Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Abdullah Karaer

Kadın Hastalıkları ve Doğum Sözleri ve Alıntıları

Kadın Hastalıkları ve Doğum sözleri ve alıntılarını, Kadın Hastalıkları ve Doğum kitap alıntılarını, Kadın Hastalıkları ve Doğum en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Endometriyozis risk faktörleri
Kafein tüketimi ile pozitif ilişki bildirilmiştir. Benzer şekilde sigara ve/veya alkol tüketenlerde de daha sık olduğu gösterilmiştir. Birçok endüstriyel kimyasal maddeler, tarım ilaçları ve matabolitleri klorlanınca östrojenik aktivite gösterirler. Volkanık döküntüler, orman yangınları, metal sanayisi, petrol rafinaji, kâğıt beyazlatma işlemleri gibi endüstriyel veya doğal olaylar sonucu ortaya çıkan dioksin, T helper hücrelerini sayıca azaltarak hücresel sitotoksisiteyi azaltır ve endometriyozise neden olabilirler.
Sayfa 199Kitabı okudu
Kahve detayı beni üzse de sigara kesinlikle içmeyin!!
Maternal sigara ve alkol kullanımı, genetik kaynaklı olmayan düşüklerin önemli bir sebebidir. Günde 20 adetten fazla sigara içen kadınlarda 4 kat artmış abortus riski mevcuttur. Günlük kafein alımının 300 mg'in üzerinde olduğu durumlarda spontane abortus riskinin arttiğini gösteren çalışmalar vardır.
Reklam
Adet düzeninin başlayabilmesi için, kızlarda vücut ağırlığının %17'sinin yağ dokusunun oluşturması gerekir.
Sayfa 243Kitabı okudu
Sezaryen doğum
Sezaryen doğum, bir fetüsün laparotomi ve ardından histerotomi ile doğurtulması olarak tanımlanmaktadir Geçirilmiş sezaryen doğum öyküsü yoksa primer, geçirilmiş sezaryen doğum öyküsü varsa mükerrer sezaryen olarak adlandırılmaktadır. Terim olarak Julius Caesar'in doğumundan ya da Latince "caesare" yanı "kesmek" fiilinden köken aldığı düşünülmektedir Eski Roma döneminde ölmüş ya da ölmek üzere olan gebe kadınlara uygulanan bir doğum yöntemıydı Günümüzde ölmüş ya da yakında ölmesi büyük bir ihtimalle beklenen bir kadında uygulanan histerotomiye postmortem ya da perimortem sezaryen doğum denilmektedir
Tarama testleri
Tarama testleri, bir hastalığım veya anomalinin saptanması için uygulanan testler, muayeneler veya diğer işlemlerdir. Tarama testleri bireysel risk değerlendirmesi sağlar Avantajı, tanı için yapılması gereken işlem sayısını ve işlemle ilişkili komplikasyonların azalmasını sağlamasıdır Tarama testlerinin dezavantajları tanısal olmaması ve gerçekten hasta olanları saptayamayabilmesidir (yanlış negatiflik). Tanısal testler ise bir hastalığı veya anomaliyı kesin olarak tanıyan testlerdir. Avantajı, kesin sonuç vermesi, dezavantajı ise işlemler ile ilişkili riskleri içermesidir.
Gebelerde aşı uygulaması
Gebelerde tetanos bağışıklaması sorgulanmalı, gerekiyorsa tetanos toksoit aşısı yapılmalıdır. Tetanos bağışıklaması 12 gebelik haftasından itibaren yapılabilir. Gebeliğin geç tespit edilmesi halinde aşın ilk dozu yapılmalı ve aşı takvimine uygun olarak diğer dozlar uygulanmalıdır. Hiç aşılanmamış gebeler en az iki doz Td (tetanos-erişkin tip difteri) aşısı uygulanmalıdır, ikinci doz doğumdan en az iki hafta önce tamamlanmalıdır Yeter süre sağlanamadıysa tek doz Td almış gebenin ve bebeğinin tetanos hastalığı açısından risk altında olduğu dikkate alınmalıdır. Temiz doğum şartlarının sağlanması ve bebeğin göbek bakımını doğru yapılması daha da önem kazanmaktadır Gebelikte Hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışıklık mevcut değilse, bağışıklanması önerilmelidir Gebelikte yapılan tetkiklerde HBsAg (-). AntiHBs (-) çıkan ve gebelik sırasında HBV ile enfekte olma riski bulunan gebelere gebelik sırasında (ikinci veya üçüncü trimesterde). Hepatit B aşısı 0-1-6 ay aşı şemasıyla yapılabilir. Gebelikte aşılanmayan anneler doğumdan sonra aşılanabilir. Gebeler grip sezonunda (Eylül Nisan aylarında) grip aşısı yaptırması önerilmektedir. Gebelikte mutlak kontrendike olan aşılar •Kabakulak • Kızamık •Kızamıkçık • Suçiçeği Gebelikte gerektiğinde kullanılabilen aşılar •Influenza •Kuduz •Hepatit B •Hepatit A • Promokok •Meningokok •Difteri, Boğmaca ve Tetanos Gebelikte rutin olarak önerilmeyen ancak zorunlulukta yapılabilen aşılar • Oral veya subkutan polio . Tifo
Reklam
Endometriyozis risk faktörleri
Beyaz ırkta siyah ırka göre daha sık görülmektedir. Hastanın birinci derece akrabalarında görülme sıklığı %4-8 civarında bildirilmiştir, Monozigotik ikizlerde de görülme sıklığı artmıştır Bu da genetik geçiş konusunda fikir vermektedir Çok genh veya çok etkenli genetik geçiş olabilir Ostrojen bağımlı bir hastalık olduğundan, yaş önemli bir risk faktörüdür Endometriyozis sıklıkla 30-44 yaşları arasında görülmektedir Kilo arttıkça, yağ dokuya bağlı östrojen miktarı artacağından endometriyozis riski artmaktadır. Erken menars. 7 günden uzun süren kanama, 27 günden daha sık âdet görme gibi bazı adet kalıplan ile birliktelik gösterilmiştir Gebelik sayısının artması hastalık riskini azaltmaktadır. Kafein tüketimi ile pozitif ilişki bildirilmiştir Benzer şekilde sigara ve/veya alkol tüketenlerde de daha sık olduğu gösterilmıştır Birçok endüstriyel kimyasal maddeler, tarim ilaçları ve matabolitleri klorlanınca östrojenik aktivite gösterirler Volkanik döküntüler, orman yangınları, metal sanayisi, petrol rafinaji, kağıt beyazlatma işlemleri gibi endüstriyel veya doğal olaylar sonucu ortaya çıkan dioksin. T helper hücrelerini sayıca azaltarak hücresel itotoksisiteyi azaltır ve endometriyozise neden olabilirler.
Sayfa 199Kitabı okudu
Koruyucu önlemlerden bahsederken önemli noktalardan biri de doğumun 3. evresinin aktif yönetimidir. Kontrolsüz kontraksiyonundan kaçınılmalı, uterin masaj yapılmalı ve plasenta ayrilmadan önce uterotonik tedavi uygulanmasına başlanmalıdır. Plasentanın ayrılması hususunda sabırlı davranılmalı, plasentanın spontane ayrılması için yeterli süre tanınmalı. traksiyonun agresif olmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Çalışmalar, spontane plasenta ayrılması ile kan kaybının önemli bir miktarda azaldığını ve yine postpartum endometrit riskinin de oldukça azaldığını ortaya koymuştur. Koruyucu önlemler yetersiz kalırsa derhal tedaviye geçilmelidir. Daha önce bahsedilen hazırlık süreçleri tabii ki tedavi başarısına katkıda bulunacaktır.
Sayfa 120Kitabı okudu
Hamilelikte ek takviye
Fetüste nöral tüp defekti riskini azaltmak için gebelik öncesi tüm kadınlara folik asit takviyesi 0,4 mg/gün (400 mcg/gün) dozda verilmelidir. Anti-epileptik ilaç kullanımı olması veya önceki gebeliğinde nöral tüp defekti (NTD) öyküsü olması gibi NTD açısından riskli gruplarda, günlük doz 4mg/gün olacak şekilde artırılmalıdır
Gebelikte teratojenlere maruz kalma
Teratojen, embriyonik veya fetal dönemde etki ederek yapısal veya fonksiyonel kalici hasar oluşturan ajanların tümüdür Teratojen, hücre ölümüne neden olarak, dokuların normal büyümesini değiştirerek veya normal hücresel farklılaşmaya veya diğer morfolojik süreçlere müdahale ederek etki eder. Bu etkilerin sonuçları fetal kayıp, fetal büyüme kısıtlılığı, doğum kusurları (ör ekstremite redüksiyonu) veya nörolojik kabiliyetlerde bozulma (ör fetal alkol sendromunda merkezi sinir sisteminde değişen nöral bağlantılar) olabilir
47 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.