Kadere İman

Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları
9789751962942

2023 7. kitabı
Okunma: 09 Mart 2023 10:34
Anlaşılması, algılanması nisbeten daha zor olan bu konuyla ilgili mümkün olduğunca yüzeysel anlatıma gidildiğini düşündüğüm bir çalışma olmuş. Daha akılda kalıcı, daha derinlemesine bir anlatım ve verilen örneklerin daha açıklayıcı olması beklerdim. Bu kitabı okur okumaz kafamda bazı şeylerin daha da netleşmesini beklerken hiçte umduğum gibi olmadı.
Kadere İmanCağfer Karadaş · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 2015126 okunma
·72 syf.·
2020 30. kitabı
Kadere iman, muhtemelen Müslümanlıkla ilgili anlaşılması en zor konulardan biridir. Bana göre bunun sebebi; yazarın da belirttiği gibi Kur’an-ı Kerim’de kader bir inanç ilkesi olarak açıkça belirtilmemesidir (sayfa 14). Kur’an-ı Kerim’de açıkça bir inanç ilkesi olarak belirtilmeyen kadere imanın daha sonra bir iman ilkesi haline getirilmesi aşamasında farklı kişilerce farklı anlayışlar İslam kültürüne dâhil edilmiştir. Bunun sonucunda, halktan rastgele kişilere kadere imanın ne olduğu sorulsa muhtemelen her birinden farklı bir cevap alınacak hale gelinmiştir. Terimin anlaşılmazlığını ortadan kaldırmak için okuduğum kitabın, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi dini konularda uzmanlık yapması gereken bir kurumun Prof.Dr. unvanlı yazarı da “kadere iman”ın anlaşılmasının zor olduğunu ifade etmiş, aşağıda belirttiğim alıntılarda da görüleceği üzere kadere imandan ziyade kaderi tanımlamakla yetinmiştir. Sözlükte kader “gücü yetmek; planlamak, ölçülü bir şekilde yapmak” gibi manalara gelir. Terim olarak, Cenab-ı Hakk’ın bütün nesne ve olayları ezeli ilmiyle bilip belirlemesi demektir. (Sayfa 13) Dünyaya gözünü açtığında hazır bulduğu şartlar aslında Allah’ın onun için çizdiği kaderidir (sayfa 31). Kader, Allah’ın bizi imkânlar, şartlar ve sebepler düzeni içinde yaratmasıdır (sayfa 32). İrade ve özgürlüğünü korumak suretiyle insan için hayır ve şerrin takdir edilmesi onun için bir kaderdir (sayfa 59). Yukarıdaki (kısmet, baht, talih, nasip) kavramların zaman zaman “kader” yerine kullanıldığı görülür (sayfa 60). Kader, Cenab-ı Hak tarafından insanın geleceğiyle ilgili olarak hazırladığı şartların ve imkânların toplamıdır (sayfa 67). Sonuç olarak kitap, kaderle ilgili kıymetli bilgiler içermekle birlikte isminde belirtilen “kadere iman” konusunda bir katkı sağlamaktan uzaktır.
Kadere İman hususunda...
2020 51. kitabı
Kadere iman esasında o kadar da içinden çıkılmayacak bir konu değildir. Kadere imanın anlaşılmaz olduğunun savunulmasının sebebi Allah'ın ilim, irade, kudret sıfatlarının yeterince anlaşılmaması veya insanın idrak seviyesini aşması(ki bence de böyledir) hasebiyledir. Kadere iman hususunda insanın irade ve sorumluluğunu geri plana atıp her şeyi Yüce Yaratıcı'nın yazdığı gibi yaşamanın insanın bu dünyadaki nihai amacı ile de çelişeceği için bu konuyu doğru anlamak elzemdir. Hayatımızda yaşadığımız şeylerde kendi payımızın olduğunu unutmamak temennisiyle..
2022 43. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2022 22:00
Kitap kader'in tanımı ve dini kaynağını anlatmaya başlayarak, kader ve insan münasebetinden bahsedip, kaderi anlamada kelamda konusu olan durumları teolojik ve felsefi tartışmalara girmeden, kader hakkında samimi niyetle bilgi almak isteyenlere öz ve sağlam bilgi verme derdini gütmüştür. Son olarakta kaderle bağıntılı kavramları açıklarak bahsi tamamlamıştır.
Kaza ve Kader
2023 10. kitabı
Herkesin anlayabileceği tarzda yazılmış, fazla detaya inmeden, güzel örneklerle kader ve kaza terimleri açıklanmış , insan hayatındaki karşılığının ne olduğunu anlatan bir kitap. Bana göre eksik kalan tarafı; günümüzde kaza ve kadere yönelik sorulan sorulara açıklık getirmemesiydi. Son kısımda soru cevap şeklinde olsaydı çok güzel olurdu.
2025 6. kitabı
“İnsan rızık yaratmaz, o sadece yaratılan rızkı elde eder. Ancak rızkın helal veya haram yoldan kazanılması söz konusudur. Mükellef rızkını helal yoldan kazanmışsa mükafata nail olur, haram yoldan elime geçirmişse cezaya çarptırılır”