Kabil Yorumları ve İncelemeleri

Kabil yorumları ve incelemelerini, Kabil kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Kabil puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

7.210 üzerinden
3.052 Puan · 649 İnceleme
152 syf.
3/10 puan verdi
İncelemeye geçmeden önce şunu belirtmeliyim ki, bu satırlar kitabın okunması tamamlandığında sıcağı sıcağına kaleme alındı. Yazacaklarım her zaman olduğu gibi kişisel görüşlerimdir. Mutlak doğruluk ya da hedefi 12'den vurma iddiası taşımamaktadır... Jose Saramago, ülkemizde önceden bir avuç
1/10 puan verdi
Bu bir beğenmeme incelemesidir
José Saramago’nun “Kabil” adlı eserini merakla elime aldım. Ancak ne yazık ki, bu kitap beni tatmin etmedi ve bazı hayal kırıklıklarıyla sonuçlandı. Kitabı elime aldığımda büyük beklentiler içindeydim. Ancak, “Kabil”deki aşırı uzun ve karmaşık cümleler, metni takip etmeyi zorlaştırdı. Bu, hikayenin akıcılığını engelledi ve okuma deneyimimi olumsuz etkiledi. Hikaye açısından, “Kabil” beni içine çeken bir derinlik sunamadı. Karakterlerin gelişimi ve aralarındaki ilişkiler yeterince derinlemesine işlenmemiş gibi geldi. Kitapta işlenen temalar ve mesajlar oldukça soyut ve dağınıktı. Yazarın amacını ve kitaptan çıkarmamız gereken ana fikirleri anlamakta zorlandım… Sonuç olarak, “Kabil” benim için hayal kırıklığı yaratan bir deneyimdi. Her ne kadar her okurun beğenileri farklı olsa da, bu kitabı okumayı düşünenlere biraz daha dikkatli bir şekilde yaklaşmalarını tavsiye ederim….
144 syf.
10/10 puan verdi
KABİL TANRIDAN NEFRET EDENDİR
Tanrı'nın varlığını bile büyük bir cesaretle sorgulayın; çünkü, eğer varsa, gözleri kör eden korkuya bağlılıktan ziyade akla bağlılığı daha çok onaylamak zorundadır. THOMAS JEFFERSON ______ Jose Saramago, Portekizli 1998 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi dünyaca ünlü bir yazardır. Körlük romanıyla
Puan vermedi
Adem ile Havva'nın oğlu, kardeş katili, "sürgün ve gezgin" Kabil'le çıkılan bu yolculuk, Eski Ahit'in loş ve tekinsiz diyarlarında, zaman ve mekân kavramlarını altüst ederek, süreğen bir şimdiki zaman'içinde, edebiyatla felsefenin kesiştiği dar alanlarda dolaştırıyor okuru. Suç, ceza, adalet, nefret, ihtiras gibi insana özgü kavramlar ile savaşlar, katliamlar, cinayetler, boyun eğmeler ve isyanlar gibi insana özgü eylemler arasında gidip gelirken, İbrahim'den Nuh'a, Adem ile Havva'dan Eyüb'e, Lilith'e kadar bütün kadim şahsiyetler de beklenmedik anlarda ve yerlerde karşımıza çıkıp insanlık panoramasını tamamlıyorlar. Gerçeğin ironik, yalın ve dolaysız dilini kullanan Saramago bu son romanıyla bize tüm zamanların sorusunu miras bırakmış oluyor: İnsan türü evrendeki yerini ve varlığını hak etmiş midir?
Puan vermedi
Kabil Habil'i öldürür ve alnında bir izle sürgün olma cezasına çarptırılır Tanrı tarafından. Kitapta Tanrı yerine Efendi kelimesi kullanılır. Kabil bir geçmişte bir gelecekte olur. Lut kavminin lanetlenmesine, Nuh tufanına, Eyüp'ün hastalanmasına ve daha başka olaylara şahit olur. Kitap akıcıydı. Dikkatimi çeken nokta Kabil'in Efendi ile bir soğuk savaş halinde olması. Kendince mantıklı gerekçelerle Efendi'yi sorgulaması eleştirmesi. Kitapta kötüyü aklama eğilimi seziliyor. Kabil kardeşini öldürüyor ama bu sanki haklı bir öldürmeymiş gibi gösteriliyor. Yazar farklı bir perspektif açmış okuyucuya. Farklılığı dini değerlere saldırı gibi gören kesim tarafından sevilecek bir kitap değil. Ben farklı pencerelerden bakmayı sevdiğim için kitabı sevdim. Kitapta her yazılanı kabul etmek zorunda değiliz. Katıldığım noktalar oldu katılmadığım noktalar da. Kitaba yapılan eleştirileri yersiz buluyorum. Sonuçta bu roman kurguyla gerçeğin sentezi. Bunu bilerek okuyoruz. Dini öğrenmek için bir kaynak niteliği yükleyip okumaya başlarsak tabi ki yazılanlar can sıkıcı görünecektir. Kalıplaşmış yargılardan arınıp objektif bir bakış açısıyla okumakta fayda var. Okurken sıkılmadım. Eleştiriye açık olanlara tavsiye edilir :)
10/10 puan verdi
Kabil o kadar haklısın ki..
Kabil'in dilinden dinin ne kadar gereksiz olduğunu dinlemek ister misiniz? O zaman okuyun. Ona katılmak zorunda değilsiniz ama söylediklerini bir dinlemek gerekiyor.
9/10 puan verdi
Ciddi oranda dinlerdeki temel olaylarla ilgili inancı sarsıcı şeyler üzerine kurgulanmış.İnancınızdan sıyrılarak okursanız yani sadece bir roman kurgu gibi düşünüp okırsanız ilginç,dikkat çekici,olaylar akıcı,dil güzell...
KabilJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201810,4bin okunma
250 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.