Rönesans ve Aydınlanma Çağı Paradoksları

Kadınların Tarihi 3.Cilt

Georges Duby

Kadınların Tarihi 3.Cilt Sözleri ve Alıntıları

Kadınların Tarihi 3.Cilt sözleri ve alıntılarını, Kadınların Tarihi 3.Cilt kitap alıntılarını, Kadınların Tarihi 3.Cilt en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Sapere aude”
Aydınlanmaya ulaşmak yetişkinliğe ulaşmaktan başka bir şey değildir. Yetişkinlik yaşı bir kişinin kendisini bir insan olarak tanım­layan doğal yeteneğini, anlama becerisini kullanmaya cüret ettiği yaştır. “Bilmeye cüret et” bir olgu değil, bir şiardır.
Evlilik, karıkoca arasında de­mokrasiye uygun değildi. Paradoks çarpıcıdır: Evlilik, gönüllü bir sözleşme olarak tasarlanmaktaydı, fakat aslında bir bağımlılık sözleşmesine dayanmaktaydı. Bir erkeğin köle olmak için gönüllü bir sözleşme yapabileceği düşüncesini reddeden bir çağ, yine de, bir erkek ile karısı arasında bir kölelik sözleşmesi olabileceğine inan­maktaydı.
Reklam
Yüz, boyun, memeler ve eller pürüzsüz beyaz olmalı, stratejik yerlerde pembe tonlarla canlandırılmalıydı. Beyaz, temizlik, iffetli­lik ve kadınlıkla bütünleştirilen renkti.
Kadın doğasıyla yakından bağlantılı olduğu ve dolayısıyla her kadının potansiyel bir cadı olduğu inancı, Batı bilincinde uzun süre gömülü kaldı. Bu beylik inanç, en iyi anlatabildiğimiz şekliyle 1400 civarında ortaya çıktı ve en azın­dan ceza yasalarında, on yedinci yüzyılın sonuna kadar sürdü.
Kadın tanımı, erkek tanımı gibi, kadının yaşadığı yerde ege­men olan iklime, yönetime, yasalara ve göreneklere dayanır. Bu ne­denle kadının doğası, ilk bakışta onun varoluş koşullarına, özellikle­ri altında yaşadığı ve iklim tarafından belirlenen yönetim biçimine bağ­lı gibi görünür. Fakat yönetim biçiminden bağımsız olarak, kadın hiçbir zaman erkek kadar özgür değildir.
Antik cumhuriyetlerde kadınlar ”yasaya göre özgür, göreneğe göre tutsak­tır”.
Reklam
43 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.