Ücretli Ev Emeği ve Kadın Özenlliğinin İnşası

Ekim 2014
İletişim Yayıncılık

2022 11. kitabı
Okunma: 11 Mart 2022 22:26
Aksu Bora, bu kitapta bilindik kadın-erkek tartışması yerine kadın-kadın tartışmasını ele alıyor. İşveren ve işçi kadınlar arasındaki çekişmeyi anlatıyor. Aksu Bora 27 kadın ile görüşme yapıyor ve kitap da bunun üzerine. Kitap, okuyucuya çok geniş bir literatür sunuyor. Sex ve gender arasındaki farkı da çok güzel açıklıyor. Feminist teoriden, sınıflardan, ev kadınından, ücretli ev işinden, ataerkil düzenden vs birçok konuyu titizle ele almış. Ben kitabı gerçekten çok başarılı buldum, çok güzel bir araştırma olmuş. Eğer toplumsal cinsiyet (gender) araştırmalarına karşı bir ilginiz varsa ve okumayı seviyorsanız şiddetle öneririm. Keyifli okumalar!
Sosyoloji-Düşünce
2023 56. kitabı
Aksu Bora, 27 kadın işe yaptığı görüşmeler ile kadınların kendi cinsinden olan farklı sınıflara mensup diğer kadınlara olan bakış akışını bizlere sunmuştur. Bu karşılaştırma genellikle orta sınıfa mensup kadınlar ile ücretli ev hizmeti veren kadınlar arasındaki sorunlara ve süreç içerisindeki çatışmalara değinmektedir.
2024 378. kitabı
Türkiyenin sosyolojik gerçekliklerini çarpıcı, açık, net bir şekilde akıcı bir dil ile ortaya koyan değerli kitaplardan biri. Yazarı sosyolog değil ama sosyoloji literatüründe sınıflandırılabilecek değerli bir eser bırakmış. Yakın tarihten bu gününe kadınların toplumdaki yerine dair fikirlerimizin nasıl geliştiğini nelerin etkisi altında kaldığını kentleşme olduğu ile birlikte analiz ediyor. Bu kitabı okurken "aa demek bu yüzden böyle düşünmüşüz" deyip kendi doğrularımızı sorgulamamızı sağlayacak.
"Görünmez Emek"
2025 13. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2025 12:15
Hiç emeğinin karşılığını almadığın oldu mu? Çok mu üzülmüştün? Çok mu haksızlığa uğramış hissetmiştin? Vah-vah bu ne kadar üzücü.. Peki emeği hiçbir zaman görülmeyen ev hanımlarını, ev içi hizmetçilerini ve onların orta sınıf işverenleri tarafından iktidar alanına ablukaya alınmasını bir kere düşündün mü? Aksu Bora'nın bu değerli çalışması Gerçekten çok kapsamlı görüşmeler sonucunda, yerinde fikirler ortaya çıkarmış. Kitap kadınların öznelliklerinin (Bourdieu'nun 'Habitus' kavramı ile ilişki kurararak) kurulmasında evin ve ev işlerinin rolünü araştırıyor. Aynı zamanda kitap ev içi hizmet alan işveren kadın ile hizmetçi kadının arasındaki ilişkiselliği çözümlemeye çalışıyor. "Kadınlığı" kuran mekan olan evde karşılaşan bu iki kadın farklılıklarını hangi bağlamda ortaya çıkarmaktadırlar? Belirttiğim gibi kitap çok güzel.. ..Fakat, çok küçük bir nokta ve detayı ele almamış gibi geliyor bana. Bu, ev hizmetçilerinin kendi emeklerini saklaması durumunun gözden kaçırılmış olması ile ilgilidir. Bakınız burada konu görünmez emek ve ya bunun içselleştirilmesinde kadının da iştirak etmesi değil. Saklamak fiilini özellikle kullandım. Görünmemek ile saklanmak arasında büyük bir fark var. Ev hizmetçileri mesleklerinin statüsel durumundan mütevellit mesleklerini belirtmemektedirler. Örneğin benim annem. Benim şuanda bir şeyler konuşabiliyor olmamın, öğreniyor olmamın temel kaynağı ve destekçisi olan annem belirli günler evlere günlük hizmetçiliğe gittiğini, bulunduğu hemen hemen her ortamdan saklar. Ve işin garip kısmı, biriyle ailemizin aylık geliri hakkında konuştuğu zaman ya kendi gelirini hesaba katmaz, ya da o geliri babamın gelirine ilave ederek söyler. Bu durum bana hep çok ilginç gelmiştir. Size de ilginç gelecektir. Okuyun, okuyun ki, hizmetçi annelerimizin emekleri boşa
2017 19. kitabı
Aksu Bora Hocamız; Türkiye'de alan ve feminizm çalışmalarında okuyabileceğiniz ender yazarlardan birisidir. Bu kitabında ücretli ev hanımlığını ele alması da bu kitabı güzelleştiren sebeplerden. 2000'lerin baslarında yapilan bu görüşmeler güncelliğini az da olsa yitirmiş olsa da hâlâ okumanız gereken bir kitap.
İlişkiler
2019 114. kitabı
Erkekler ve kadınların birbiri ile eşit olmaması iddiasına ek olarak kadının da kadınla eşit olmadığından bahisle güzel bir incelemede bulunmuş Aksu BORA. Eşitsizliğin sadece cinsiyetle değil birçok bileşenle oluştuğunu ev içi hizmet veren kadınlar ve onlara işveren kadınlar üzerinden örneklendirmiş. Yer yer yanlı bakış açısını hissettiriyor ve insanların çerçevelerini çizerek bi tür akıl okuyuculuk yapıyor olsa da güzel ve daha iyi çalışmalar için başlangıç olabilecek nitelikte bir inceleme olmuş.
İlişkiler
2022 19. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2022 17:54
Tekrar kişisel blog yazıları yazmaya dönmek istememi sağladı bu çalışma. Psikoloji dışında sosyoloji çalışmalarını bu kadar sade ama açıklayıcı şekilde ve bireysel olarak ilgi çekici bulduğum bir konuda okumak inanılmaz keyifli oldukça verimli.

Aksu BoraYazar · 9 kitap
1963 Van doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra antropoloji doktoru ve doçenti oldu. Halen Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesidir. Amargi dergisi ve Ayizi Yayınevi’nin editörlüğünü yapıyor.