Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

er-Riaye li Hukukillah

Kalb Hayatı

Haris El Muhasibi

Kalb Hayatı Sözleri ve Alıntıları

Kalb Hayatı sözleri ve alıntılarını, Kalb Hayatı kitap alıntılarını, Kalb Hayatı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Gerçekten onlar hayır işlere koşarlar, umarak ve korkarak bize dua ederlerdi ve onlar bize derin saygı duyarlardı." (Enbiya, 21/90)
"Hevâ-yı nefse meyletmeyen genç, Rabbinin hoşuna gider."
İbn Mübarek, ez-Zühd, 118.
Reklam
Günahta ısrarlı olan kul, kendisini ısrarından vazgeçirip tevbeye sevk edecek şeye ulaşmak istediğinde, âhireti, ölümün saldırısını, Allah hakkının büyüklüğünü, emre boyun eğme gereğini ve emirlerini yerine getirmeyip nehiylerini yaptığını düşünerek, nefsini korkutmak ve neticede korkmak için, kendine yardım etmelidir.
Hasan-ı Basrî şöyle diyor: "Mü'min ancak Allah'a kavuşunca rahat bulur. Kimin rahatı Allah'a kavuşmakta ise, o kurtulmuştur. Ölüm günü onun için sevinç, emniyet, izzet ve şeref günüdür."
Ebu'd-Derda, "Şeytanın dürtülerini bilmek, kişinin ilim seviyesini gösterir." der. Yani bir dürtünün ne zaman ve nerden geldiğini bilmek bir ilimdir. Kul, bu konuda Rabbinden bir ilim olarak sadece O'nun rızâsı için yapılan ihlâslı ve saf amellerin kabul edildiğini, nefis ve şeytanın da onu, amelleri boşa çıkaracak işlere davet ettiğini anlayınca, dikkatli olur ve bilinçli hareket eder. O zaman kendisine bir duygu gelince bunun riyâ olup olmadığını anlar.
Reklam
Hz. İsa, ''Ey Havariler! Şu ölüm sekerâtını bize kolaylaştırması için Allah'a dua edin! Doğrusu ölümden çok korkuyorum. Bu korku beni âdeta ölümün eşiğine götürüyor.'' derken, Ömer b. Rızkullah da şöyle diyor, ''Şayet yeminimi bozmaktan korkmasaydım, 'Rabb'imin bana göndereceği elçinin yüz hatlarından Allah'ın yanındaki durumumu öğreninceye kadar dünyanın hiçbir şeyiyle sevinmeyeceğim.' diye yemin ederdim.''
Sayfa 145 - ışık
"Akıllı kişi, nefsini hesaba çekip, ölüm sonrası için çalışan kişidir."
et-Tirmizi, III, 35; İbn Mübarek, ez-Zühd, 56.
Geri115
237 öğeden 226 ile 237 arasındakiler gösteriliyor.