Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadim İran'da Din

Mehmet Alıcı

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mecûsî geleneğinde bir reformu arzulayan Parsiler, temel hedefin Gatha'ya dönüş ve Gatha sonrasındaki dindışı gelişmelerin ayıklanarak Zerdüşt'ün dönemindeki dinî yapılanmaya ulaşma olduğunu ifade etmektedir.
Sayfa 288Kitabı okudu
Mecüsî kutsal metin külliyatının kendi içerisinde bir bütünlük arz etmeyişi ve metinlerin teolojik dilinin tarihsel süreç içerisinde sürekli değişmesi, Mecûsî tanrı algısındaki karmaşıklığın temel nedenidir.
Sayfa 267Kitabı okudu
Reklam
Dolayısıyla Ehrimen'in bu dünyadaki mevcudiyetine müsaade eden varlığın Ohrmazd olması, düalitenin yine iyinin tarafına daha fazla ağırlık veren ve Ohrmazd'ı yetkin kılan bir yapıda olduğunu gösteren başka bir husustur.
Sayfa 229Kitabı okudu
İranli Mecûsîlerden Rezi, ikiz ruh meselesinde insanın seçime dair özgür tavrının nasıl olması gerektiğinin aktarıldığını düşünmektedir. Kişinin ikiz düşünce çerçevesinde özgür bir şekilde hayır ve şer, iyi ve kötü, karanlık ve aydınlık gibi bütün karşıt durumlardan birisine yönelmesinin temel hareket noktası olduğu kanaatindedir.
Sayfa 313Kitabı okudu
Zerdüşt ateşle ilgili olarak Agni'den veya ateşe ilişkin bir tanrısallıktan bahsetmemiş ve mutlak anlamda Ahura Mazda'yla ilişkilendirmemiştir.
Sayfa 168Kitabı okudu
Kadim İran geleneğinde tanrıyla temas kurmanın yolunun güneşe yönelmesi sonrasında Mecusilikte Ateşgede'lerde ibadet ve tapınmayla gerçekleştiğine inanmaktadır. Avesta ilahiyatında Ateş'in Ahura Mazda'nın oğlu olarak tapınılmaya ve tazime değer bir varlık olduğu kaydedilmektedir. Ateşin mutlak anlamda yakıtla desteklenmesi gerektiğine vurgu yapılmaktadır.
Sayfa 172Kitabı okudu
Reklam
Batılı araştiriciların dinleri politeist, monoteist ve düalist gibi daha birçok yeni sıfatla sınıflandırmaya çalışması, dinî geleneklerin yapılarının neyi ima ettiğinden çok kendi zihin tasavvurlarında bu dinleri nereye yerleştirdikleri hususunu öne çıkarmaktadır. Başka bir ifadeyle, Batılı araştırıcıların ürettiği kavramsal çerçevelerin, Batılı olmayan ve tamamıyla başkaca dinî-kültürel dinamikleri haiz geleneklere uygulanmasıyla söz konusu tanımlama işi tezahür etmektedir.
Sayfa 268Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.