Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadim İran'da Din

Mehmet Alıcı

Kadim İran'da Din Gönderileri

Kadim İran'da Din kitaplarını, Kadim İran'da Din sözleri ve alıntılarını, Kadim İran'da Din yazarlarını, Kadim İran'da Din yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...Ben bizzat Zerathuştriş'in bir takipçisi, bir Mazdayesna, Div'lere karşı olan biri, Ahura'nın öğretilerinin takipçisi, Ameşa Spenta'ların övücüsü ve tapıcısı olduğumu ikrar ediyorum...
Ahura Mazda
Zerdüşt'ü kendisinden önceki kadim gelenekten ayrı kılan, daha açık bir ifadeyle reformist yapan etkenlerden birisi ilahi sınıf katmanında ya da panteonda basit sayılabilecek bir birlik düşüncesi savunmasıdır. Tek bir iyi tanrı fikrini benimseyip iyi olan her şeyin yaratıcısının Ahura Mazda olduğunu kabul etmiştir.
Reklam
Mecûsilik
Hz. Peygamber'in hadisleri çerçevesinde de Mecusiler, ehli Ehli Kitaba davranıldığı gibi muamele edilmesi gereken dini bir topluluk olarak kabul edilmektedir.
Kadim İran geleneğinde tanrıyla temas kurmanın yolunun güneşe yönelmesi sonrasında Mecusilikte Ateşgede'lerde ibadet ve tapınmayla gerçekleştiğine inanmaktadır. Avesta ilahiyatında Ateş'in Ahura Mazda'nın oğlu olarak tapınılmaya ve tazime değer bir varlık olduğu kaydedilmektedir. Ateşin mutlak anlamda yakıtla desteklenmesi gerektiğine vurgu yapılmaktadır.
Sayfa 172Kitabı okudu
Kitaptaki bazı bilgiler : *Hristiyanlık ve İslamiyeten önce tarih sahnesinde boy gösteren bir din *kutsal kitap "Avesta", Gata denen dörtlüklerden oluşur. Avesta, Zerdüşt'ün öğretisini dillendiren ve ona iman edenlerin kutsal saydıkları ve tamamının tanrı Ahura Mazda 'dan Zerdüşt' e vahiy yoluyla geldiğine inandıkları
392 syf.
9/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Kurt, yılan, akrep, kertenkele, kurbağa, karınca, sinek, çekirge ve buna benzer hayvanların Ehrimen'in kötü yaratıkları olduğu ve görüldüğü yerde öldürülmeleri gerektiği zikredilmektedir. (sayfa /222) Ben çocukken kertenkele gördüğünüz yerde öldürün sevabınız artar derlerdi. Buna hiçbir zaman anlam veremedim. Dinimiz bir hayvana nasıl zarar vermeyi emreder derdim çocuk aklımla bile. Ve bu hikaye Hz İbrahimle bağlantı kurularak anlatılırdı ki İslamiyetin emrettiği bir şey gibi görünsün.Büyüyünce öğrendim ki bu durum ne kuran da ne hadiste var. Oysaki bu Zerdüştlükte olan bir durummuş. Peki neden dinimizde var? Aslında dinimizde yok yaşadığımız coğrafyadan kaynaklı. Zerdüşt dininin gelenekleriyle iç içe yaşamış bir toplum ve bu toplumun kültürel etkileşimi. Nasıl ki İslamiyet başka dinleri etkilemişse, Zerdüştlükte, bizim toplumumuzu etkilemiş ve zamanla onlarda olan bazı ritüeller bizim toplumun gelenekleriyle karışmış ve bazı ritüeller dinimize dayandırılarak ayakta durmuş . Yani bir zamanlar Zürdüştlerin ve Müslümanların komşu olması ve bunun beraberinde getirdiği kültürel etkileşimin sonucu olmasıdır.
Kadîm İran'da Din
Kadîm İran'da DinMehmet Alıcı · Milelnihal Yayınları · 20219 okunma
Reklam
İyi düşünce, iyi davranış ve iyi söz üçlüsünden hareketle modern bir ahlak anlayışının öne sürülmesi, söz konusu üç ilkenin dayandığı temelin sorgulanmasını gerekli kılmıştır. Bu noktada günümüz Mecûsîleri içerisinde yaşadıkları toplumun genel-geçer değer yargılarının bu hususta temel ölçüt olduğu kanaatindedirler.
Sayfa 340Kitabı okudu
Batılı çabanın kendi zihin dünyası çerçevesinde bir anlamlandırma gayretinde olmasına karşın Mecüsî ruhban sinifinin bu duruma ayak uyduramadığı ve kendi metinlerini yabancılardan) öğrenmeye başladıkları görülmüştür.
Sayfa 338Kitabı okudu
63 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.