaş özlemi,göç,yol hikayesi,toplumsal ve sınıfsal farklar,sosyal ve psikolojinin insan hayatına etkilerini okurken hikayenin içinde kaybolacaksınız. Ve son söz Setenay' ın ağacı gibi sizin de hayatınıza uğur getirenleriniz olsun. Dostça Kalın.
2025 46. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2025 16:07
Kitabın adı: Setenay Yazarın adı:Lider Erşan Sayfa sayısı:192 Kitabımız bir dram, bir hasretlik bir kavuşma kitabı. Dram; Çerkesya'nın Sadje 'sinden evlerinin önünden kaçırılıp osmanlı'ya getirilen iki kız kardeş Setenay ve Goşenay'ın daha doğrusu Setenay'ın yaşadıkları. Hasretlik; iki kız kardeşten Goşenay saraya nedime olmuş. Setinay ise bir paşanın evine köle olarak satılmıştır. Yani iki kız kardeş anadan babadan vatanlarından ayrı düşmelerinden başka birbirlerinden de ayrı düşmüşlerdir. Kavuşmaya gelince o sürpriz olsun kitabı okuyan kavuşmayı da görür ve okur kim kimle kavuştu neler oldu neler yaşadılar. Ben çok çok severek okudum ellerine emeğine yüreğine sağlık kitapcan ablam LİDER ERŞAN...
2026 12. kitabı
#okudumbitti# Lider Ersan hocamızın Setenay kitabını bitirdim. Lider ersan 'Setenay' ile sadece bir karakteri değil, koca bir halkın kültürel belleğini ve Nart Destanları'nın o sarsılmaz omurgasını kağıda dökmüş. Kitaptaki tarihsel derinlik ve mitolojik ögelerin işleniş biçimi gerçekten takdire şayan. Yazarın dili, hem destansı bir ağırlığa sahip hem de modern bir akıcılıkla okuyucuyu kavrıyor. Toplumsal değerlerin, onurun ve bilgeliğin bir kadın figürü üzerinden bu kadar titizlikle analiz edilmesi esere edebi bir vizyon katmış. Kültürel mirasa ilgi duyan ve nitelikli bir kurgu okumak isteyen her okurun kütüphanesinde bulunmalı."
Edebiyat & Roman
2023 9. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2023 20:41
#kitapyorumu Kitabın Adı: Setenay - Bir Çerkes Kızı Yazarın Adı: Lider Ersan Yayınevi: Kibele Yayınları Sayfa Sayısı: 181 Yazarımızın okuduğum üçüncü kitabıydı ve ben kitabını çok beğendim. Kalemi daim olsun. Okuru bol olsun.. Setenay Bir Çerkes kızının hikayesini kimi zaman üzülerek kimi zaman da sevinerek okudum.. Setenay ve kız kardeşi Goşenay kaçırılarak Osmanlı döneminde birisi saraya birisi de Nadir Paşaların evine satılmıştır. Setenay'a evin hanımı Kısmet adını vermiştir. Evin hizmetlerine bakmaktadır. Daha 13 yaşındadır ve güzelliği ile evin küçük beyi olan Aziz Halil beyin ilgisini çekmişti. Bir gün evde küçük bey ve Aziz Halil evde kaldılar ve o gece birbirinin oldular. Ama ertesi gün Aziz Halil Paris'e geri döndü. Aradan 3 ay geçince Setenay hamile olduğunu anladı ve bebeğini doğurması için başka bir eve gönderildi. Kendi oğluna süt anne olarak kaldı ve senelerce bu şekilde yaşamak durumunda kaldı. Bir gün Aziz Halil bütün gerçeği oğluna anlattı ve oğlu annesini bir daha hiç bırakmadı. Oğlu büyüdü ve evlendi. Kendisi gibi Çerkes biz gelin aldı. Setenay ablasını ve onlar kaçırıldıktan sonra doğan kardeşini çok aradı ama bir türlü bulamadı. Ablasının taşındığı evi buldu ve ona ulaşması için not bıraktı. Uzun süre sonra ablasına not ulaştı ve ablası bir gün gelip onu buldu. Oğlu Aziz Nadir cephedeyken tesadüfen dayısı ile karşılaştı ama savaş olduğu için bir türlü birbirlerine tam olarak açılamadan yolları ayrılır.
2023 9. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2023 00:00
#kitapyorumum Kitabın Adı: Setenay - Bir Çerkes Kızı Yazarın Adı: Lider Ersan Yayınevi: Kibele Yayınları Sayfa Sayısı: 181 Yazarımızın okuduğum üçüncü kitabıydı ve ben kitabını çok beğendim. Kalemi daim olsun. Okuru bol olsun.. Setenay Bir Çerkes kızının hikayesini kimi zaman üzülerek kimi zaman da sevinerek okudum.. Setenay ve kız kardeşi Goşenay kaçırılarak Osmanlı döneminde birisi saraya birisi de Nadir Paşaların evine satılmıştır. Setenay'a evin hanımı Kısmet adını vermiştir. Evin hizmetlerine bakmaktadır. Daha 13 yaşındadır ve güzelliği ile evin küçük beyi olan Aziz Halil beyin ilgisini çekmişti. Bir gün evde küçük bey ve Aziz Halil evde kaldılar ve o gece birbirinin oldular. Ama ertesi gün Aziz Halil Paris'e geri döndü. Aradan 3 ay geçince Setenay hamile olduğunu anladı ve bebeğini doğurması için başka bir eve gönderildi. Kendi oğluna süt anne olarak kaldı ve senelerce bu şekilde yaşamak durumunda kaldı. Bir gün Aziz Halil bütün gerçeği oğluna anlattı ve oğlu annesini bir daha hiç bırakmadı. Oğlu büyüdü ve evlendi. Kendisi gibi Çerkes biz gelin aldı. Setenay ablasını ve onlar kaçırıldıktan sonra doğan kardeşini çok aradı ama bir türlü bulamadı. Ablasının taşındığı evi buldu ve ona ulaşması için not bıraktı. Uzun süre sonra ablasına not ulaştı ve ablası bir gün gelip onu buldu. Oğlu Aziz Nadir cephedeyken tesadüfen dayısı ile karşılaştı ama savaş olduğu için bir türlü birbirlerine tam olarak açılamadan yolları ayrılır.
2022 90. kitabı
#okudumbitti #yorum #çerkeskızı Lider Erşan #setenay SİBEL Akşam vakti koca ağacın altında çok sevdikleri bahçelerinden göz açıp kapayıncaya kadar kaybolan iki kızının özlem acısı delik deşik ederken oğlunu doğurmuştu Nefin. #alinti Herkese merhabalar Kalemini yeni keşfettiğim yazarlarımızdan Lider Erşan ın okuduğum 2. Kitabı oldu #setenay... Çetkesya'da kendi halinde bir ailede dünyaya gelen iki kız kardeşti Setenay ve Goşenay. Annelerinin karnı burnunda iken üçüncü kardeşlerini beklerlerken evlerinin bahçelerinden kaçırılıp Osmanlıya getirilen iki kız kardeşin öyküsü.... Goşenay tam bir Çerkes gibi görünmesi sebebiyle sarayda nedime olurken, Kara gözlü beyaz tenli kıvırcık saçlı Setenay ın kaderinde bir paşa evine köle olarak satılmak vardı. Setenay 'ın Kısmet 'e, Goşenay' ın Mülkicihan'a dönüşüm öyküsü.... Birinci dünya savaşı zamanını da içine alan bir zaman diliminde geçen bu kitabı uzun soluklu bir dizi izler gibi okudum. İçerisinde gurbetten, hasrete, özlemden, ayrılığa, Doğumlardan, ölümlere, Mutluluktan, hüzne, Gülmekten, ağlamaya, Geniş duygu yelpazesi barındıran kitap tek solukta okuyabileyeceğiniz kadar akıcı.
2023 63. kitabı
SETENAY BİR ÇERKES KIZI LİDER ERŞAN 180 SAYFA İki ırmağın kesiştiği yerde yemyeşil bahçede ulu ağacın altında, kara taşın üstünde otururken Azamet'e bir kız torununun doğduğu haberi geldi. Azamet gökyüzüne baktı. Fazla düşünmeden, "Setenay olsun adı, ateşten oğlanlar doğursun" dedi. Çerkesya Sadşe'de evlerinin önündeki bahçede oynarken kaçırılan güzeller güzeli iki kız kardeş. Goşenay ve Setenay. Osmanlı'ya getirilip köle olarak satılan sarı saçlı, mavi gözlü Goşenay saraya nedime olarak yollanırken, kömür gözlü, beyaz tenli, kıvırcık saçlı Setenay'ın şansına bir paşa konağı düşer. Kendisi de bir Çerkes olan Valide Sultan Mülkicihan adı verilen küçük Goşenay'a kol kanat gerer, saraydaki çocukların eğitimi ile ilgilenmesi için görevlendirir. Ablası kadar şanslı olmayan Setenay ise Nadir Paşa'nın konağında Kısmet adını alarak evin emektarının yardımcısı olur. İki kızını birden kaybeden Nefin ve Guşan hem kızlarını bulmak hemde artan Rus eziyetinden kurtulmak için yurtlarını terkederler. Fakat bindikleri gemi onları İstanbul yerine Samsun'a ulaştıracak, hamile Nefin yaşadıklarına dayanamayarak bir erkek bebek doğurduktan kısa süre sonra göçüp gidecektir. Yerlerinden, yurtlarından ve birbirlerinden koparılmış iki kız kardeş. Varlığından haberdar olmadıkları bir erkek kardeş ve yaşanan büyük acılar. Saray hayatı Goşenay için nelere gebe? Büyükada'daki mor salkımlı konakta çocukluktan genç kızlığa adım atan Setenay'ı neler bekliyor? Peki ya herşeyden habersiz, doğar doğmaz annesiz kalan erkek kardeş? En önemlisi kardeşlerin yolu kesişecek mi? Bir yandan İstanbul'un eski semtleri ve Büyükada'da gezinirken bir yandan da Osmanlı'daki gelişmeleri okuduk sevgili Lider ablamın akıcı anlatımı ile. Hüzün, ayrılık, aşk, özlem içiçe geçti her satırda. Ahhh Setenay dedim hep
Puan vermedi
#LiderErşan #Setenay #BirÇerkezKızı #Sayfa179 Hiçbir sebep bir evladı anne sevgisinden mahrum etmek için mazeret olamaz Selam herkese Sizlere Lider Ersanın kaleminden SETENAY kitabının tanıtımı ile geldim. Setenay gözümün nuru ve yaban dağ gülü demekmiş bu arada. Yazarımızın okuduğum ilk kitabıydı ve çok etkilendigimide söylemek istiyorum. KİTAP, Çerkeslerin ulu ve bilge kadınının adıyla gözlerini ışığa açan kar gibi beyaz tenli, kömür karası gözlü Setenay'ın öyküsüdür romanda anlatılan. Karanlığın kadife örtüsü kafkas dağlarının üstünden yükselirken . Çerkez Gençleri , gümüş kamalarını parlatırken kafkas Dağları'nın eteklerinde iki ırmağın kesiştiği, koca koca ağaçların gölgelendiği yemyeşil bahçelerde, ağacın altında Karataş'ın üstünde oturmuştu.. SETENAY ve GOŞENAY kardeşler, Anneleri üçüncü kardeşlerine yani devam kitabının adını taşıdığı JANKAT 'a hamileyken kaçırılmıştı Osmanlı'ya . Sarı saçlı, mavi gözlü tam bir Çerkez güzeli olan Goşenay saraya satılır ve ismi Mülkicihan olarak degiştirilir.. Beyaz tenli, karagözlü, siyah saçlı Setenay ise bir paşanın evine köle olarak satılır ve Paşanın büyükada'daki evinde adı Kısmet olarak değiştirilir ve orada yaşamaya başlar. Yaşı ilerledikçe onaylanmayan bir aşkı yüreğinde taşırken. Evlerinin önünden bir anda çocukları kaçırılan Nefin ve Gusan'ın kızlarına olan özlemi ve acısı yüreklerini delik deşik etmişti .O üzüntü içinde yıllarca özlemini çektikleri erkek bebeklerini kucaklarına alırlar. (Jankat) Kızlarının hasretine daha fazla dayanamayan Nefin ve Gusan İstanbula göç etmeye karar verirler ve limandan kalkan iki gemiden birine binerler... Bindikleri gemi ne yazık ki İstanbul değil Samsun'dur.
2025 133. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2025 08:50
Kitabın adı:Setenay(Bir Çerkes Kızı) Yazarın adı:Lider Erşan Sayfa sayısı:192 İki küçük kız biri Setenay biri Goşenay Çerkesya'nın Sadje'sinde evlerinin önünden kaçırılıp Osmanlı'ya getirilirler. Darı saçlı mavi gözlü Goşenay Saray nedimeliğine seçilip alınırken Çerkeslerin Ulu ve bilge kadınından adını alan Setenay bir paşa evine köle olarak alınır. İşte bu kitap Büyükada'da Nadir Paşa'nın köşkünde aşkına yenik düşen SETENAY'ın öyküsü. Setenay ablası Goşenay'ı buldu mu kölelikten kurtuldu mu ??

Lider ErşanYazar · 5 kitap
Edebiyata merakı, bir Anadolu kentinde görevli ve edebiyata meraklı babasının karlı kış gecelerinde, çocuklarını başına toplayıp Tolstoy, Halide Edip, Reşat Nuri romanlarından okuduğu bölümleri dinlemekle başladı. Erşan meslek olarak Edebiyat Öğretmenliği'ni seçti. Çeşitli liselerde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. Son görev yeri Kadıköy Anadolu Lisesi'nden emekli olup, "AKADEMIA" adlı hobi merkezini açtı ve bu merkezde çocuk eğitimiyle uğraştı.Çeşitli dergilerde eğitimle ilgili yazıları yayınlandı. Branşında yardımcı ders kitapları yazdı. Çocukluk yılları ile Anadolu'daki öğretmenlik yıllarında tanık olduğu ve dinlediği kadınların ilginç öykülerini kaleme aldı. "KADINLARIN ÖYKÜLERİ" adlı kitabı 2012 yılında Kibele Yayımlarından yayınlandı. Dağyeli Yayınevi tarafından Berlin'de "Fırtınalı Kadın ve Diğerleri" adı ile Almanca basıldı. Bu yapıt, kadere direnen ve boyun eğmeyen kadınların öyküleridir ve onlara adanmıştır. "SETENAY Bir Çerkes Kızı" romanı Kibele Yayıncılık aracılığıyla 2019'da okuyucuyla buluştu. "Devlet Koydum Adını" Erşan'ın başyapıtım dediği eseridir. Çerkesya'dan İstanbul'a, İstanbul'dan Bitlis'e, 1915'ten 80'li yıllara uzanan bu romanda, bir kadın yargıcın serüvenidir anlatılan. Bu yapıtı da Papirüs Yayıncılık, 2020 Şubat'ta okuyucuyla buluşturdu. SİYAH ATIN "GÖZYAŞI" öykü kitabı Papirüs Yayıncılık'tan çıktı 2020'de. JANKAT Çerkes Doktor'u 2023 yılında ARTSHOP Yayıncılık okuyucu ile buluşturdu. Roman kahramanı Jankat daha bebekken Karadeniz'in Haşin dalgaları ile Samsun'a savrulmuş bir öksüzdür. JANSAREY'de, Çerkes Ressam Jane ile Bahriyeli'nin büyük aşkına tanık olursunuz... Roman bittiğinde içinizdeki gizli acıyı nasıl dindireceğinizi bilemezsiniz. Lider ERŞAN anne soyundan Çerkestir. Çerkes kadınlarının dünü, bugünü ve Çerkes Kadın Yazarlar konusunda araştırma çalışmalarını sürdürmektedir. Yazar ERŞAN, "Dramdan Filizlenen Aşk" konulu yeni bir roman üzerinde çalışmaktadır.