Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Abdullah Karaer

Kadın Hastalıkları ve Doğum Sözleri ve Alıntıları

Kadın Hastalıkları ve Doğum sözleri ve alıntılarını, Kadın Hastalıkları ve Doğum kitap alıntılarını, Kadın Hastalıkları ve Doğum en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Androjen insensitivite sendromu:
Testiküler feminizasyon X'e bağlı resesif geçer Androjen reseptörlerindeki defektten kaynaklanır. Genotip 46,XY iken, fenotipin dışı olması ile karakterizedir (erkek psödohermafroditizm). Uterus yokluğu, kör sonlanan vajina, aksilla ve pubik kullanma eksikliği ve amenore görülür. Olguların yarısından fazlasında inguinal hermi vardır (inmemiş testis). Memeler büyük ve anormal görünümlüdür. Boy uzundur, el ve ayaklar büyüktür At nalı böbrek görülebilir Rudimenter fallop tüplerinde, fibromüsküler doku ve nadiren epitel görülebilir Testisler karında veya inguinal kanalda olup immatür germ ve sertoli hücrelerinden meydana gelir, sperm oluşumu yoktur. %5-10 oranında gonadal tümör gelişme riski vardır, bu nedenle 16-18 yaşında gonadektomi yapılması ve ardından hormon replasman tedavisine başlanılması önerilmektedir. Puberteden önce malignite gelişimi gösterilmediğinden, sekonder cinsiyet karakterleri geliştikten sonra gonadektomi yapılması önerilmektedir İnkomplet formlarında (%10 oranında görülür) klitoral büyüme, aksiller ve pubik kıllanma mevcuttur Bu olgularda gonadektomi, virilizasyonun önlenmesi amacıyla, puberte beklenmeden hemen yapılmalıdır
Sayfa 240Kitabı okudu
Koruyucu önlemlerden bahsederken önemli noktalardan biri de doğumun 3. evresinin aktif yönetimidir. Kontrolsüz kontraksiyonundan kaçınılmalı, uterin masaj yapılmalı ve plasenta ayrilmadan önce uterotonik tedavi uygulanmasına başlanmalıdır. Plasentanın ayrılması hususunda sabırlı davranılmalı, plasentanın spontane ayrılması için yeterli süre tanınmalı. traksiyonun agresif olmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Çalışmalar, spontane plasenta ayrılması ile kan kaybının önemli bir miktarda azaldığını ve yine postpartum endometrit riskinin de oldukça azaldığını ortaya koymuştur. Koruyucu önlemler yetersiz kalırsa derhal tedaviye geçilmelidir. Daha önce bahsedilen hazırlık süreçleri tabii ki tedavi başarısına katkıda bulunacaktır.
Sayfa 120Kitabı okudu
Reklam
Hamilelikte ek takviye
Fetüste nöral tüp defekti riskini azaltmak için gebelik öncesi tüm kadınlara folik asit takviyesi 0,4 mg/gün (400 mcg/gün) dozda verilmelidir. Anti-epileptik ilaç kullanımı olması veya önceki gebeliğinde nöral tüp defekti (NTD) öyküsü olması gibi NTD açısından riskli gruplarda, günlük doz 4mg/gün olacak şekilde artırılmalıdır
Gebelik süresi
Gebelik süresi 280+-14 gündür. Konsepsiyondan sonra ise 266 gündür Naegele kuralına göre doğum tarihi hesaplanırken son adet tarihi kullanılmaktadır. Buna göre son âdet tarihinin ilk gününe 7 eklenirken, aydan 3 çıkarılır.
Anormal kanamalar aşağıdaki terimlerle tarif edilir: Amenore: Hiç adet görmeme (primer) ya da âdetin 3 aydan uzun süre kesilmesi (sekonder) Oligomenore: Menstrüel kanamanın normalden seyrek aralıklarla olması Polimenore: Menstrüel kanamanın normalden sık aralıklarla olması Menoraji: Menstrüel siklusta mensin uzun sürmesi veya aşırı kanama olması Metroraji: Menstrüel siklus dışı, siklustan bağımsız uterin kanama Menometroraji: Menoraji ve metrorajinin bir arada görülmesi
Aile planlaması danışmanlığı
Aile planlaması danışmanlığı, kadının gelecekteki çocuk doğurması ile ilgili düşüncesi hakkında bir görüşme ile başlamalıdır. Değerlendirme 'Önümüzdeki yıl içinde gebe kalmayı düşünüyor musunuz?" sorusu ile başlayabilir. İstenmeyen gebelikler gebelik komplikasyonlarını arttırmaktadır. Doğum kontrol yöntemlerine erişim, ideal gebelik aralığının sağlanması açısından önemlidir Gebelik planlayan çiftlere iki gebelik arasındakı sürenin 6 aydan daha kısa olmaması tavsiye edilmektedir. İki gebelik arası sürenin 18 aydan kısa olması durumundakı riskler hakkında da çiftler bilgilendirilmelidir. İki gebelik arası sürenin 5-10 yıldan daha uzun olmasının da olumsuz perinatal ve postnatal sonuçlarla ile ilişkili olabileceği akılda tutulmalıdır. Anne yaşının, fertilite ve gebelik komplikasyonları üzerine etkisi hakkında bilgi verilmeli, planlanan aile büyüklüğü hakkında bilinç seviyesi artırılmalıdır.
Reklam
Anamnez
Hekimliğin tüm dallarında hikâye alma temel bir kaidedir. Hikaye alma hekımın yaşamının önemli bir parçası olduğundan, bu sanatı en üst düzeyde öğrenmek gerekir lyi bir öykü alma, hastanın hastalığı ile ilgili anlatısını dikkatle ve özenle dinlemeyi gerektinr Eğer hastaya serbestçe konuşma izni verilirse genellikle öykü alanın direkt sorgulama ile elde edemeyeceği birçok ipucunu hekime sunar
Presipite eylem
Üç saatten daha kısa sürede doğumun gerçekleşmesidir. Multipar kadınlarda daha sık görülür. Presipite eylem; atoni, laserasyon, dekolman, amniyon sıvısı embolisi gibi maternal; intrakranial kanama, mekonyum aspirasyonu, düşük APGAR skoru, Erb-Duchenne paralizisi gibi fetal/neonatal komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Sezaryen doğumdaki artış nedenleri
Sezaryen doğum oranlarının son yıllarda artmasının bazı nedenleri bulunmaktadır. Bunların başında, kadınların artık daha az çocuk sahibi olması nedeniyle sezaryen doğum açısından artmış riske sahip olan ileri yaş ve hiç doğum yapmamış (nulipar) gebe sayısının artması gelmektedir Özellikle nulipar kadınlara uygulanan doğum indüksiyonu da sezaryen doğum riskini artırmaktadır Yardımcı üreme teknikleri uygulanan gebelerde sezaryen doğum oranı artmaktadır. Obezite sıklığının giderek artması da, sezaryen doğum oranındaki artisa katkı sağlamaktadır. Son yıllarda preeklampsi tanısı almış gebelerde bildirilen yüksek sezaryen doğum oranı da dikkat çekicidir. Aralıklı fetal kalp atımı oskülasyonu yerine, elektronik fetal monitörizasyonun yaygın kullanımı güven vermeyen fetal kalp trasesi tanısı ile uygulanan sezaryen doğum sayısını artırmaktadır Operatif vajinal doğum, makat doğum ve sezaryen sonrası vajinal doğum sayılarındakı azalma, obstetrisyenler sezaryen doğuma yönlendirmektedir Anne isteği, vajinal doğuma bağlı pelvik taban hasarı endişest ve azalmış fetal yaralanma oranları nedeniyle uygulanan elektif sezaryen doğumlar da oranın yükselmesine katkıda bulunmaktadır Spontane ya da operatif vaginal doğum esnasında gelişen fetal hasara bağlı olarak açılan malpraktis davaları da sezaryen doğum oranlarını artırmaktadır.
Doğumda nukal kort (boyunda umbilikal kort) olması
Doğumda umbilikal kort fetal boynun etrafındaysa (nukal kort), kordu başın üzerine kaydırmak genellikle fetüsü umbilikal kordondan başarıyla kurtarır. Nukal kort redükte edilemez ise, iki kez klemplenip kesilebilin Redükte edilmesi zor ancak sıkı olmayan bir umbilikal kort için diğer seçenekler arasında kordonun omuzların üzerinden kaydırılıp gövdenin kort boyunca doğurtulması ve vücudun kordonu redukte etmeden (somersault) doğurtulması yer alır. Doğumu yaptırmaya çalışırken umbilikal kordonun kopmasını veya yırtılmasını önlemek önemlidir.
47 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.